Terwijl de regering-in-spe zoekt naar 17 miljard…

… staat er een half miljard te wachten op een eindbestemming

Het COIV (Centraal Orgaan voor Inbeslagneming en Verbeurdverklaring) heeft een probleem van 500.000 miljoen euro.  Een half miljard staat op hun rekening(en) en ze weten eigenlijk, feitelijk, niet goed wat ermee aan te vangen.

De COIV is een ‘orgaan’ (… kan er nu echt niemand een andere naam bedenken?) van het Openbaar Ministerie.
Het geld, goed voor de helft van de 40.000 dossiers, werd voornamelijk in beslag genomen door Justitie en Politie en staat daar stilletjes te wachten op een eindbestemming.  Normaal moet het Openbaar Ministerie of de vonnissende rechter hierover instructies geven maar even ‘normaal’ wordt dat wel eens ‘vergeten’.  Alleen in beslag genomen contanten worden aan de COIV overgemaakt, geen gelden van rekeningen, fondsen en titels.  Die worden gewoon geblokkeerd én… dikwijls ‘vergeten’.
De wanhopige directeur van de COIV, Theo Jacobs, wil 21 personeelsleden bovenop zijn huidig bestand van 38 medewerkers.  Die kunnen dat geld dan naar de schatkist brengen.
Wij citeren:

“We hebben het (geld) al op onze rekeningen. We hebben alleen volk nodig om het naar de schatkist te brengen.”

We zien het al gebeuren: snel naar een doe-het-zelver om kruiwagens te kopen.  21 kruiwagens voor het karren van 500.000 euro.
Hulp nodig, mijnheer Jacobs?  Voor een klein procentje willen we graag een handje toesteken.

De Tijd

L’Echo