Vanwege een terecht bezorgde Vlaams-nationalist

MM900285281[1]De reactie van Jos Helsen bewijst duidelijk dat hij nog altijd één van de vele Vlamingen met oogkleppen is, duidelijk een N-VA-adept of lid van deze lauwe Vlaamse partij, die hier even zijn Belgisch- of N-VA-chagrijn op een tamelijk botte manier kwijt wil. Iedere vogel zingt zoals hij gebekt is.
Dat is overigens zijn goed democratisch recht. Maar de waarheid heeft zo haar rechten.

Wat de neergang van het VB betreft, beste Jos, om het maar, in tegenstelling tot uw reactie, beleefd en vriendelijk te houden, die is in hoofdzaak te wijten aan het cordon sanitaire, waardoor veel van haar kiezers de N-VA als een laatste alternatief hebben menen te kunnen zien voor het bereiken van hun legitieme Vlaamse verzuchtingen. Communicerende vaten dus. Van de Belgicistische partijen heeft de N-VA nagenoeg geen kiezers afgesnoept. Of was u dat ontgaan?
Dat er ook fouten binnen deze partij zijn begaan, is eveneens geweten. Er is niet altijd met veel politiek inzicht gehandeld.Tot daar klopt uw verhaal enigszins.

Het klopt niet waar u beweert dat het VB onrechtstreeks niets heeft bereikt. Dat bewijst enkel dat u geen onbevooroordeeld Vlaams waarnemer bent. Het zegt dus meer over u dan over het VB.

Maar daar gaat het nu eigenlijk allemaal niet over.

NVA nieuw logo N-BA

Nieuw logo N-VA, de Nieuw-Blauwe Alliantie. ontwerp: Studio Rony

Het gaat hem wel over het feit dat de N-VA België hoog in het vaandel blijft voeren, en omwille van deelname aan de Belgische macht, alle voorname Vlaamse eisen inslikt, lees moet inslikken, omdat ze anders het zelfde lot wacht. De oppositie. Dat ze dat ook principeloos doet met een huiverend Belgisch gemak.

U zegt dat het VB tot nu toe alleen maar vruchteloos heeft staan roepen aan de zijkant.
Wat heeft de N-VA dan wel tot nu toe verwezenlijkt op VLAAMS niveau wel te verstaan? Wat heeft ze bereikt om Vlaanderen te geven waar het recht op heeft, meer dan b.v. Belgicistische partijen als CD&V, OPEN VLD etc. hebben gedaan? Ik zal het in uw plaats zeggen: niets.

Op federaal niveau van het zelfde. Aan de zijkant, in de oppositie, net als het VB. Vruchteloos in de oppositie staan fulmineren tegen de onrechtvaardigheden van de zesde staatshervorming voor Vlaanderen op federaal vlak, maar zich verbinden om ze op Vlaams niveau loyaal uit te voeren op eis van de CD&V, die dit onding voor Vlaanderen mee heeft helpen goedkeuren. Dat zijn de grote verwezenlijkingen van de N-VA tot nu toe.

Met spreekt op federaal niveau van een “kamikaze-regering” m.b.t. de MR. Wel, ook de N-VA mag daar voor mij bij gerekend worden. Hoe bestaat het om niet in te zien dat de PS en haar parasitaire bende maar al te graag niet deelneemt aan de volgende federale regering, die nog meer dan de vorige een belastingregering zal worden, omdat ze de putten zal mogen vullen die gewild gemaakt zijn door de P.S bij middel van hun zesde staatshervorming. Dat is inderdaad niet de meest aantrekkelijke, lees voordelige boodschap met het oog op de volgende verkiezingen. Vandaar dat de P.S. momenteel wijselijk eieren voor haar geld kiest. Even keiharde oppositie voeren, en de MR als boeman opvoeren. Dat loont altijd.

