Russisch gas: nog steeds welkom in Oekraïne

Rusland levert ononderbroken gas aan Oekraïne. Zonder dit gas zouden ontelbare Oekraïeners het al behoorlijk koud hebben gehad. Oekraïne kàn niet zonder dit gas maar eist wel dat de EU-afnemers hiervan afstand doen.

De pijplijn door Oekraïne, die ook gas naar Duitsland brengt, is voor de volle 100% belast. Oekraïne krijgt hiervoor doorvoertaksen en gebruikt zelf het gas uit deze pijplijn. En toch wil de Oekraïense regering dat de EUropese energie-importen uit Rusland ophouden, en ja, liefst verboden worden. Via de sancties van de VSA zou dit probleem dan moeten opgelost kunnen worden.

Het punt dat we hiermee willen maken is dat Oekraïne zelf aan de kraan van een pijplijn zit en bijgevolg de doorstroom via het Oekraïense grondgebied kan uitschakelen. Dit zou weliswaar de gasbevoorrading via Nord Stream 1 niet doen ophouden, maar het zou wel het totaal van de gasimport duidelijk doen verminderen. En net dàt punt, wordt met een oorverdovende stilte in alle mediaredacties en politieke fora vermeden.

Rusland heeft steeds gesteld dat het de burgerbevolking in Oekraïne zo weinig mogelijk wil treffen. Ook al krijgt u hierover een andere invalshoek door onze poco media en politici. En door de uitschakeling van Russische nieuwsbronnen màg u er zelfs geen andere versie over horen. Rusland levert ononderbroken gas naar Oekraïne, hoewel het zelfs voor een blinde zonneklaar is dat de factuur waarschijnlijk op de Gazpromboekhouding bij “dubieuze debiteuren” zal geboekt worden. In Oekraïne is de lente nog lang niet aangebroken: temperaturen onder nul. Zonder het Russische gas zou ook Kiev nu in een grote diepvriezer veranderd geweest zijn, met alle gevolgen van dien – gesprongen waterleidingen en kapotte verwarmingssystemen.

Het mag dan ook verbazen dat de Russische vijand nog steeds ervoor zorgt dat er gas – dat waarschijnlijk onbetaald zal blijven – naar het Oekraïense grondgebied stroomt, dat hiervoor bovendien dan nog via westerse doorvoertaksen wel vergoed wordt. Wat Zelensky nergens in een van zijn televisieoproepen vermeldt is dat zijn regering zich moet realiseren dat het uiteindelijk doel van Moskou niet de totale chaos van Oekraïne is. Hoe perfide is het dan dat Kiev erop aandringt dat het westen een energiepolitieke zelfmoord begaat?

Het dagelijks herhaalde argument dat Rusland zijn leger financiert met de opbrengsten van de gasverkoop is wel bijzonder kort door de bocht. Het westen zou er beter op aandringen dat Oekraïne de gasleiding, die de voorbije jaren regelmatig uitviel wegens gebrekkig onderhoud (… de beruchte corruptie is hier niet vreemd aan), als “een goede huisvader” verzorgt zodat de inkomsten uit het westen niet wegvallen…

Oekraïne nu versneld in de EU opnemen zou wel eens de ineenstorting van de EU kunnen bewerkstelligen. We hebben de versnelde uitbreiding naar het oosten nog niet verteerd. Hulpgoederen sturen, vluchtelingen gaan halen en opnemen is één ding, maar de corruptiestal uitmesten is een ander. Moeten de noordelijke EU-staten meegetrokken worden in de financiële putten van het zuiden en de laatst toegetreden voormalige sovjetstaten?

De EU investeerde sinds 20 jaar behoorlijk veel belastinggeld der EU-burgers in Oekraïne. Zonder veel resultaat.

De VSA zijn er uiteindelijk in geslaagd Nord Stream 2 niet in werking te laten treden. De pijplijn ligt er, zonder dat er iemand beter van wordt. Behalve de VSA. De VSA-redenering dat Duitsland niet afhankelijk mocht zijn van Russisch gas wegens de mogelijkheid chanteerbaar te zijn, heeft zich tijdens heel deze crisis niet geopenbaard. Integendeel, ondanks alle tegenwerking en uitgesproken strafmaatregelen bleef / blijft Rusland gas leveren, zoals afgesproken in contracten. Zelfs aan Kiev…

Politici zouden er beter eens grondig over nadenken of ze samen met Oekraïne naar de afgrond willen wandelen… terwijl Kiev zelf geen seconde overweegt het Russisch gas te weigeren en af te sluiten. Oekraïne heeft zijn kaarten op de VSA gezet, heeft Rusland samen met de VSA/NAVO/EU geprovoceerd, heeft jarenlang ontelbare waarschuwingen, vriendelijke en/of beleefde verzoeken ontvangen, en besloot dit naast zich neer te leggen. Een neutrale gordel aan de westelijke grenzen van Rusland zou voor werkzekerheid, voor toerisme… kunnen zorgen. En daarin heeft een federaal Oekraïne een plaats, met respect voor de minderheden.

U.S., EU ‘Very Disappointed’ As Ukraine Delays Appointing Anti-Corruption Head