‘Pro Deo’: God schuift de rekening door naar de belastingbetaler

Afbeeldingsresultaat voor pro deoAsielzoekers die massaal naar de rechter stappen, zorgen voor een tegenvaller voor de schatkist. De rechtsbijstand voor deze migranten kost dit jaar 8,7 miljoen euro meer dan eerder begroot. Dat meldt minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer.
Er is al jaren veel kritiek op het feit dat afgewezen asielzoekers meermaals naar de rechter kunnen stappen om de beslissing over hun verblijfsvergunning aan te kunnen vechten. De asieladvocatuur zelf blijkt hierin bepaald geen remmende factor. Het kabinet stelde onlangs in gesprek te willen gaan met de branche om te bekijken of er minder processen gevoerd kunnen worden. (Telegraaf)

‘Pro deo’ of betaald door de belastingbetaler?
Moet het recht op een eerlijk proces werkelijk zo geïnterpreteerd worden dat “alles kan en alles mag” omdat de belastingbetaler toch de rekening betaalt? Meer…

Gedaan met eindeloos procederen
31.08.2016: Vanaf morgen is het gedaan met het vergoeden van pro-Deoadvocaten die asielprocedures nodeloos rekken. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bedacht samen met de Orde van Vlaamse Balies een nieuw puntensysteem dat misbruik moet tegengaan.
Asielzoekers krijgen in ons land van bij hun eerste aanvraag gratis juridische bijstand. Dat kost de schatkist jaarlijks 25 miljoen euro.  Meer…

Hulp nodig bij asiel aanvragen?

Kan ik beroep doen op een pro deo advocaat?