Reisbericht: Kopenhagen

Wes HardinKopenhagen

Volgens P. Janssens (met tranen in de ogen) en D. Termont is Kopenhagen de leukste en hipste stad. Deze adoratie heeft natuurlijk helemaal niets te maken met het linkse bestuur van de stad of dat bij de laatste Klimaatconferentie in 2009 de deelnemers werden voorzien van al het nodige comfort, prostituees (m/v) incluis.

Nee, nee volgens Termont is het, bijna totaal, bannen van de auto in de stad erg tof. Zo kunnen bv. de wagens van de notabelen niet in een file komen vast te zitten. Ongevallen met dienstwagens van korpschefs, al dan niet in aangeschoten toestand, worden dan ook een verwaarloosbaar risico, een niet te versmaden voordeel.

Kopenhagen is ook een erg mooie stad. Als geen ander volk kunnen de Denen gebruiksvoorwerpen en gebouwen praktisch en smaakvol ontwerpen. Als men door de Strøget en de Købmagergade wandelt, vallen onmiddellijk de unieke gegraveerde koperen koffieserviezen op en vanuit Restaurant Panorama (Kalvebod Brygge 59), kan men de talrijke prachtige minaretten bewonderen.

Het gratis gebruik van de stadsfietsen is ook een knappe verwezenlijking, men vindt ze in 110 fietsparkings. Het aantal tweewielers is een beetje onderhevig aan schommelingen wegens een onregelmatige uitvoer naar de Maghreb landen.

Toch heeft men, volgens Termont, in Kopenhagen hier en daar een steek laten vallen. Zo kleurde men bv. de fietspaden blauw. Zou Termont het voor het zeggen gehad hebben, werden ze socialistisch rood geverfd. Anderzijds schoot het stadsbestuur midden in de roos toen Israëlische vlaggen werden verboden tijdens “Het Festival van de Diversiteit”.

Janssens en Termont prijzen dan ook de Multiculturele aanwezigheid die zich de laatste jaren meer en meer ontplooit in de Deense hoofdstad. Zo werden onlangs twee ondernemende Deens-Somalische broers (19 en 24 jaar) gespot die niet alleen al-Shabaab financieel steunden, maar ook een jolige groep wilden samenstellen om ten behoeve van de Jihad in Europa alles en iedereen te vermoorden. Van grootse plannen gesproken, zeg!

Ook een keitoffe manifestatie, opgezet door de internationale, Islamitische culturele kring Black Cobra, wordt erg gesmaakt door onze SP-a coryfeeën. De 140 deelnemers, carnavalesk gemaskerd en gekleed in kogelvrije vesten waren voorzien van een twintigtal verschillende folkloristische “strijdmiddelen”. De bedoeling van deze ludieke actie was toegang te verkrijgen tot het gerechtsgebouw van Glostrup/Kopenhagen waar twee Pakistaanse kompanen uit Bagsværd, kompleet ten onrechte overigens, beschuldigd werden van poging tot moord en ten minste 50 vuurgevechten in en rond Kopenhagen. De rechts-racistische Yllands-Posten sprak natuurlijk weer van criminele moslimbenden wat regelrechte misleiding was omdat de politie al de vrolijke deelnemers dezelfde dag terug vrijliet. Zij vierden hun vrijlating  in het Værebroparken met vreugdevuren en het afsteken van vuurwerk, waarbij per vergissing enkele politieagenten gewond werden.

Dikwijls worden uitingen van moslimfeestvreugde verkeerd begrepen, zo zeggen beide socialisten. Zo was bv. de Deense premier Helle Thorning-Schmidt “gechoqueerd” toen een half ziekenhuis in Kopenhagen een beetje werd beschadigd en het personeel wat bont en blauw werd geknuffeld als gevolg van uitgelopen festiviteiten tussen twee groepen die volgens islamitische traditie het Eid al-Fitr vierden. H. Thorning-Schmidt sprak van “barbaars” en “ernstig crimineel/strafbaar gedrag”. Wat bewijst dat Denemarken dringend een andere president nodig heeft, trouwens met zo een naam is zij waarschijnlijk een geïnfiltreerde neonazi.

Maar kom, als toerist mag zoiets de reisvreugde niet drukken, begin je citytrip met een bezoek aan Nyhavn. Daar vind je de bijzonderste paleizen en musea op wandelafstand en beginnen de winkelstraten. Leuk om weten: ook de langste winkelstraat van Europa ligt hier aan je voeten. Nyhavn pronkt met hippe restaurants, gezellige (verwarmde) terrassen en schepen die tot bar zijn omgebouwd. Pleziervaartuigen en rondvaartboten beginnen er hun excursies, waarmee je onder meer langs het in 2004 geopende beroemde operagebouw kan varen. In de dag kan men zonder veel gevaar in de straten flaneren, mijdt echter de wijken die door de Kopenhaagse Arabieren, Kopenhaagse Bosniërs, Kopenhaagse Turken, Kopenhaagse Somaliërs, Kopenhaagse Irakezen, Kopenhaagse Marokkanen, Kopenhaagse Palestijnen en Kopenhaagse Pakistanen als hun exclusief territorium worden aanzien. ’s Avonds blijft men best in het hotel, zoals inwoners van Gent en Antwerpen al langer gewoon zijn, grapten Janssens en Termont.

Logeren Hotel Du Nord (***): nabij centraal station en Tivoli. Tweepersoonskamer en ontbijt vanaf 76 euro per persoon per nacht, 1 kind gratis t/m 3 jaar, vanaf 4 jaar vanaf 45,90 euro. Hotel 71, Nyhavn (****): met ontbijt vanaf 99,90 euro per persoon per nacht, derde bed gratis t/m 2 jaar, 64,30 euro 3-11 jaar en 82,60 euro vanaf 12 jaar. Beide Jetair Citytrips.

Wat kost wat? Glas bier: Veel hotels serveren 40 cl glazen tegen 45 à 65 DKK (6,03 – 8,71 euro), op andere plaatsen krijg je daar 50 cl voor.

Glas witte wijn: 6,70 tot 9,38 euro

Wes Hardin