Vergeet ook niet dat de Waalse politieke strategen, en dat is niet ironisch bedoeld, ook wijselijk een begrotingsevenwicht uitstellen tot later, zodoende minder zware besparingen zullen dienen uit te voeren en zodoende hun kiezers minder gaan ontstemmen. Dat vermindert de druk op de politieke keten, in tegenstelling alweer tot Vlaanderen dat zwaar gaat snoeien, lees gaat graaien in de Vlaamse geldbeugel om al direct tot een begroting in evenwicht te komen. Wie denkt u dat, zowel aan Vlaamse als aan Waalse kant, versterkt uit de volgende verkiezingen gaat komen? Of ziet u het nog altijd niet?

De N-VA zal nu zowel op federaal als Vlaams niveau deze staatshervorming moeten uitvoeren. Loyaal, anders gingen de Belgicistische partijen CD&V en OPEN VLD, die ze mee hebben goedgekeurd, niet met de N-VA in zee. Wat gedacht van dergelijke spreidstand vanwege de N-VA?

De N-VA wil duidelijk regeren, maar regeren om wat te doen? Wat zal ze uitvoeren van haar beloofde Vlaamse kiesprogramma, of zal ze dat zoals de vorige keer, weer opbergen tot de volgende verkiezingen, en gewoon overgaan tot de orde van de dag, d.w.z. gewoon regeren om te doen wat moet? Net als alle andere politieke partijen. Hoeveel bochten heeft de N-VA al genomen, eerst met Bracke (notoir socialist) “het wordt enkel een sociaal-economische regering”, en nu tijdens de onderhandelingen voor de Vlaamse regering? Welke bochten zal ze nog nemen op federaal vlak? Hoelang kan een politieke partij het volhouden om zo ostentatief en telkens opnieuw haar meest voorname Vlaamse standpunten keihard in de frigo te stoppen?

Ik zal het u zeggen, beste Jos, zolang tot de schellen van de Vlaamse ogen zullen vallen. En dat zal vlugger gebeuren dan u denkt. Ik ben daar heel gerust in.
Nu heeft de gemiddelde kiezer nog hoop dat BDW zal doen wat hij heeft laten uitschijnen dat hij zou doen. Het kan inderdaad als een overwinning worden beschouwd dat de N-VA erin geslaagd is om de P.S. op federaal vlak buitenspel te zetten via een centrum-rechtse coalitie. Maar iets zegt mij dat de P.S. daar niet rouwig om is, om heel duidelijke redenen. Misschien is dat nog niet tot u doorgedrongen.

Wat zal de N-VA doen met de standpunten van de aloude Vlaamse resoluties, zoals eigen fiscaliteit en sociale zekerheid? Maakt dat nog deel uit van haar programma, of zegt de N-VA, zoals de Belgicistische partijen die mee de zesde staatshervorming hebben bedongen en waar ze nu mee in de Vlaamse regering zit, straks ook in de federale, dat het nu genoeg is geweest? Wat zal ze doen met de door haar bestreden en afgekraakte zesde staatshervorming, met de geplande federale kieskring, met de BMR, waarin ze zich eerder al heel redelijk soepel heeft opgesteld? Zal ze ook nu niet heel meegaand moeten zijn, lees loyaal met België, waardoor finaal voor Vlaanderen onomkeerbare stappen achteruit zullen worden gezet binnen het Belgische bestel? Hoe lang zullen we op het antwoord op al deze vragen kunnen wachten? Tot Sint-Juttemis? Of is dit voor allemaal van geen belang?

Maar goed, beste Jos, slaapt en droomt u maar lustig verder, en leef verder in uw Vlaamse illusie, in zoverre dit al geen Belgische is. De tijd zal het uitwijzen. Maar ik verzeker u, dit is de laatste kans die de N-VA van de VB-overlopers krijgt om hun Vlaamse verzuchtingen waar te maken. Communicerende vaten werken nl. in beide richtingen. Of was u dat ook ontgaan?
Vanwege een terecht bezorgde Vlaams-nationalist

Geronimo

18 gedachten over “Vanwege een terecht bezorgde Vlaams-nationalist

 1. Zeggen dat het VB er niets van gebakken heeft als gevolg van het cordon, is als een voetballer verwijten dat hij geen goal gemaakt heeft als hij niet eens mocht meespelen.

  • Ik ben ervan overtuigd dat het Vlaams belang relatief veel heeft gerealiseerd Ik denk dat we nog duizenden islamieten meer hadden gekregen en wie zette Vlaanderen op de trein voor onafhankelijkheid?

