Verzet loont

NSV Antwerpen: De musicus Peter Benoit wordt beschouwd als de grondlegger van het artistiek nationalisme. Hij trachtte de Vlaamse muziek naar een hoger niveau te tillen. Men zegt weleens dat Conscience zijn volk leerde lezen en Benoit het leerde zingen.

In juni 2021 werd door een decaan van de universiteit Antwerpen echter het gerucht verspreid dat dit icoon zich in het verleden vergrepen zou hebben aan kinderen. Dezelfde man liet met een verbazingwekkende gretigheid het borstbeeld van Benoit verwijderen uit het historische universiteitsgebouw ‘Het Brantijser’. Nota bene de plaats waar Benoit het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium stichtte.

Bezorgde burgers richtten een online petitie op om deze aanval op dit stuk Vlaams erfgoed aan te kaarten. De decaan in kwestie weigerde zijn historische bronnen te delen en wilde absoluut niet in debat gaan met de initiatiefnemers van de petitie. Begrijpelijk, zo blijkt. Volgens de rector werd de beslissing om het beeld te verwijderen genomen op grond van “beperkte informatie die niet kan worden geverifieerd.”

NSV! Antwerpen is dan ook verheugd dat de universiteit besloten heeft om het borstbeeld van Peter Benoit terug te plaatsen op zijn rechtmatige plaats.

https://www.uantwerpen.be/nl/overuantwerpen/pers/persberichten-nieuws/peter-benoit/