Syrië tussen vreugde en vrees

Overal feeststemming in de Aleppo-Rand:

Het eerste vliegtuig sinds 2012 – vlucht vanuit Damascus – landt op de luchthaven van Aleppo.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 3 mensen
Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en binnen
Afbeelding kan het volgende bevatten: 9 mensen, binnen

Aangrijpende scènes. Syrische soldaten zien voor het eerst in jaren hun familie terug:

Terug naar huis… na negen jaar…

Wie via de twee geopende humanitaire corridors Miznaz, W-Aleppo, en Mjairez, W-Saraqib, Idlib wil verlaten en veiligheid zoekt in regeringsgebied is welkom. Er wordt vervoer, medische hulp, onderzoek en vaccinaties, medicijnen en indien nodig ziekenwagens voorzien.

Afbeelding kan het volgende bevatten: buiten

De bevrijde M5 snelweg:

Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht, boom, buiten en natuur
Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht, boom, buiten en natuur

Laat ons hopen dat de feeststemming mag blijven duren. Erdogan dreigt opnieuw met Turks ingrijpen “het is slechts een kwestie van tijd”, zendt nog meer zwaar militair materiaal. Lavrov stelt dat Turkije te kort schoot/ er niet in geslaagd is de zgn. “rebellen” te scheiden van de “terroristen”. De aanvallen op de burgerbevolking, op Syrische en Russische militairen, op de Hmeimim luchtmachtbasis blijven maar voortduren. En dat Rusland de Syrische regering zal blijven steunen. Niet toevallig haastte Pompeo zich de Turkse NAVO-bondgenoot te verzekeren van de Amerikaanse steun…

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen

Lavrov bleef bij een samenkomst met de Russische en Italiaanse ministers van buitenlandse zaken en defensie op dezelfde nagel kloppen: “De hoogste prioriteit is het terrorisme in Syrië uit te schakelen en de terugkeer van de vluchtelingen mogelijk te maken, wat meteen inhoudt dat de infrastructuur moet hersteld worden.” Tevens werd aangedrongen de sancties te doen stoppen. Vooral deze die de import van energie verhinderen, waarbij er nog maar eens op gewezen werd dat de VSA de oliebronnen bezet en het Syrische volk plundert.

De leider van de Tsjechische parlementaire Vriendschapscommissie met Syrië, dhr. Stanislav Grospic, bevestigde dat de zeges, bereikt door het Syrische leger in de provincies Aleppo en Idlib, dé manier zijn om de oorlog te doen eindigen en stabiliteit en vrede te brengen in Syrië en de regio. Hij voegde er een oproep voor internationale hulp aan het Syrische volk aan toe en vroeg bij te dragen aan de heropbouw van Syrië. Hij legde de nadruk op de dringende noodzaak de eenzijdige criminele sancties van de VSA en de EU, waarvan het Syrische volk het slachtoffer is, te doen stoppen. Hij verwierp elke militaire en politieke poging om de vooruitgang van het Syrische leger en de bevrijding van de rest van Idlib te verhinderen. Immers: het uitdoven van het terrorisme in Idlib is niet alleen voor Syrië belangrijk, maar ook voor de regio in het M.O. en o.a. ook voor Europa.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, pak

De EU is doof aan die kant: ze hebben net nog een aantal sancties aan de lange lijst toegevoegd: 8 personen en 2 bedrijven, waaronder de Syrische Cham Holding. Het V.K. sluit zich tijdens het echtscheidingsjaar hierbij aan – eventueel zelfs langer. Iets anders zou ons meer dan verwonderd hebben. (…)

Stammenleiders verzamelden dinsdag in Khirbet Ammo, bevestigden hun steun aan het Syrische leger en eisten het vertrek van de VSA:

Afbeelding kan het volgende bevatten: 7 mensen, staande mensen, lucht, hoed en buiten

Bij alle euforie: ook dit is nog realiteit: een bomauto gisteren in Damascus

Afbeelding kan het volgende bevatten: auto en buiten

Afsluitend: mocht u zich afvragen hoe Idlib met het terroristenamalgaam het zo lang heeft kunnen uithouden? De Merkelregering tastte diep in de buidel van de belastingbetaler. Wie aan de kassa mocht passeren en hoe het geld besteed werd? Geen idee. Verleden jaar: 60 miljoen euro, in de eerste weken 2020 meer dan 50 miljoen. Dat deze Gutmenschliche bijdrage uitsluitend naar Idlib getransfereerd werd, waar HTS – eigenlijk al-Nusra, eigenlijk al-Qaeda – de lakens uitdeelt, mocht de pret niet storen. AfD-volksvertegenwoordiger Markus Gelau ontving onderstaand antwoord:

Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst
Afbeelding kan het volgende bevatten: 7 mensen, lachende mensen, staande mensen