Een goede vriend kijkt niet op een dollar… om zichzelf te verrijken

Afbeeldingsresultaat voor friends of billHaïti werd zoals bekend dit jaar nog maar eens getroffen door een aardbeving.  De linkse helft van Hispaniola – met aan de rechter kant het populaire vakantieoord, de Dominikaanse Republiek, – krijgt het regelmatig hard voor de kiezen.  Aardbevingen, overstromingen, orkanen.  En daar bovenop een corrupte overheid.  God zij dank heeft het ministaatje ook vrienden.  Zoals de FOB, of voluit „Friends of Bill“.  Vrienden van Bill.  Bill Clinton.

Afbeeldingsresultaat voor friends of bill corruption haiti

De lieftallige Hillary en haar monogame echtgenoot Bill hadden na de catastrofale aardbeving op Haïti van 2010 via hun zgn. liefdadigheidsinstelling ‘Clinton Foundation’ een niet te onderschatten invloed op de ontwikkeling van Haïti.  In plaats van de situatie ter plaatse grondig te verbeteren, verkoos de stichting het pad van politieke en economische dubieuze contacten en tegenstrijdigheden.

Niet onbelangrijk hierbij was bv.  de band met het buitenlandministerie, dat toen door de huidige presidentskandidate geleid werd.  Zo slaagde, volgens de Wall Street Journal,  de stichting erin via het buitenlandministerie de terugtrekking van het Amerikaanse visum voor de Haïtische premier Jean Max Bellerive te verhinderen.

Dit mocht blijken uit een e-mail die de voorzitster van de stichting op Haïti, Laura Graham, in januari 2011 aan Hillary Clintons persoonlijke adviseuse in het buitenlandministerie, Cheryl Mills, zond.  Graham schreef dat Bellerive over deze maatregelen ‘zeer ongelukkig zou  zijn’.  En “Ik overnacht bovendien in het huis van dhr. Bellerive, wat een speciale aandacht in het algemeen en speciaal dit weekeinde voor de heer Bellerive betekent.”
Het visum werd niet ingetrokken.  Ook was niet duidelijk of het buitenlandministerie dit zelfs maar overwogen had.  De episode is desniettegenstaande opvallend omdat Hillary bij haar ambtsaanvaarding als buitenlandministerin elke band met de  Clinton Foundation officieel  ontkend had.  Men zou beslist hebben “zelfs nog verder te gaan dan de wet en de ethische regels in het geval van een interessenconflict”, citeert de Wall Street Journal.

De voormalige premier Bellerive hoorde tot de belangrijkste steunpilaren van Bill Clinton bij diens pogingen een commissie met uitgebreide bevoegdheden op te richten om geld naar en voor de wederopbouw van Haïti te coördineren.  Tenslotte werd de tijdelijke Haiti Recovery Commission (IHRC) opgericht, onder de leiding van Bill Clinton en Jean Max Bellerive.  De IHRC  coördineerde de betalingen van honderden miljoenen dollar van het Amerikaanse buitenlandministerie en de internationale geldgevers en speelde een belangrijke rol bij de bouw van een industriepark in 2012.

Eén van de grootste profiteurs van de lage Haïtiaanse minimum lonen en de belastingvoordelen was de Zuid-Koreaanse textielfirma Sae-A Trading “die zich lokkertjes in miljoenencijfers liet welgevallen om zich tot een investering in Haïti te laten overhalen”, schrijft de New York Times.  Een investering die door mevrouw Mills (Hillary’s adviseuse in het buitenlandministerie – zie video onderaan) gerealiseerd werd en wiens onderneming, de Blackivy Group, vandaag door de eigenaar van Sae-A, Woong-ki Kim, gefinancierd wordt.  “De firma is actief in infrastructuurprojecten in Tanzania en Ghana, de enige Afrikaanse staten behorende tot de ‚Partnership for Growth‘, een initiatief van de Obama regering, waarvan mevrouw Clinton mee aan de grondslag lag”, schrijft de New York Times.

“De partnerschap met dhr. Kim werpt een licht op de zakelijke bezigheden van mevrouw Mills – een jarenlange vertrouwelinge van Hillary Clinton, die waarschijnlijk nadat deze het tot presidente geschopt heeft, een significante rol zal spelen bij het verbinden van publieke en privé interesses, die sinds lange tijd de directe entourage van de Clintons karakteriseren,” schrijft New York Times.

Ook het gebruik van de donaties, die de Clinton Foundation mochten ontvangen, is tot op de dag van vandaag omstreden.  Wallstreet-kenner Charles Ortel: “Het zou interessant zijn te weten wat de sponsors verwachtten en na te gaan wat er in feite mee gebeurde. Er zijn nl. reusachtige verschillen tussen wat de grootste sponsors gaven aan de Clinton Foundation en wat deze laatste beweert ontvangen te hebben en wat ermee gedaan werd.” 

Ortel gaat verder: naar verluidt zou er 2 miljard dollar op de Clinton Foundation bankrekeningen gestort zijn; Ortel verwijt hen dat het zgn. ‘goede doel’ der stichting in werkelijkheid dient om puur privé politieke doeleinden te verwezenlijken.

“Ten eerste weet niemand hoeveel geld de Clinton Foundation juist ontvangen heeft, omdat deze nooit aan een audit van de financiële transacties onderworpen werd, zoals de wet het eigenlijk voorschrijft.”
“Ten tweede is de Clinton Foundation geen geldig georganiseerde en geleide weldadigheidsvereniging.  Nog nooit werden de bewijsstukken voorgelegd dat deze in verschillende staten in de VSA wel degelijk geregistreerd werd als zodanig…”
“Ten derde werd er noch door curatoren, noch door andere personen der Clinton Foundation tot op vandaag bewijzen voorgelegd betreffende de praktijken der dochterorganisaties en de privé ontvangsten.”
“Kortom, uit de stukken der Clinton Foundation die wel toegankelijk zijn, blijkt duidelijk dat deze met haar verbonden organisaties sinds de oprichting illegaal handelen om privé interesses onder het goede-doel-etiket te dienen.”

 In de bij Wikileaks openbaar gemaakte e-mails worden de begunstelingen, volgens de BBC,  kortweg de “FOB” genoemd, – „Friends of Bill“. de “vrienden van Bill”.

Intussen vraagt Knack zich af wat er mis is met Hillary…

DWN

Bill and Hillary Clinton’s Crimes Against the Haitian Earthquake Victims

1 gedachte op “Een goede vriend kijkt niet op een dollar… om zichzelf te verrijken

Reacties zijn gesloten.