“Wat is er mis met mijn taal?”

Gerelateerde afbeelding

“Ik laat me niet in een hoek duwen. Het Nederlands heeft twee woorden die met elkaar verwant zijn, ‘blank’ en ‘wit’. Ineens is er een multiculturele elite die ons wil opleggen dat we een van de twee woorden niet meer mogen gebruiken. Wat is er mis met ‘blank’? Wat is er mis met mijn taal? Ik ben een schrijver: blijf van mijn woorden af.

Die zogenaamde progressieven zijn, zonder het zelf te beseffen, slaafs onderworpen aan de Angelsaksische culturele hegemonie. Ze weten niet dat er ook andere tradities bestaan. Dat bijvoorbeeld in de tijd van de dekolonisatie de leiders van jonge Afrikaanse naties prat gingen op hun négritude: ze vonden dat een bevrijdend, emancipatorisch begrip. Een aantal nieuwe progressieven bekijkt alles door een Noord-Amerikaanse bril: in de Verenigde Staten heeft ‘ negro’ inderdaad een negatieve bijklank. En zelfs die insteek is van recente datum: tot in de jaren 1970 zong een zwarte zangeres als Mahalia Jackson negrospirituals, en ze was er trots op ook. Een bepaalde soort progressieven heeft aan die nuance geen boodschap. Die onderwerpt zich gemakshalve aan de Engelse taal en de Amerikaanse cultuur, twee instrumenten van het meest agressieve, neoliberale kapitalisme dat er bestaat, en de grootste vijand van wie, waar ook ter wereld, opkomt voor meer solidariteit.”

Geert van Istendael: ‘De socialisten en de christendemocraten hebben hun ziel verkocht’

Hoelang zal het overigens duren voor iemand ontdekt dat bij “wit” óók positieve connotaties “gevoeld” kunnen worden: maagdelijk wit, een witte bruidsjurk, zuiverheid en “wit geld” tegenover “zwart geld”. Onlangs diende iemand bij mij een klacht in omdat hij vond dat VRT NWS niet mocht spreken van een “witte sneeuwlaag”. Dat vond hij te confronterend voor zwarte mensen. Tja, wat moet je dan nog zeggen? (Tim Pauwels…)

PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft elf Kamervragen ingediend over de keuze van de NOS om ‘wit’ te gebruiken in plaats van ‘blank’. De omroep berichtte gisteren over “witte boeren” (zie bijvoorbeeld dit bericht), wat tot een hoop reacties op Twitter leidde van mensen die zich afvroegen waarom de NOS niet sprak van ‘blanke boeren’. Aanleiding voor de PVV om een serie vragen naar Arie Slob te sturen, de minister van media. (GeenStijl)

Marcel Gelauff, de hoofdredacteur van NOS Nieuws, reageerde op de website én vanochtend tijdens het Radio 1-journaal uitgebreid op de kwestie. Dit soort taalkeuzes worden door de omroep weloverwogen gemaakt, zo legt hij uit. “Blank roept associaties op met rein en schoon en zwart is dat dan blijkbaar niet. Die gedachte ligt erachter”, aldus Gelauff. (NOS) (…Vertalers over ‘wit’ en ‘blank’)

Onze redactie vraagt zich af welke kleur een schijterd heeft…

4 gedachten over ““Wat is er mis met mijn taal?”

 1. Martin Bosma een plezier om de man zijn interpellaties te beluisteren, een kunstenaar van het woord en tevens een virtuoos wat het afmaken van de gehele Nederlandse multikulle klerezooi betreft.
  Hij heeft een boek http://rozenbergquarterly.com/de-cijfers-in-de-schijn-elite-van-de-valse-munters-van-martin-bosma/ geschreven dat aanbevelingswaardig is, gemakkelijk te vinden op het www als PDF.
  Nederland is reeds lang de pedalen kwijt en de hele omroepbusiness is (net als in Vlaanderen) vergiftigd door mei’68 generaties.
  Daarnet gelezen op deredactiebe van de openbare omroep BRT dat fossiel Zinzen (met Rik Cauwelaert) “ontstemd” zijn door de (hun retoriek) “ranzige” video van klasbak Nigel Farage.
  Dat een Tmmermans/Verhofstad of tutti quanto het Avondland om zeep willen helpen willen ze niet zien.
  Ook vastgesteld dat ze verheugd zouden zijn dat de communisten van de PVDA in het beleid zouden zitten, Mertens vind Mao en co nog steeds prima gabbers die niks verkeerd gedaan hebben en heeft in zijn rangen een notoir antisemiet omarmd een “muzikant” Daan huppeldepup.

  • Heb dinosauriër Zinzen gisteravond in “actie” gezien. Dat die azijnpisser nog gevraagd wordt om zijn intussen alom bekende mening te geven. Dat Van Cauwelaert in dat gezelschap wil verschijnen… Heeft hij misschien geldproblemen? Anders wil je toch niet gezien worden in diens gezelschap???

 2. Ik citeer: “Het Nederlands heeft twee woorden die met elkaar verwant zijn, ‘blank’ en ‘wit’. ”
  Mmmm… taalkundig zijn deze woorden niet met elkaar verwant, in hun betekenis(sen) en in hun gebruik misschien wel.
  Als ik mijn hand op ‘n vel wit papier leg is er duidelijk een kleurverschil.
  Duidelijk is ook dat mijn hand niet wit is.
  Het is dus belachelijk en idioot om mijn huidskleur als ‘wit’ te omschrijven!

  • En “zwarten” zijn niet echt zwart. Hoogstens donkerbruin. Allemaal negers, een woord dat intussen ook verboden en vervangen werd door “zwarten”. Als we dezelfde retoriek volgen moeten we inboorlingen uit het Verre Oosten “gelen” noemen.

Reacties zijn gesloten.