   • Met zulke foute woorden in mijn opstel had ik ook nul gekregen.

 2. Rare hersenkronkel, uw reactie, geachte Raymond, als u het mij vraagt. Neem me het niet kwalijk.

  U bevestigt nl. op een vreemde manier datgene wat u blijkbaar eerst meent te moeten ontkennen, waardoor u meteen mijn stelling in deze bevestigt.

  Inderdaad, als je als voetballer niet mag meedoen aan de match, kan je onmogelijk een goal scoren, en kan je er ook niet op afgerekend worden. Daar hebt u gelijk in. Nogal wiedes.

  Maar hoe kunt u dan tezelfdertijd bestrijden dat het cordon sanitaire het VB daadwerkelijk en in grote mate heeft belet om er iets van te bakken, om politieke goals te scoren, als het van het Belgisch regime niet eens het veld op mocht om aan de match mee te doen uit schrik voor het voortbestaan van België? Wat is het verschil met uw voetbalredenering? Wat wilt u nu precies zeggen en wat is nu juist uw standpunt? Ik begrijp dat het warm weer is, maar toch…
  Mocht u het nuttig achten, dan zou ik het erg op prijs stellen mocht u mij nu eens haarfijn willen uitleggen wat u bedoelt.

  Ik wil er u tot slot en voor alle duidelijkheid nog eens op wijzen dat ik niet geschreven heb dat het “Cordon” de enige reden geweest is voor de toestand waarin het VB nu is beland, maar dat er ook interne problemen en andere factoren in hebben meegespeeld. Dat maar voor het geval dat u daar over zou gelezen hebben. Een mens weet immers nooit.

  • Denk de woorden ‘als gevolg van het cordon’ gewoon weg, mss is het dan duidelijker.
   Overigens: Het cordon is voor mij niet alleen het niet mogen meespelen, maar ook het niet kunnen ‘aankopen’ van bekende tv-gezichten en kinderen van politiekers, de 2 grote bronnen van nieuwe spelers in de belgische politiek.

 3. Het stuk grond op de wereldkaart dat gekend is onder de naam Belgie zijn feitelijk twee landen Vlaanderen en Walonie , lees Nederland en Frankrijk . Omwille van een minderheid die er alle baat bij heeft dat “Belgie” blijft bestaan . Vermits Wallonie en Brussel zonder Vlaanderen niet kan overleven , zal er nooit een scheiding komen. De nodige maatregelen zijn daarvoor getroffen een “cordon” voor de enige echte Vlaamse partij . Voor de overige zogezegde Vlaamse partijen is het buigen met als beloning een vetpot en een goede job als marionet , of barsten met al de onaangename gevolgen , vernederingen verlies van stemmen enz enz . NVA knielt en erkent zijn meester , kust de voeten van de nieuwe koning . Het NVA sprookje waar zovelen in geloofden is voorbij , rest enkel nog de afgang ! De geschiedenis zal zich telkens opnieuw en opnieuw herhalen ! Dat is volgens mij de enige echte realiteit, de rest zijn flauwe
  kulletjes. Het enige wat wij voorlopig nog kunnen en mogen doen , is stoom aflaten op een blog zoals Golfbrekers , tot , wie weet, groot leedvermaak van onze geachte tegenstanders .

 4. Men kan het ook een beetje positief bekijken, voor de eerste keer sinds… is de wil van de kiezer gerespecteerd, op zich is dat al heel wat, gezien de vorige verkiezingen versus coalities.
  In acht houden hoe dat de vorige coalities er een potje van hebben gemaakt, moet je bij deze toch ook een beetje rekening houden, dat men moet ‘roeien met de middelen die men heeft’, waarbij er nog tal van ‘lijken uit de kast zullen vallen’.
  Federaal idem.
  Het Vlaams Belang is een oppositie partij, die hun roots hebben in Antwerpen, en mijn gevoel zegt dat Antwerpen als VL. stad een meer grotere rol zal gaan spelen als Brussel dat eens de hoofdstad was van VL.
  Brussel is inmiddels de ‘Stad’ van het “illegale sluikstort”-en “gevaarlijk afval” van de PS ., en wie wil zijn handen daar nog aan vuil maken.,,
  Voordeel van de twijfel, en een beetje krediet moet kunnen.
  Als ik nog even mag,
  De kiezer heeft altijd gelijk , en het is een grote fout deze kiezers steeds keer op keer te bestempelen als…. daar win je geen kiezers mee.

