Voor wie haar soms geweld aandoet

Vanaf nu kan men “Nederlands Landstaal” lezen op een webstek i.p.v. op een PDF. U kan de bijdragen dus lezen en herlezen. Tevens kan u de PDF-versie oproepen. We pikten onderstaand artikeltje eruit omdat wij ons quasi dagelijks ergeren aan het bewuste uitgommen van onze taal in een streven naar mondialisering.

Sport is een geliefd instrument om onze taal, onze cultuur, onze identiteit naar de kerkers der vergetelheid te doen verhuizen. Het bekt naar verluidt beter in het Engels, of eerder in een populaire, vereenvoudigde Amerikaanse versie. En de media spelen hierbij een nefaste rol. Sport wordt bij voorkeur misbruikt om de inwoners van dit land te kneden in een tricolore deeg. Bij elk groot toernooi wordt de belgische kaart getrokken, overgoten met een mondiaal sausje. Ooit hadden we radio- en tv-programma’s die onze taal koesterden… ooit, toen ook de atleten nog Nederlands spraken…

Belgische Sportploegen

Men moet al op een andere planeet vertoeven om ten huidigen dage, we schrijven zowat midden augustus 2022, niets gehoord noch gelezen te hebben over de Europese atletiekkampioenschappen in München. En het is de aandachtige waarnemer ook ongetwijfeld niet ontgaan dat bij de benamingen van de Belgische ploegen het Nederlands, nochtans naast het Frans en het Duits een officiële taal in België, volledig ontbreekt. De Belgische ploegen hebben er een sport van gemaakt om hun nationale ploeg een bijnaam te geven, zeker niet altijd maar dikwijls een naam uit het dierenrijk. Het kan ook één van de Belgische driekleuren zijn. Maar steeds Engels!!!

Een overzicht van Belgische sportclubs met uitsluitend Engelse benamingen: Zie afbeelding hieronder.

Wat een taalarmoede, of is het slechte wil.

Red Devils / Rode Duivels /Diables Rouges – Voetbal (M)Red Flames – Voetbal (V)Yellow Flames –Voetbal Beloften (V)
Black Flames –Zaalvoetbal Futsal (V)Belgian Lions – Basketball (M)Belgian Cats – Basketball (V)
Belgian 3×3 Lions (3×3 Lions) – 3×3 Basketball (M)Belgian 3×3 Cats (3×3 Cats) – 3×3 Basketball (V)Red Dragons – Volleyball (M)
Yellow Tigers – Volleyball (V)Red Wolves – Handbal (M)Black Arrows – Handbal (V)
Belgian Diamonds –Korfbal (M + V)Black Devils /   Zwarte Duivels –Rugby XV (M)The Lioness – Rugby XV (V)
BelSevens – Rugby XV (V)Belgian Barbarians –American Football (M)Red Lions – (veld)Hockey (M)
Red Panthers – (veld)Hockey (V)Red Hawks – Baseball (M)Belgian Tornados – 4 x 400 m Estafette (M)
Belgian Cheetahs – 4 x 400 m Estafette (V)Belgian Hammers – Triathlon “mixed relay” (M + V)Belgian Bullets – Bobslee (V)
Belgian Red Rocks – Curling (Team Events 4-mans ploeg) (M)Belgian Huskies – Curling(2-persoons gemengd team) (M + V)Red Torpedoes – Kajak (M)
Belgian Sharks – Roeien(lichte dubbeltwee) (M)The Pull Bulls – Touwtrekploeg (M)Red Knights – Motocross (M)

1 gedachte op “Voor wie haar soms geweld aandoet

  1. Bij een eenvoudige rondvraag is gebleken dat de meeste supporters de naam in het Engels van de ploegen niet weten tenzij de fanatiekers. Ik stel mij voor dat moesten de ploegen een Nederlandse naam hebben er minder verwarring zou zijn.
    Elkeen zou de Nederlandse naam verbinden aan de sport waarvoor ze dient.

Reacties zijn gesloten.