11 november, anders bekeken

Der Krieg ist für die Reichen“

„Wir kämpfen nicht für Vaterland,
Wir kämpfen nicht für Gott,
Wir kämpfen für die reichen Leut´,
Die Armen schießt man tot.“

tekst op een muur 1916 –

Deze documentaire kreeg terecht de titel “anti-oorlogsfilm” mee. Met feitenmateriaal waarvan u nooit in de geschiedenislessen iets zal gehoord hebben. Hoe de uiteindelijke overwinnaars hun duit in het zakje deden om de gemoederen zodanig op te jutten dat men in iedere Duitser, of beter gezegd in iedere “Duitstalige”, de baarlijke duivel meende te zien. Vooral de toespraak van de Engelse priester op 31’30” geeft u rillingen.

“Een ongelooflijk eerlijk, gevoelig en net daarom des te meer schokkend relaas van een Frans soldaat over de gruwel van de stellingenoorlog van WOI – en de zinloosheid van de oorlog an sich. Een fascinerend verhaal gedocumenteerd met ademberovende historische beelden.”

In het Duits gesproken verhaal van een Frans soldaat. De laatste ogenblikken van de documentaire ontbreken maar zijn van geen belang. U kan via de icoontjes onderaan de ondertiteling en vervolgens vertaling inschakelen.

Ter reflectie dit citaat van Erich Maria Remarque:

“Jeder Mensch sei gegen den Krieg, bis ich herausfand, dass es welche gibt, die dafür sind, besonders die, die nicht hingehen müssen.“