Wie of wat komt er na Zelenski?

De Italiaanse blogger van Transnistrische afkomst, Nicolai Lilin volgt het conflict sinds het begin. In de podcast van 3 oktober stelt hij:

Het geld is op”.

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan

Eind maart 2022 was er een ontwerpakkoord en de Russen trokken zich terug uit de omgeving van Kiyiv. Het Westen verwierp dit akkoord bij monde van Boris Johnson. Oekraïne mocht dit niet tekenen, het zou militair en financieel gesteund worden zolang als nodig.

Hier toont Putin een kopie van dat akkoord aan een Afrikaanse delegatie op 17 juni.

Met Engelse ondertiteling

Lilin schreef in maart 2022 al dat financiële steun nooit onbeperkt is. Voor de Amerikanen is financiële steun een investering. Zij denken als goede kapitalisten. Er waren volgens Lilin drie doelen bij deze investering.

  • Oekraïne moest Rusland dermate verzwakken dat het in de volgende jaren geen rol van betekenis meer zou spelen.
  • Ten tweede moesten ze de Krim in handen krijgen. Voor de Angelsaksen is de Krim DE controlepost voor de Zwarte Zee en de trafieken die uit het oosten komen (Volga-Don-Azov). Dat gaat terug tot het strategische denken van het Britse rijk (bv. Halford John MacKinder, 1861-1947). Het belangrijkste is daar de controle over het “hartland” van Eurazië. Deze video schetst de theorie en legt zelfs een verband met de Nord Stream sabotage.
Schakel vooral via de icoontjes de ondertiteling en verbonden vertaling in het Nederlands in
  • Ten derde moest de interventie de rest van de wereld een lesje leren en tonen wie het voor het zeggen heeft.

Geen enkel van die drie doelen is in de verste verte bereikt. Dus bouwen de Amerikanen die investering af. De hele zaak is voor hen echter niet verlieslatend geweest, integendeel. Duitsland is volledig naar de Atlantische kant geflipt, de banden met Eurazië zijn doorgesneden, Nord Stream is opgeblazen en elke toegang tot goedkope energie voor decennia afgeblokt. Europa is voor decennia afhankelijk van duur (Amerikaans) gas. De VS heeft wel nog betaalbare energie in eigen land en pikt daarmee een deel van de Duitse industrie in. Verder zijn de orderboekjes van de Amerikaanse militaire sector voor jaren vol en niet zo zeer met bestellingen uit Oekraïne, dat toch nooit zal kunnen afbetalen. Nu moeten de Europese NAVO-landen zelf hun lege voorraden aanvullen, ze hebben zich daartoe verbonden. Een heel zware inspanning voor de belastingbetaler. De zaak was dus voor de VSA al bij al uiterst winstgevend behalve het luik Oekraïne apart beschouwd.

Ooit bereikte het Pools-Litouwse rijk drie zeeën (17de eeuw). Voor nu is dit echter een natte droom.

Wie zal in Oekraïne overnemen? De EU heeft geen duidelijk project. Polen heeft ambities maar ziet nu met wie ze in Oekraïne te maken hebben. Andere Oost-Europese landen zijn afwachtend of zelfs negatief (Hongarije en nu ook Slowakije). Duitsland is agressief en wil Polen als wapenleverancier vervangen met bijv. zijn langeafstandsraketten. Andere landen (Frankrijk, Italië, Spanje..) kijken de kat uit de boom. De enige Europese macht die een project heeft is Groot-Brittannië maar die behoren niet tot de EU. Het gaat terug op de geschetste strategie van MacKinder en de hoop nog een bruggenhoofd in de Zwarte Zee te kunnen houden (zo niet de Krim dan toch Odessa).

Is Budanov hun kandidaat opvolger? Hier wordt hij in een conferentie bewierookt als een strategisch genie.

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan

Zelenski is de man van de CIA en zal opzij gezet worden als de Amerikaanse bron opdroogt. Dat zal wellicht gebeuren in het verkiezingsjaar 2024. De hardliner Budanov van de miltaire inlichtingendienst kan hem dan opvolgen. Hij is de man van de Britten. Kunnen ze geen bruggenhoofd aan de Zwarte Zee houden, dan kan rest Oekraïne voor de Britse geheime dienst nog dienen als lanceerplatform voor raketaanvallen tegen Russische steden met dank aan de Duitse raketten. Budanov heeft ook zijn mollen voor terroristische aanslagen in Rusland (tegen journalisten, militairen in burger..) en zijn terroristische netwerken voor blitzacties in Russische grensgebieden. Kortom het niveau van ISIS in Syrië.

De specialiteit van Budanov, terroristen in pick-ups voor blitzacties over de grens.

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan

Dat alles zal de uitslag van de oorlog niet veranderen, dat zijn alleen stuiptrekkingen. Als de boel rond Budanov instort, hij zelf in zijn bunker bedolven wordt en er geen leider meer overblijft, zullen er onderhandelingen komen. Dat zal niet zijn met rest Oekraïne of de EU, maar met de Britten, de enige die een project hebben of hadden. De Amerikanen zullen daarbij de toekijkende derde zijn. Volgens Lilin is dat een zaak van twee of drie jaar. Hij gelooft niet in het bevriezen of het eindeloos rekken van het conflict zoals we het nu in de media horen.

Tenax