Nog een FOB

Afbeeldingsresultaat voor marc rich pardonedOp het voor Hillary meest ongunstige tijdstip heeft het FBI documenten gepubliceerd over Bill Clinton.   Via twitter deelde de FBI mee dat het 129 blz. verslag over het in 2005 afgesloten onderzoek naar een mogelijke verbinding tussen de begenadiging van Marc Rich en de hoge sponsorgelden aan de Clinton Foundation on line te raadplegen is.  

De bijna first husband van de lieftallige Hillary heeft op de laatste dag van zijn ambtstermijn als Amerikaans president, op 20 januari 2001, een reeks mensen begenadigd, waaronder de beursmakelaar Marc Rich.   De ‘fiscusvluchteling’, gezocht door de FBI, had zich in Zwitserland neergelaten.  De amnestie werd op argwaan en verontwaardiging onthaald, omdat Rich’s ex-echtgenote Denise daarvoor grote sommen gesponsord had aan de Clintons en de Democratische Partij.

Marc Rich werd in 1983 aangeklaagd wegens o.a. belastingsfraude, meineed en handel met Iran (gedetailleerde feitenverslag in onderstaande video).  Hij vluchtte naar Zwitserland om te ontsnappen aan justitie.  Rich stierf in 2013.  Bill Clinton kreeg veel kritiek voor diens begenadiging in 2001 op het einde van zijn ambtstermijn.

Denise, de ex van Rich, had de stichting 450.000 dollar toegezegd voor de bouw van de Clinton presidentiële bibliotheek.  Ondanks talrijke gecensureerde passages is duidelijk dat er bewijs voor een strafzaak met een jury voorbereid werd.  Het onderzoek begon onder leiding van de ranghoogste procureur Mary Jo White, die intussen onder de Obama-regering de leiding van beurzentoezichtsraad SEC mocht op zich nemen.  Als procureur volgde zij in 2003 na Comey, de huidige FBI-baas, die het onderzoek n.a.v. de wikileaks e-mails, terug opende.  Onder diens bewind werd het dossier Rich in 2005 zonder gevolg gesloten.
Men kan zich afvragen hoe en waarom Comey het geweer van schouder wisselde.  Verbroken beloftes?  Onder druk gezet?  Ziet hij zich gedwongen zijn nek te redden?

De FBI zit in het oog van de Clintonorkaan en reageert gelaten dat het Rich-dossier “voor publicatie ter beschikking geworden was en automatisch en elektronisch in de publieke FBI-leesruimte geplaatst werd”.   Dit – vanzelfsprekend – helemaal volgens de wet en de gangbare procedure.  Bovendien zou de FBI oude documenten uit het jaar 1966 over Donald Trumps vader, Fred Trump, ook publiek gemaakt hebben.

24Min.onLine           t-online

Een goede vriend kijkt niet op een dollar… om zichzelf te verrijken