Quo vadis, Syria?

Ook in het buitenland, waar Syrië nog diplomatische vertegenwoordigingen heeft, wordt er gestemd voor de presidentsverkiezingen. Wie in Nederland woont, moet daarvoor naar Brussel komen (filmpje op facebook). Hoge opkomst in Beiroet, Libanon, waar het niet zonder gevaar is door de extreme islamisten. (filmpje op facebook) Kiezers worden op straat aangevallen, hun auto vernield.

En ook in Idlib, waar het quasi aan zelfmoord grenst. We krijgen beelden binnen van Syriërs die gaan stemmen in Pakistan, in Wit-Rusland, in Armenië, in Abu Dhabi, in Servië, in Cyprus, in Moskou, in Parijs, in Bahrein, in Indonesië, in Khartoum, in Caïro, in Spanje, in New Delhi, in Australië, in Japan, in Beijing, in Kuala Lumpur, in Brazilië, in … We kunnen ze niet allemaal opnoemen en nog minder van elk land beeldmateriaal plaatsen vermits we technisch niet in staat zijn deze te laden en te publiceren. Het toont in elk geval aan dat Syrië toch wel veel meer diplomatische contacten heeft dan de media hier laten uitschijnen. We plaatsen als documentatie toch wel al onderstaande video’s, zonder verdere uitleg, omdat er nog geen ondertiteling (en vertaling) beschikbaar is. U vindt er hier meer :

Deze man, een Syriër, in Libanon laat zich door niets tegenhouden: hij wil stemmen:

Duitsland geeft geen toelating aan de daar verblijvende Syriërs om te gaan stemmen; Armeens-Syriër Kevork Almassian bericht over de chantage, de bedreigingen en uiteindelijk de laffe houding van de Duitse regering:

Ondertiteling, vertaling en geschreven tekst via icoontjes

Dat het Syrische regeringsgebied geen oorlogszone meer is, dringt langzaam door in het westen. Na Denemarken is Zweden nu ook van mening dat een gedeelte van Syrië – m.n. het regeringsgebied – intussen veilig genoeg is om zgn. “vluchtelingen” te weigeren. M.a.w. het automatisme dat sowieso asiel verleende aan ieder die zichzelf Syriër noemde, werd herbekeken: wie uit een der zeven Syrische Assad-provincies komt, krijgt niet meer automatisch asiel. Dit werd opgenomen in een februari-verslag van het Zweedse migratie-agentschap.

In maart had de Deense regering reeds beslist dat Syrië voor Syrische migranten veilig is en dat er bijgevolg geen asiel meer aan hen zal verleend worden. Zweden kwam dus nu tot een zelfde conclusie – echter, met de handrem op. Een reeds uitgereikte verblijfsvergunning gekregen had wordt niet – zoals in Denemarken – ingetrokken.

Uit de video blijkt echter dat een deportatie niet mogelijk is omdat de Deense regering niet wil praten met de Syrische Assad-regering.

De laatste jaren beperkte de Deense regering zich tot een ontradingscampagne, liet geen gezinshereniging meer toe en dit had het gevolg dat landverhuizers liever niet in Denemarken bleven en naar Zweden doorreisden of wilden doorreizen.

De Deense regering komt terug op haar weigering de zgn. “ISIS-moeders en kinderen” met Deense achtergrond, die momenteel in gevangenenkampen in het Koerdisch-bezette gebied verblijven, terug te nemen. Echter, met een heel grote “maar”. De volwassenen zullen onmiddellijk in hechtenis genomen worden zodra ze voet op Deense bodem zetten en hun straf niet ontlopen. De Deense regering wil 19 kinderen en 3 vrouwen met Deense achtergrond evacueren uit de kampen. (…)

Festiviteiten in Maaloula:

In Aleppo heropende de al-Ayoun-oogkliniek haar deuren, helemaal heropgeknapt, nadat het door al-Nusra “gebruikt” werd als gevangenis en islamitisch tribunaal. Opmerkelijk: de cellen met tralies werden in het geheel geïntegreerd als stil getuigenis van de wreedheden die er plaats vonden:

Turkse huurlingen hebben voor de xxx keer de elektriciteitsleiding verstoord die het Alouk waterpompstation van energie voorziet, de elektriciteit naar “hun” verblijf in de bezette stad Ras-Al-Ayn omgeleid. Met als resultaat dat de watervoorziening in de omgeving van Hasaka-stad weer in het gedrang komt. Minstens gedurende 6 uur per dag krijgt het waterpompstation geen of nauwelijks stroom door. (…)

De VSA bezetters plunderen aan een regelmatig tempo in Syrië: maandag reed opnieuw een konvooi met ca. 40 camions met aanhangwagens en tankwagens met gestolen olie via de illegale al-Walid grensovergang naar Irak.

De Turkse bezetters doen hieraan vlijtig mee: zondag werd een konvooi van 38 camions en tankwagens gemeld met graan en olie die naar kopers in Irak trokken. (…)

Actuele coronatoestand: totaal aantal geïnfecteerden: 23.884, genezen: 21.460, overleden: 1.714.

Military Situation In Syria On May 19, 2021 (Map Update)

Op het terrein is er in het algemeen een status quo. De terroristen in Idlib blijven het Syrische en Russische leger uitdagen en het staakt-het-vuren schenden. De Koerden wilden de prijs van de benzine verhogen in het gebied waar ze zich heer en meester naast de VSA voelen, met als resultaat overal massale protesten door de bevolking. Eergisteren kwamen ze op hun beslissing terug. De Koerden doodden vijf Turkse huurlingen in Afrin. (…) Eergisteren werden acht Tiger Force-leden, elite-eenheid van het Syrische leger, door een ISIS-cel gedood in al-Mateyah, ten ZO van Aleppo. Enkele dagen daarvoor een soortgelijk scenario in al-Sukkhnah in O-Homs.

De ISIS-cellen, die vooral in de Homs woestijn verblijven, proberen onverdroten hun invloed in andere gebieden in het centrum van Syrië te vergroten. Zij worden bevoorraad, zowel qua manschappen als logistiek, door het al-Rukban-kamp – bezet door de VSA – op de grens met Jordanië. En ze zijn herbegonnen met hun propaganda: triomfantelijk wijzen ze op hun palmares: hun cellen zouden 280 operaties in Irak en Syrië gedurende de laatste maand uitgevoerd hebben (Bron: ISIS nieuwsagentschap Amaq, 16.5.2021) U kan hun gedetailleerde lijst met activiteiten hier raadplegen; hou er rekening mee dat er een dikke korrel zout aan toegevoegd werd.

De Syrische Halve Rode Maan deelt voedsel- en hygiënebonnen uit in Aleppo:

Afsluitend een filmpje over de uitstap waarbij pater Daniël een kwaaie val maakte en verschillende ribben bezeerde. Geef toe, het terrein is eerder geschikt voor een berggeit…