‘Objectieve’ berichtgeving in Merkelland

Blijkbaar zijn officiële, met ons belastinggeld betaalde nationale zenders – radio of televisie – quasi overal in het zelfde poco bedje ziek. Zij brengen geen nieuws, zij kleuren nieuws opdat u het nieuws interpreteert zoals zij willen dat u het moet slikken.

Zoals dit. Het gaat om één toegevoegd woordje, nl. “nur“, wat al het andere uitsluit (Ned.: alleen, slechts, uitsluitend…).

ZDF bericht over een vliegtuig dat rondvliegt boven het Etihad voetbalstadion in Manchester met een wimpel, voorzien van de tekst: “White Lives Matter, Burnley”. De commentatorstem:

„Zunächst aber sorgt eine offensichtlich rassistisch motivierte Aktion für Entsetzen: Ein Flugzeug kreist über dem Stadion. Nur das Leben Weißer zähle, so die Botschaft auf dem Banner. Der FC Burnely distanziert sich umgehend, inzwischen ermittelt die Polizei.”

Nur“.

Niet “slechts” een foutje, een uitschuiver. Wel degelijk een beredeneerde toevoeging om het dovend vuurtje van de BLM-opstand aan te wakkeren. Het audiofragment kan u hier beluisteren.

De piloot denkt er zelfs niet aan zich te verontschuldigen… en stelt dat het blijkbaar racistisch is te zeggen dat blanke levens er toe doen (drie dagen nadat drie blanken vermoord werden in een park in Reading). En hij voegt er zelfs geen “ook” bij. Laat staan “only“.

De ZDF is blijkbaar toch enigszins geschrokken door de aandacht die de zender te beurt viel. Je zou dan toch verwachten dat deze zich verontschuldigt… Niet echt. De zender wijdt het aan de hoge werkdruk en zal in navolging van andere media mea culpa slaan om minuscule foutjes – die moedwillige criticasters blijkbaar storen – recht te zetten. Oef… het zal wel aan ons slecht karakter en jàààrenlange ervaring met de leugens van onze nullenzender liggen dat we geen woord, zelfs geen letter, geloven van de zalvende retoriek op: https://www.zdf.de/nachrichten/heute/korrekturen-104.html De ZDF redactie zal gewoon beter haar best doen om de poco beïnvloeding onopvallender te maken.