Prijzenswaardig streven

“Syrische vluchtelingen moeten terug naar huis om hun land herop te bouwen”

President Poetin en Assad delen voor de camera een videoconferentie over de mogelijke terugkeer van Syrische vluchtelingen. Op 10 en 11 november vindt er immers in Damascus een internationale conferentie plaats die vooral de terugkeer van Syrische vluchtelingen moet voorbereiden en bewerkstelligen.

Poetin stelt dat de toestand ter plaatse* quasi genormaliseerd is, dat de terroristische broeihaarden uitgeroeid zijn, dat de vluchtelingen in grote meerderheid gezond van lijf en leden zijn, dat de druk vooral voor de buurlanden bijzonder groot is, en dat ze de plicht hebben hun land mee te helpen heropbouwen.

Assad antwoordt dat vooral de westerse sancties deze terugkeer beletten. Als burgers terugkeren naar huis, dan moeten ze daar elementaire zaken zoals water, elektriciteit, onderwijs en economische vooruitzichten kunnen vinden. Hét probleem zijn de door het Westen opgelegde sancties. Assad bevestigt dat zijn regering bijzonder enthousiast uitkijkt naar teruggekeerde Syrische burgers en hij hoopt dat de vluchtelingenconferentie het begin van de oplossing van deze humanitaire crisis zal zijn, een begin zoals de wereld sinds WOII niet meer gezien heeft. Hij hoopt erin te zullen slagen het fundament van de volgende etappe in het belang van de terugkeer der vluchtelingen te kunnen bouwen.

*In regeringsgebied. Het is een ander paar mouwen in het mini-Kalifaat Idlib, onder Erdogans beschermende vleugels, en ten oosten van de Eufraat, waar de VSA de olie beschermen: daar mogen de democratische Koerden onder het goedkeurend oog van de internationale coalitie hun ding doen.

De VSA volharden in de boosheid: niet alleen stelen ze de olie met medewerking van de Koerden ten oosten van de Eufraat, ze hebben bovenop de moordende sancties nu ook het Syrische ministerie van energie en de Syrische defensie op de te straffen lijst gezet. En als toemaatje negen bijkomende bedrijven en organisaties die met de raffinaderij van olie, met militaire constructies en farmaceutische productie te maken hebben. Het Syrische ministerie van toerisme stond al sinds september op de lijst. Dus zelfs de olie die gewonnen wordt op regeringsgebied en de medische sector – ook in coronatijden – moeten bestraft worden voor het verzet aan de Amerikaanse chantage en het gebruik in eigen land. De mededeling is als volgt:

“Today, as part of the U.S. government’s ongoing efforts to reach a peaceful political solution to the Syrian conflict, the Treasury Department is taking measures against the main enablers of the Assad regime.”

Ned.: “Vandaag, deel uitmakend van de voortdurende pogingen om tot een vreedzame politieke oplossing te komen in het Syrische conflict, heeft het Amerikaanse ministerie van financiën volgende maatregelen getroffen tegen de belangrijkste steunpilaren van het Assad regime.”

Dit ondanks het verslag van een onafhankelijke onderzoekscommissie van de VN dat bevestigt dat de VSA economische sancties de toestand in Syrië verergeren en kunnen leiden tot nieuwe conflicten in het land. (…)