Verrijking in de Zwitserse hotels

Zwitserland heeft te kampen met de gevolgen van de zwakkere euro t.o.v. de Zwitserse frank.  Vooral in de toeristische sector is dit duidelijk merkbaar.  Minder Europeanen, meer toeristen uit andere landen, zoals uit de Arabische regio, Pakistan en Azië.
Terwijl zelfs grotere groepen Chinezen proberen niet onaangenaam op te vallen, vriendelijk en beleefd zijn, verlangen Arabieren (en aanverwanten) heel andere eisen.

https://i0.wp.com/pi-news.net/wp/uploads/2015/08/ch_interview.jpg?resize=357%2C581

Hoteleigenaar Ruedi Graf uit Briens (Berner Oberland) zit het hoog:

Een heel andere cultuur komt op ons af en we zitten daardoor op ons tandvlees.  Een kamerreservering voor twee personen betekent in werkelijkheid dat er zes personen verblijven.  Als hij de factuur voorlegt werd hij een profiteur genoemd.  Of de hotelgasten verdwijnen stilletjes ‘s nachts zonder te betalen.  Elke morgen dezelfde toestand: telkens bevinden er zich meer hotelgasten in zijn hotel dan de vorige avond.  Om nog te zwijgen over de verspilling van etenswaar en de smeerlapperij aan het buffet.
Recent nog gebruikte een familie niet één keer het toilet.  In de plaats daarvan bevond zich alles op het tapijt.  Catastrofale toestanden.  Respect voor andere hotelgasten is onbestaande; hun kinderen mogen bv. om drie uur ‘s nachts in de gangen spelen en lawaai maken.

Regelmatig zijn er overstromingen in de badkamers, worden deuren en ramen beschadigd.  Arabische gasten gaan zeer nonchalant om met het meubilair en de aankleding van de kames.   Opgestapelde afvalbergen.

In het toeristische Interlaken (Berner Oberland) zijn in vergelijking met verleden jaar de kamerprijzen met 30% gestegen.  Of door de rijke Arabische toeristen, die quasi elke kamerprijs betalen, niet veel geld in het land gekomen is?  Tijdelijk fenomeen, meent  Ruedi Graf, binnen een paar jaar komen ze niet meer en dan zijn we onze Europese klanten kwijt.  Bovendien komen de Arabieren sowieso eerder zelden tijdens de winter vermits ze traditioneel niet geïnteresseerd zijn in skiën.

ch0

Daar bovenop verdient ons restaurant weinig aan hen vermits deze gasten zelf koken op hun kamer of een meeneemmaaltijd nuttigen.  Slechts de Pizza-thuisleverancier verdient hieraan.   En uiteraard de halal restaurants.  Zoals All Halal in Interlaken (foto).  Bovendien willen ze aan de receptie te woord gestaan worden door een Arabisch personeelslid i.p.v. een Zwitsers.

Ruedi Graf heeft zijn ervaringen op de internet boekingswebstek geplaatst en de toeristische verenigingen foto’s en beschrijvingen gestuurd.   Niemand reageert.  Ze zien er geen probleem in: “Een cultuur van communicatie en begrip moet de interculturele betrekkingen aanmoedigen.”    Graf overweegt de boekingskanalen van zijn Arabische hotelgasten te blokkeren opdat zijn stamklanten zich nog goed kunnen voelen in het hotel.  En hij besluit dat de frustratie binnenkort zal leiden tot maatregelen van verschillende hoteluitbaters.
Enkele indrukken uit de regio:

ch5

Met bidtapijtje ergens in de publieke ruimte

ch7

Bescherming tegen onkuise blikken van geile Zwitsers

ch11

Niet ongewoon: meerdere vrouwen, één man

https://i0.wp.com/pi-news.net/wp/uploads/2015/08/ch15.jpg?resize=524%2C188

Zou dit de Arabische vertaling voor “Schweinebraten” zijn?

FT

5 gedachten over “Verrijking in de Zwitserse hotels

  1. Die mag een boos telefoontje uit Brussel of Berlijn verwachten wegens racisme, want ‘Europa is een waardengemeenschap’, en daar hoort ook Zw bij, of ze nu willen of niet.

  2. Dat zijn dan de beschaafde geld betalende toeristen uit de prachtlanden . Moet ge niet vragen wat voor een mentaliteit ge moogt verwachten van die zogezegde sukkelaars die met duizenden binnenstromen

    • We werden echter gerust gesteld: aanvaarde “vluchtelingen” krijgen geen geld als ze over eigen middelen beschikken. Even waarschijnlijk als een onafhankelijkheidsverklaring in het Vlaams Parlement.

Reacties zijn gesloten.