  • Een goed gedacht en een kurkeren ziel en ge drijft boven! zeggen ze in Antwerpen. Eerst zien en dan geloven, zeggen wij. Vooralsnog krijgen we alleen te horen wat die ‘positieve kijk’ ons gaat kosten. Een weinig sociale regering is een heel voorzichtige voorlopige reactie.

  • “De kiezer heeft altijd gelijk , en het is een grote fout deze kiezers steeds keer op keer te bestempelen als…. daar win je geen kiezers mee.”
   Volledig mee eens! Nog wat meer en luider roepen dat de kiezers b.v. “een klootjesvolk” zijn…
   Succes gegarandeerd verzekerd bij een volgende verkiezing!
   En toch zijn er steeds nog ‘gelovigen’ (*) die ervan overtuigd zijn dat er met azijn ook vliegen kunnen worden gevangen…
   (*) Gelovigen = zij die geloven in de goede zaak.

   • Neen daar win je geen kiezers mee, maar wel met leugens, bedrog, valse beloftes.. enz… De kiezer mag voor mij stemmen voor wie hij of zij wil, maar dient wel te weten dat als men een keuze maakt , men stemt voor het volledige pakket, inbegrepen de drek die er in zit. Wat men wel mag en moet eisen van de kiezer, is dat hij zijn verantwoordelijkheid op neemt voor de keuze. Een bepaalde keuze maken en nadien moord en brand schreeuwen om de gevolgen ervan,getuigt van een totale onverantwoordelijkheid. Als een meerderheid van de kiezers stemt en blijft stemmen voor zijn eigen ellende en dan ook de ondergang, dan mag en moet dit gezegd worden, dat dergelijke keuzes het resultaat zijn van een “klootjesvolk mentaliteit”. De waarheid heeft haar rechten, en de genezing van een kanker begint steeds met een volledige en juiste diagnose. En zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Als men problemen heeft met deze boodschap en bijgevolg met de waarheid over de toestand in Vlaanderen, geeft men dan ook blijk van struisvogelpolitiek, waarbij de leugen aangenamer is dan de rauwe werkelijkheid. Daar past alleen minachting voor.
    Ik sluit mij dan ook aan bij de analyse van René. De naïviteit kent hier in Vlaanderen immers geen grenzen cfr het motto :” Een kinderhand is gauw gevuld”.
    Men wil blijkbaar nog altijd niet inzien dat we hier in Vlaanderen niet in een ivoren toren leven, en dat anderen over ons lot zullen beslissen als we blijven staan “kwijlen als een hond om eens gestreeld te worden…” Respect dat dwing je af, dat eis je..daar vecht je voor…!! We zitten in een zeer cruciale fase, rekening gehouden met de NWO, de UNO, de EUSSR… Als we ons lot niet zelf radicaal in handen zullen nemen, gaan we ten onder. Dat in handen nemen doe je niet door “stamelend staan te bedelen….” om de stemmen van een “klootjesvolk” dat de echte Vlamingen in de ondergang is aan het trekken. Een “klootjesvolk” dat een probleem heeft met de waarheid en liever bedrogen wil en zal worden door de rattenvanger van Hameln..
    Maar er is inderdaad nog hoop als onze “islamitische broeders” in gang zullen schieten…en dat is een kwestie van tijd.
    Op een blauwe maandag zal het “klootjesvolk” dan ontwaken in de hel…. maar dan zal het te laat zal zijn.
    Dit wil dan ook zeggen dat het nu niet vijf voor , maar tien na twaalf is. De speeltijd is voorbij, dat geldt ook voor het “oeverloos gelul” ,door “gevoelige zielen”…over niets ter zake doende details. Het is nu een zaak van leven en dood, en hierbij geldt het principe “nood breekt wet”. Al de rest is “zever…..”.

