“Make Ukraine great again”…

“Again???” Dat Oekraïne handen vol geld kost zal niemand verbazen. Zelfs zonder oorlog is het land een bodemloze put. Met een toplaag van oligarchen, waar ook Zelensky deel van uitmaakt. Deze eist steeds meer geld en wapens.  Het begrotingstekort in Oekraïne is opgelopen tot 5 miljard dollar per maand. Die last kan het land alleen dragen met buitenlandse financiële hulp, zegt president Zelensky, elke maand heeft Oekraïne miljarden dollars nodig. (DM) Wie kan dit blijven ophoesten? Symbolische steun is er genoeg. Overal flapperen de geel-blauwe vlaggen, mensen dragen speldjes met de Oekraïense vlag (… Vlaamse supporters zelfs een speldje met een duo-vlag), Oekraïne heeft met de steun van het muzieklievend Eurovisie-komediefestival mogen winnen. Alsof heel dat festival nog iets met muziek of een pakkend lied te maken heeft; het was en is sinds jàren een decadent- – smakeloos – politiek theater. Je zou verd. blij moeten zijn het niet te winnen… het kostenplaatje van de organisatie is nl. niet min.

Wij gaan met z’n allen, deel uitmakend van de EU, 9 miljard euro geven aan Oekraïne. Het heeft nu, onmiddellijk, 15 miljard dollar nodig om de volgende drie maanden te kunnen “overleven”. (Politico)

Maar andere landen mogen ook hun steentje bijdragen, zoals zelfs Japan dat er geen baat bij heeft, zou volgens het EU-oppercommando moeten bijdragen. https://www.politico.eu/article/eu-plans-trust-fund-for-ukraine/

https://www.politico.eu/article/europes-leaders-fall-out-of-key-on-ukraine/

Stilaan keert de ratio terug. Blijkbaar krijgen Europese staatshoofden en leiders schrik van hun eigen moed. Macron vindt dat het stilaan mag stoppen: de “vernedering” van Rusland moet binnen de grenzen blijven. “Wij zijn niet in oorlog met Rusland,” verklaarde hij in het EU-parlement te Straatsburg, en gaf mee dat “er nieuwe evenwichten” moeten gevonden worden nadat de vijandelijkheden ophouden. Meer gezichtsverlies van Rusland zouden het alleen maar onvoorspelbaarder maken en daar heeft niemand baat mee. Ook de Duitse premier Scholz handhaafde een soortgelijke teneur na zijn telefoongesprek met Poetin, waarbij hij de nadruk legde op een staakt-het-vuren en vervolgens onderhandelingen over de toekomst.