Méér dan een zoutmijn

In Wieliczka, niet ver van Krakau (Polen, ) kan men deze ondergrondse kerk, museum en kuuroord in een zoutmijn bezoeken. De mijn is een van de oudste zoutmijnen ter wereld. Het winnen van zout op deze plek werd voor het eerst vermeld in 1044. De gangen van de mijn zijn in totaal 300 kilometer lang en bereiken een diepte van 327 meter. De mijn is zo groot dat men slechts 2% van het labyrint kan bezoeken.

Wieliczka is een stad in het Poolse woiwodschap Klein-Polen, gelegen in de powiat Wielicki. De oppervlakte bedraagt 13,37 km², het inwonertal 19.128 (2006).
De Sebastiaankerk van Wieliczka dateert uit de 16e eeuw en is van hout; de kerk is in het begin van de 20e eeuw beschilderd door Włodziemierz Tetmajer.
De stad is hier gesticht vanwege het bestaan van grote ondergrondse zoutlagen. Ooit heeft de zee hier het land bedekt. De zoutvlakte heeft een lengte van 10 kilometer, een dikte tot 400 meter en een breedte van tussen de 500 en 1300 meter. Al 5500 jaar geleden werd op deze plaats zout gewonnen door verdamping van het zilte water uit de bronnen.

Meer info vindt u bij de eigen webstek van de zoutmijn: https://www.wieliczka-saltmine.com/

1 gedachte op “Méér dan een zoutmijn

  1. Er is ook een zoutmijn in de buurt van Salzburg, de stad die er trouwens zijn naam aan ontleent. Heb die bij een uitstap naar de Mondsee bezocht. De moeite waard.

Reacties zijn gesloten.