    • Lieve schatjes,
     Van aan de zij lijn kan je roepen en tieren, maar van binnen in kan je pas opteren.
     Strategie schatjes !

 5. @Rene
  Uw visie is redelijk pessimistisch om het met een eufemisme te zeggen. Ik deel die niet echt. Ik denk dat hoe dan ook dat kunstmatige boeltje dat België heet, op de een of andere manier binnen nog een paar decennia uiteen valt, d.w.z. dat Vlaanderen minstens zijn eigen fiscaliteit en sociale zekerheid krijgt. Alleen, over de termijn valt moeilijk iets zinnigs te zeggen. Mogelijk blijft het uithangbordje BELGIE nog een tijdlang behouden, maar ook niet meer dan dat. Wallonië kan dan als derde wereldland gaan aankloppen bij de EU om financiële steun.

  Als je ziet welke weg er al afgelegd is sedert het ontstaan van deze on-staat, dan blijft er alleen goede hoop over. Niets blijft immers wat het is. Bijgevolg ook België niet.

  Niets doen, staat gelijk met stilstand, Rene, en wat bereik je daarmee? Dat is nu net waar al die politieke Belgische arrivisten op rekenen: complete apathie vanwege het plebs, dat niet in staat is te zien aan welke kuiperijen het onderhevig is, en zodoende vrij spel geeft aan deze gewetenloze Belgische politieke maffia.

  Ik van mijn kant blijf er bij dat constant blijven hameren op dezelfde spijker, tot vervelens toe om zo te zeggen, wel degelijk enig effect kan hebben. Beter dat dan niets doen in elk geval en wat mij betreft, want het is maar door het constant onder ogen te brengen van al dat politiek bedrog, dat je een kans maakt dat uiteindelijk het inzicht bij het gros van de a-politieke massa, beetje bij beetje weliswaar, doorbreekt. Het is en blijft uiteraard een monnikenwerk. Dat geef ik grif toe.

  En of de Belgicisten zich daarmee amuseren of niet, deert mij helemaal niet. Ik betwijfel niettemin of dit wel zo is, want ook zij zien met argusogen de weliswaar lange doodstrijd van dit ondemocratische land, alle Jupiler-vlaggen ten spijt.

  • Akkoord Geronimo. Het is niet de vraag of dit land zal uiteen vallen maar wel wanneer. We blijven hameren…

 6. @Raymond

  Met deze weglating is uw reactie inderdaad klaar en duidelijk, beste Raymond. Ik ben het volkomen met u eens.

 7. @Gina

  Beste Gina, waarom is het VB volgens u alleen maar een oppositiepartij? Ik begrijp zo’n stellingname niet zo goed, neem me niet kwalijk. Het VB is de facto een oppositiepartij, omdat zij in deze rol gedwongen werd en en tot nu toe gebleven is vanwege het ondemocratische “cordon sanitaire”, eigenlijk een vorm van racisme als u het mij vraagt, minstens uitsluiting op basis van politieke overtuiging, voor zover dit heden ten dage nog een verschil uitmaakt. Dat is toch een essentieel onderscheid, of niet?

  Ze is tevens de enige echte SOCIALE Vlaams-nationale partij zonder omwegen, d.w.z. niet tot compromissen bereid m.b.t. de essentiële Vlaamse punten van haar programma, op dat punt duidelijk anders dan de N-VA. Niet bereid tot regeringsdeelname omwille van de postjes, tenzij die deelname het einde van België kan inluiden. Dat is het grote verschil met de N-VA, die een LIBERALE Vlaamse partij is, waarvan het eerste woord in haar verkiezingsprogramma België was. Bij het VB was dat Vlaanderen.

  De kiezer heeft altijd gelijk, zegt u. Dat kan kloppen. En ik bekritiseer de kiezer ook niet. Ik voeg er wel aan toe “tot hij ongelijk krijgt”. Daarmee bedoel ik dat de kiezer om een bepaalde reden voor een partij kan stemmen, maar als hij daarin bedrogen uitkomt, omdat zijn partij haar verkiezingsbeloften alras inslikt of helemaal niet waarmaakt, dan heeft hij ongelijk gehad met zijn stem op die bepaalde partij. Of niet?

