Sempre libera!

Een volledig versluierde vrouw werd tijdens een voorstelling van La Traviata uit de Parijse opera gegooid.  Ze zat op de eerste rij, onmiddellijk achter de dirigent.  Volgens de plaatsvervangende directeur van de Opera aan de Bastille, Jean-Philippe Thiellay, was het lichaam van de muziekliefhebster volledig bedekt op een oogspleetje  na.  Enkele koorleden weigerden te zingen zolang de nikabdraagster daar zat.

Theillay zou pas tijdens het tweede bedrijf van de opera over de tentmadam ingelicht zijn.  Tijdens de pauze heeft men haar gevraagd ofwel haar sluier te verwijderen ofwel de opera te verlaten, waarop haar begeleider en zijzelf het gebouw verlieten.  Het zou om ‘toeristen’ uit één der Prachtlanden van de Golf gaan.
Dit voorval gebeurde in het begin van oktober.  Het Franse Ministerie van Cultuur verstrekte intussen een mededeling dat er een toepasselijke mededeling aan alle theaters, musea en andere openbare gebouwen zou gehangen worden, die moet garanderen dat bezoekers en toeschouwers zich aan de wet houden.

Der Spiegel

Als toemaatje voegen wij dit toepasselijk lied “Sempre libera” gezongen door Anna Netrebko uit “La Traviata” bij, en – voor wie het interesseert – de vertaling van het lied:

“Dwaasheid! Dwaasheid! ijdele illusie!
Arme vrouw… Eenzaam en verlaten
in deze woestijn die men Parijs noemt.
Waar kan ik op hopen, wat moet ik doen?
Ik zal springen in de rivier van het plezier,
en aldaar verdrinken!

Liefde! Dwaasheid! Plezier!

Eeuwig vrij moet ik zijn
Fladderend van plezier tot plezier
Ik wil dat mijn leven
Het pad van plezier volgt
Bij het ontwaken van de dag of als de dag sterft,
Altijd blij op zoek
Naar nieuw plezier
Om mijn gedachten te verstrooien

[Alfredo:] Liefde is de hartslag
van het universum
mysterieus en heerlijk
Pijn en vreugde voor het hart

[Violetta:] Liefde! Dwaasheid! Plezier!

Eeuwig vrij moet ik zijn
Fladderend van plezier tot plezier
Ik wil dat mijn leven
Het pad van plezier volgt
Bij het ontwaken van de dag of als de dag sterft,
Altijd blij op zoek
Naar nieuw plezier
Om mijn gedachten te verstrooien”

FT

8 gedachten over “Sempre libera!

 1. Wat kennen die karnavalzotten van beschaafde muziek . Dat was gewoon een provocatie ! Het enigste dat die te horen krijgen is de klaagzang van een minaretten-bleter , geen melodie , geen ritme , geen mooie teksten , niks alleen bleten en klagen!

 2. In boerka steken enkel terroristen en terroristen moeten uitgeschakeld worden zoals in Parijs, nu ook in Vlaanderen, Nederland e.a. want wij eisen veiligheid en met boerka’s in onze leefwereld is dat onbestaande.
  Al die troep beschermen onder godsdienstvrijheid is bullshit, iedereen is vrij te geloven wat hij of zij wil maar NIEMAND heeft het recht om mij iets te verplichten te aanvaarden, te erkennen, te respecteren of er naar te leven en zeker die achterlijke gewelddadige barbaarse smeerlapperij niet.

 3. Een prachtig voorbeeld van huichelaars speelde zich afgelopen dagen af in Rome, een bende onbetrouwbare huichelaars hokt samen en bepaalt even de regels voor homo’s en holebi’s, we horen ze zelden over pedofielen alhoewel dat het verwerpelijkste is wat bestaat, hoe zou dat nu komen?
  diezelfde bende huichelaars zit aan tafel met die moslimtroep, pure moordenaars, verkrachters, pedofielen, kinderverminkers, vrouwenhaters e.d., we horen ze die vuiligheid niet veroordelen, neen, ze likken hun reten, van huichelaars gesproken.
  Gelukkig ben ik atheïst en laat ik mijn leven niet verpesten door die waanzinnige volksverlakkers, ze mogen zelfs niet binnen in mijn woning al stond die in zijn wit nachtkleed voor de deur dan nog bleef de deur dicht. Ik heb geen behoefte aan huichelaars en volksmanipuleerders.

  • Hoe gek het ook klinkt, maar een bende ONGEHUWDE oude venten, hebben beslist hoé het er MOET aan toegaan in het huwlijk.
   Gescheiden personen mogen de “sacamenten” geweigerd worden, en kunnen zelfs niet meer hertrouwen-voor-de-kerk.
   Dààr kunnen die ouwe mannen WEL iets aan veranderen vermits dit “maar” een kerkelijk verbod is.
   —————————————————————- Echter… de zogenaamde Rooms-Katholieken die ijveren voor homo- èn lesbiennetoestanden zijn…. in feite KETTERS vermits dit gaat om de interpretatie van de woorden van “de Zoon des Vaders”: Jezus.
   Immers, tijdens zijn omzwervingen, heeft Christus ooit gezegd: “Mannen die bij mannen AANLIGGEN zijn een gruwel in de ogen van de Vader” —> aanliggen was dus een “treffelijk” woord voor p*****.
   en het volgende betrof ook de vrouwen: “Wee degenen die ergernis geven; het ware beter dat zij, met een molensteen aan de hals, in het diepe van de zee geworpen werden”

   • Sorry, op enter geduwd in plaats van op de spatiebalk: CONCLUSIE: Die oude venten-in-rokken kùnnen niet ànders dan de zogenaamde “goddelijke” woorden als voldongen wetten te behouden (en dus zijn de “ijveraars-voor-homos” feitelijk ketters zoals men ongehoorzamen-aan-Rome noemden EN…
    op de brandstapel verbrandden.)
    Zo zien Jullie maar, Golfbrekersfans, : IEDER geloof is ouwbollig… WEG ERMEE.

 4. De burka komt uit de Astarté cultus uit het oude Mesopotamië. Dit was om de godin van de fysieke liefde te eren. Alle vrouwen zonder uitzondering, moesten zich ééns per jaar prostitueren in de heilige bossen die rond de tempel van de godin stonden.Om niet erkend te worden, namen de vrouwen uit hogere rangen de gewoonte om zich volledig te verschuilen achter de voile van de burka. Mustapha Kemal Ataturk, 1e president van Turkije, van 1923 tot1938, had een goede truc gevonden om de roddelaarster de mond te snoeren. Hij zette een einde aan het dragen van de burka en plaatste hiervoor een eenvoudige wet, met onmiddellijke ingang. Alle Turkse vrouwen hebben het recht zich te kleden zoals ze willen. Doch, alle prostituees zijn verplicht om de burka te dragen. Vanaf de volgende dag zag je geen enkele burka meer in de straten van Turkije. Dit is tot de dag van vandaag nog steeds van kracht!!

  • Dat wist ik niet ! In feite zijn burkadraagster dus prostituees . Ik wil dat proefondervindelijk vaststellen. Op het ogenblik dat ik zo een burka tegen kom , ga ik vragen achter haar tarieven en specialiteiten . Ik zal daarna verslag uitbrengen bij golfbrekers maar moest er iets foutlopen kan ik bij jou terecht ?

   • Ik zie ze al zitten met hun zwarte werkkledij achter de vitrines met rode lichtjes in het Schipperskwartier… Hou ons op de hoogte.

Reacties zijn gesloten.