Weg met ons!

“Wat dan je kerstsfeer verpest en waar je dan boos van wordt, is de wetenschap dat er waarschijnlijk niet één moslim is die heeft geprotesteerd tegen de kerststal. Net zoals het niet onze zwarte mede- burgers waren die er ooit aan gedacht hadden om aanstoot te nemen aan Zwarte Piet.

 

Telkens zijn het de Vlaamse zelfhaters die de compulsieve neiging voelen om aan culturele zelf- censuur te doen en alles te verwijderen dat ook maar in de verste verten zou kunnen verwijzen naar een eigen identiteit van het volk dat hen heeft voorgebracht.”

Weg met ons!

 

De oorlog tegen kerst

Er zijn van die dagen waarin je, ook als redacteur van een politiek geïnteresserd blad, even de politiek zou willen vergeten. Dat je je wil onderdompelen in de kerstsfeer. Dat je met je gezin naar de kerstmarkt wil gaan en, ja,  de kerststal aan het gemeentehuis wil gaan bekijken. Die korte periode elk jaar, wanneer de lichtjes, versierde bomen, kerststallen en kinderlijke liedjes je doen denken aan gelukkige en zorgeloze dagen uit je eigen jeugd. En waarin je politieke en andere beslommeringen wil uitstellen naar januari. Niets van dat alles werd ons gegund. Want toen kwam het nieuws uit Berlijn.

Maar eerst was er Holsbeek. Nadat de paaseieren “verstopeieren” werden (dank u, Hema), Zwarte Piet een roetpiet werd en Sinterklaas het kruis van zijn mijter moest knippen, besliste het bestuur van Holsbeek dat de gemeentelijke kerststal moest verdwijnen, wegens “te uitdagend voor moslims”. Toen de kritiek tegen deze beslissing op gang kwam, voegde de  Groene schepen van de gemeente er nog een argument aan toe: “Ook homo’s of slachtoffers van pedofiele Brugse priesters zullen dezer dagen niet staan te springen voor een symbool van de kerk.” Toch wel heel zorgzaam van deze groene politica. Het laatste dat je wil, als Brugs slachtoffer van Monseigneur Vangheluwe, is met je gezin naar Holsbeek rijden en daar in het gemeentehuis op een kerststalletje stoten. Misschien ook snel de Holbeekse kerk afbreken?  Lees verder bij ‘t Pallieterke