  De N-VA kan voor mijn part het voordeel van de twijfel krijgen, het is voor mij in principe gelijk welke partij Vlaanderen geeft waar het democratisch recht op heeft. Maar nu al is het voor een kritisch waarnemer eigenlijk al glashelder dat er niet al te veel aan essentiële Vlaamse verzuchtingen zal kunnen worden voldaan. Of bent u werkelijk zo naïef om te denken dat b.v. de MR, om het nog maar alleen bij deze Waalse partij te houden, akkoord zou gaan dat de N-VA uit haar Vlaamse hoek komt in deze coalitie? Dat kunt u niet menen, want compleet utopisch. Wees maar gerust, daar zijn genoeg en voldoende waarborgen voor bedongen tijdens het gekonkelfoes ter zake. Anders ging het spelletje gewoon niet door. Het was opnieuw buigen of barsten voor de N-VA. Waarom anders, in tegenstelling tot de Waalse deelregering, moest de Vlaamse een afspiegeling zijn van de toekomstige federale coalitie? Hoe dan verdamping van België? Binnen driehonderd jaar misschien? Dan kan Vlaanderen misschien al behoren tot de armste derde wereld landen.

  Bent u al, zoals zovelen blijkbaar, vergeten tot welke zware toegevingen op essentiële Vlaamse punten de N-VA al bereid was bij monde van haar voorzitter tijdens de onderhandelingen naar aanleiding van de vorming van de vorige federale regering, en hoe ze uiteindelijk botweg aan de kant werd gezet door de P.S. én CD&V? Hoe commentatoren in alle media zich daar zelfs openlijk over verwonderden, over zoveel openlijk tentoon gestelde principeloosheid? En dat alles om toch maar aan de macht te kunnen geraken.

  Zo, welke specifieke meerwaarde zal zij nu voor Vlaanderen kunnen betekenen? M.a.w. zal het iets anders worden dan regeren om te doen wat moet gedaan worden, zoals door elke regering waar dan ook ter wereld wordt gedaan. Indien niet, welke meerwaarde heeft de N-VA dan voor Vlaanderen gehad?
  Het is haar goed recht om het zo te bekijken, maar dan moet ze haar Vlaams-nationale kiezers steevast geen rad voor ogen proberen te draaien en valse hoop geven in de aanloop naar verkiezingen.

  Of bent u ook al de woorden van rooie Siegfried Bracke in Knack vergeten tijdens de aanloop naar de laatste verkiezingen, dat “Vlaams-nationalisten nu eenmaal klootzakken zijn die men moet bedriegen” of iets in die aard, maar zo was het ongeveer? Dat diezelfde Bracke, haastig teruggefloten door zijn voorzitter, het achteraf eveneens nog nodig vond te verklaren dat de volgende regering ook voor de N-VA louter een sociaal-economische moest zijn, zonder communautaire eisen?
  Dat zijn zaken, beste Gina, die ik niet vergeet, nooit. En wees gerust, van geen enkele partij, ook het VB niet.

  Zijn Vlamingen dan werkelijk masochisten die er altijd maar genoegen in blijven scheppen om met een kluitje in het riet te worden gestuurd, om belazerd te worden, terwijl de schijnheiligheid en valsheid er vanaf druipt dat het niet meer mooi om zien is?

  Ik mag voor mijn part met mijn visie ongelijk hebben. Graag zelfs. Het is aan de N-VA om op korte termijn het tegendeel te bewijzen. Maar ik vrees spijtig genoeg dat ik mij niet zal hoeven te verontschuldigen.

 8. @Gina
  Even een correctie:
  “Dat is het grote verschil met de N-VA, die een LIBERALE Vlaamse partij is, waarvan het eerste woord in haar verkiezingsprogramma België was. Bij het VB was dat Vlaanderen”, moet eigenlijk zijn:

  “Dat is het grote verschil met de N-VA, die een LIBERALE Vlaamse partij is, waarvan het eerste woord in haar ontwerp van een Vlaamse grondwet, naar aanleiding van één of andere TV-programma op de VRT, België was. Bij het VB was dat Vlaanderen”.

Reacties zijn gesloten.