Oekraïne brandt

Afbeeldingsresultaat voor ukraine on fireOliver Stone maakte al naam met zijn Poetin-gesprekken maar met de documentaire “Ukraïne on Fire” schopt hij tegen nog meer zere schenen.

Oekraïne, land tussen hamer en aambeeld, tussen de ‘Westerse beschaving’ en de ‘Russische barbarij’.  Te koop voor de hoogstbiedende. Vrhfstdts orgasme op Maidan.

Rusland kreeg in de westerse media de volle laag: landbezetter, vliegtuigterrorist, onruststoker.  Rusland, de boeman. Terecht?

“Ukraine on Fire” (Oekraïne brandt) geeft een historisch perspectief van de diepe verdeeldheid, die tot de zgn. Oranje Revolutie van 2004 zou leiden, de 2014 protesten en de gewelddadige afzetting van de democratisch verkozen president Yanukovych.
Volgens het westen een “volksrevolutie”, in feite een staatsgreep volgens een scenario geschreven door extreemrechtse groeperingen en het Amerikaanse buitenlandministerie, compleet met nationaliteitsaanpassing à la minute van een Amerikaanse pion gewenste “Oekraïense” politica, Natalie Jaresko. (*zie onderaan)

Onderzoeksjournalist Robert Parry brengt aan het licht hoe door de VSA gefinancierde politieke NGO’s en mediabedrijven opdoken sinds de ’80-er jaren – alias van de CIA – ter promotie van diens geopolitieke agenda in het buitenland.

Verantwoordelijke producer Oliver Stone had interviews met de voormalige Oekraïense president Viktor Yanukovych en binnenminister Vitaliy Zakharchenko, die meer licht werpen op de achtergrondstrategie van de Amerikaanse ambassadeur en co. die actief samenheulden om tot een westersgezinde regeringswissel te komen. En, tijdens zijn eerste ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, vraagt Stone naar diens standpunt over de belangrijkheid van de Krim, de NAVO en de Amerikaanse beïnvloeding van de verkiezingen en van de regeringsvorming in de regio.

De film werd oorspronkelijk voorzien voor 2016, maar Stone kreeg – niet onverwacht – te kampen met distributieproblemen in de VSA en westerse landen. Een Russisch gesynchroniseerde versie was quasi onmiddellijk beschikbaar en werd op de Russische televisie uitgezonden, maar het publiek in de ‘vrije wereld’ kreeg geen toegang tot de volledige film. U ziet hem hier:

Geautomatiseerde ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan.

Natalie en co.

*Natalieke behield haar Amerikaanse ‘citizenship’.  Haar roeping en ministerincarrière was van korte duur in Oekraïne.  Na anderhalf jaar plichtsvervulling riep president Trump haar terug en promoveerde haar tot grote baas van de United States Federal Fiscal Control Board of Puerto Rico.  Puppet on a USA-string.  Haar inzet zal ongetwijfeld beloond worden.