Met de sabotage van de Nord Stream pijpleiding waren de VSA niet aan hun proefstuk

Toen was het de Republikein Reagan die een Russische gaspijpleiding liet vernietigen

In het begin van de jaren 80 voorzag de CIA onder Ronald Reagan Sovjetspionnen van gemanipuleerde software voor Russische pijpleidingcontrole om de grootste bron van inkomsten van de “as van het kwaad” te vernietigen.

In de late jaren 1970 beleefde de Koude Oorlog een nieuwe ijstijd toen de toenmalige Sovjet-Unie begon met het moderniseren van haar SS20-raketten gericht op West-Europa. Om de ‘balans van terreur’ te herstellen, zetten de VS kruisraketten in West-Europa in en investeerden ze miljarden in nieuwe wapenprogramma’s.

Met het geplande SDI-raketafweersysteem in de ruimte wilde de Amerikaanse president Ronald Reagan (1911-2004) de wapenwedloop winnen en het “Evil Empire” ruïneren. Enkele honderden Sovjetspionnen waren in het Westen op pad om moderne technologie te stelen. De CIA voorzag sommigen van gemanipuleerde pijplijnbesturingssoftware om de grootste bron van inkomsten op de ‘as van het kwaad’ te vernietigen.

Zodat er geen argwaan ontstond, werkte de software in eerste instantie soepel. Pas na enige tijd werd het trojaanse paard dat verborgen was in de broncode wakker en veranderde de instellingen voor pompen, turbines en kleppen. Een van de grootste gaspijpleidingen in de USSR ontplofte in 1982. De KGB sprak van een technisch mankement, andere van sabotage.

Qui bono? Wie heeft er voordeel bij?

De wiskundige David Grimes (Oxford) analyseerde de populairste complottheorieën al in de jaren 1960 en berekende een kans van 95% dat een geheim na gemiddeld vier jaar zou worden onthuld. Want er zijn simpelweg te veel vertrouwelingen. Sommigen beginnen te kletsen omdat ze zich oneerlijk behandeld voelen, anderen willen schoon schip maken op hun sterfbed.

Een bekend voorbeeld: het NSA – spionageschandaal: PRISM. Bij dit programma zouden ca. 36.000 mensen betrokken geweest zijn. Na 6 jaar ontrafelde Edward Snowden de knopen en maakte het wereldkundig.

In het geval van de Trans-Siberische pijpleiding was het Thomas C. Reed, speciaal adviseur van de Nationale Veiligheidsraad onder Reagan, die het geheim na een kwart eeuw onthulde.

Vandaag vraagt de goegemeente zich af (sic.) wie verantwoordelijk is voor de sabotage van Nordstream 1 en 2. TV-commissaris Columbo zou te werk gaan volgens het principe van “Cui bono?” – “In wiens voordeel?” – en de VSA op basis van overweldigend bewijs beschuldigen, vooral omdat ze het nooit onder stoelen of banken gestoken hebben dat ze de Russische gasleveringen aan Europa geen goed idee vonden en de activering van Nord Stream 2 zouden verhinderen.

Officieel weet niemand het zeker. Officieus daarentegen… Volgens David Grimes zullen we het op een dag (officieel) weten.

Maths study shows conspiracies ‘prone to unravelling’

Eén gedachte over “Met de sabotage van de Nord Stream pijpleiding waren de VSA niet aan hun proefstuk

  1. De verkozen Ameikaanse presidenten zijn een wederkerend probleem. Ze zijn alleen maar bezig met de volgende presidentsverkiezing en verloochenen daarvoor al hun principes. Komt daarbij dat ze schatplichtig zijn aan de vele donateurs die hun steunen. Kortom een vicieuse cirkel. Daarbij nog de machtsdrang en het vuisten ballen gevoel die ingeslopen is in de Amerikaanse way of life;

Reacties zijn gesloten.