Nuchtere kijk op de EU-antagonisten

‘Bouw voor de terugtocht van je tegenstander een gouden brug’ schreef de legendarische Chinese militaire strateeg, generaal en filosoof Sun Tzu 2500 jaar geleden.  Het is een diplomatieke wijsheid die niet alleen gezichtsverlies vermijdt, maar die ook en vooral vele mensenlevens kan redden.

Met deze paragraaf sluit Alain Grootaers zijn opiniestukje af. Een welkom geluid in schril contrast met de oorlogsfluisteraars in de politiek en media.

Lees: Het probleem genaamd Ursula – Commissievoorzitter von der Leyen gaat over haar grens

Hierbij stelt ze dat héél de wereld zich erbij betrokken zou moeten voelen, even betrokken als zij, die heel de EU, mee sleept in een oorlog én een compleet débâcle die hadden kunnen vermeden worden. Hadden… indien het westen zich niet ermee bemoeid had, indien het westen bij Oekraïne erop aangedrongen had de wens voor een meer federale structuur in het oosten te respecteren, de omzetting van de Minsk akkoorden uit te voeren, respect te tonen voor de Russischtalige Oekraïeners, verstandige diplomatie in plaats van opruiing tegen Rusland, zich niet had laten ompraten, chanteren door de VSA… We herinneren even aan Nord Stream 2… De verkettering van Poetin zal zich sowieso nog wreken… Als er iets is dat de Russen eigen is, dan is het geduld… tot de dag van de vergelding in zicht is… en dan geldt het motto: “Ohne Rücksicht auf Verluste!”

Vorige publicaties in dit verband: