Over de (on)zekerheden bij het Belgisch gerecht

Afbeeldingsresultaat voor biased lady justice

Iedereen gelijk voor de wet???

Toen Marx Van Ranst op 23.08.2020 in het station van Mechelen werd geconfronteerd met een “Hitlergroet” hield het land de adem in. De Belgische kunstmatige constructie trilde op haar grondvesten en balanceerde op de rand van de afgrond door de voormelde gruweldaad.  Een gespierde reactie drong zich dan ook op. Het Antwerpse parket pakte de stier bij de horens, en organiseerde, bij nacht en ontij, de klopjacht op de dader, waarbij kosten noch moeite werden gespaard en Stachanov danig werd overklast. Uiteindelijk werd de politieke vijand gevat, vervolgd en veroordeeld.

“Een 57-jarige Mechelaar is door de correctionele rechtbank veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke celstraf omdat hij afgelopen zomer de Hitlergroet bracht voor de ogen van viroloog Marc Van Ranst. Op 23 augustus zag Luc D. Marc Van Ranst op de trein zitten in het station Mechelen-Centraal. De man begon allerlei verwensingen naar het hoofd van de viroloog te slingeren. “Hij riep onder meer ‘vuile communist’, ‘linkse rat’, ‘ze moesten u kapot maken’ en ‘ik ga op uw bakkes motten’ naar Marc Van Ranst. Nadat de betrokkene de trein had verlaten, zette hij op het perron zijn mondmasker af en bracht tot twee keer toe de Hitlergroet in de richting van de viroloog”, zei de openbare aanklager. Van Ranst bleef rustig bij het hele gebeuren en maakte er zelfs foto’s van, die hij later ook op sociale media plaatste. Luc D. zei dat hij veel te impulsief had gereageerd. “Ik heb mijn mening verkondigd. Meneer Van Ranst heeft nadien zelf gezegd dat ik de Hitlergroet moest brengen en heb dat dan ook gedaan”, reageerde de man op het voorval. “Gelukkig is er geen geweld gebruikt en bleef het incident beperkt tot verbale bedreigingen”, pikte advocaat Marc Hendrickx in namens D. “Ik wens wel te benadrukken van Marc Van Ranst zijn middenvinger heeft opgestoken naar mijn cliënt en zelfs tot twee keer heeft verhinderd dat de deuren van de treinwagon konden sluiten.” Rechter Suzy Vanhoonacker legt Luc D. nu een voorwaardelijke straf op. De belangrijkste maatregel is dat de man zich moet laten begeleiden voor zijn psychosociale problematiek.  “ (GVA)

Over de rol van Marx Van Ranst bleef het parket Antwerpen gelukkiger wijze discreet.   De straf is echter wel wat laag, een dergelijke straf wordt immers gewoonlijk gegeven aan misdadigers met bloed aan hun handen. Voor de politieke vijanden zijn er zwaardere tarieven.  Men kan immers niet voorzichtig genoeg zijn met dergelijk exemplaar. Hopelijk gaat het Antwerpse parket in beroep.  De eer van Marx Van Ranst is intussen wel gered.  

Een dergelijke bovenmenselijke inspanning laat echter zijn sporen na, bij het Antwerpse parket, waar de boog dan niet altijd kan gespannen blijven staan. Dit bleek o.a. uit het drama van Vilvoorde, waarin in een vorige publicatie, “Gerechtigheid à la façon oubliette”, al werd naar verwezen.

Over dit drama (moord en zelfmoord) blijft het verdacht stil in de media – in  de politiek en  bij de (pseudo) deskundigen. Er is een artikel in het Nieuwsblad met de reactie van de moeder en een foto van het vermoorde meisje: “Moeder van vermoorde Cassandra (6) getuigt over het drama op viaduct Vilvoorde: “Het laatste wat ik zei, was: ‘I love you’” In de tekst blijft men echter zeer discreet blijft over de oorzaak van het drama.

In het volgende artikel is er al een klein beetje meer licht: ““Hij heeft haar vermoord. We waren er doodsbenauwd voor. Maar we hebben onze kleindochter niet kunnen beschermen. We hebben haar moeten meegeven met de man die haar vermoord heeft.” Voor het eerst reageert de grootmoeder van het zesjarig slachtoffertje van de viaductmoord op de gruwelijke feiten van woensdagochtend.” (NB)

De grootmoeder legt hiermee de vinger in de wonde: “we moesten haar meegeven….”.  Dit wil zeggen dat er geen contactverbod werd opgelegd door het parket Antwerpen.   De laatste seconden van het meisje, voor zover ze al niet dood was voor de sprong, moeten dan ook hartverscheurend geweest zijn, door enerzijds de panische doodsangst en anderzijds door het zich verraden voelen door de enige persoon van wie men zoiets nooit kan en mag verwachten: de vader!!    Een kind van die leeftijd denkt niet aan de dood en is er dan nog minder op voorbereid.   Alleen diegenen die de dood in de ogen hebben gekeken, kunnen dit begrijpen.

Het parket Antwerpen had dit kunnen voorkomen of ten minste een poging kunnen doen hebben om dit te voorkomen via een contactverbod. Door dit niet op te leggen werd een belangrijke hulp verleend aan de dader, en hier is artikel 66 S.W. 2de lid van toepassing:

Art.66. “Als daders van een misdaad of een wanbedrijf worden gestraft:
……..  Zij die door enige daad tot de uitvoering zodanige hulp hebben verleend dat de misdaad of het wanbedrijf zonder hun bijstand niet had kunnen worden gepleegd…”

Dit artikel is klaar en duidelijk. Het voormelde werd via mail ter kennis gebracht van verschillende bevoegde instanties, waar het ook oorverdovend stil blijft. Deskundigen vragen een onderzoek vanaf de geboorte van het kind:

Experts na gezinsdrama Vilvoorde: “Zaak moet uitgespit worden vanaf dag dat kind geboren was” (28/01/2021 – HLN).

De tekst in de voormelde bron is echter niet meer beschikbaar. Dit is naast de kwestie, enkel het feit waarom geen contactverbod werd opgelegd is van belang.

Dienen we hier te besluiten met de vraag: Is de eer van Marx Van Ranst belangrijker dan het leven van dit meisje???

H.P.

1 gedachte op “Over de (on)zekerheden bij het Belgisch gerecht

  1. Mark Van Ranst komt mij de keel uit maar even goed de zogenaamde rechterlijke macht. Er is iets rots in de stad van ex- top politicus Bart De Wever. Slaap wel Bart en tot nooit meer.

Reacties zijn gesloten.