Gaslogica

Volgens NAVO-sympathisanten zou Rusland zelf haar eigen pijplijnen Nordstream 1 en 2 gesaboteerd hebben met springstof.   Elke logica ontbreekt in die redenering.  We schreven het al: indien Rusland Europa had willen onder druk zetten, dan had het gewoon onmiddellijk nadat de sancties in kracht traden, de gaskraan toegedraaid opdat de EU zou afstand nemen van de strafmaatregelen.  En om een drukmiddel te hebben, had Rusland de pijplijnen nodig.  Immers, als Rusland haar eigen dure gasleidingen naar Europa vernietigt, dan zou het drukmiddel, samen met de gasbelletjes, in de lucht verdwijnen omdat Rusland als gevolg geen gas meer zou kunnen leveren aan Europa.  Met de vernietiging van de gasbuizen zou Rusland het zgz. drukmiddel zelf kapot maken.

Er zijn vijf pijplijnen die Russisch gas naar Europa brengen:

  • Nord Stream 2 werd vakkundig tijdens de lange montageperiode gesaboteerd door de VSA (… en door de EU als gehoorzame vazal); uiteindelijk ook door de Duitse Bundesregering uitgeschakeld eer de gaskraan, aan Duitse kant, open gedraaid kon worden. 
  • De gastransit via de Jamal-Europa pijplijn via Wit-Rusland en Polen werd door Polen stilgelegd.
  • Oekraïne heeft de gastransit via haar pijplijn verminderd door één der beide aftakkingen uit te schakelen.
  • Nord Stream 1 werd door de sancties van de EU, G.B. en Canada dicht geknepen omdat door hun sancties een turbineonderhoud, zoals gestipuleerd in het leverings/aankoopcontract,  verhinderd werd.
  • Ook Turkish Stream loopt niet op volle capaciteit, omdat enkele aangesloten EU-landen Russisch gas weigeren.  Alleen Hongarije heeft nieuwe langlopende contracten met Gazprom afgesloten en zal bijgevolg in de toekomst Russisch gas kunnen ontvangen.

…  Dàt wàs het geval tot de EU nieuwe, strengere sancties uitsprak: de exportlicentie van Turkish Stream werd intussen (“voorbarig??”**) ingetrokken!  Benieuwd hoe Erdogan zal reageren; Turkije int immers transittaksen voor de doorvoer van het gas naar de Balkan.*

*TurkStream-Pipeline: Lizenzentzug durch neue Sanktionen (deutsche-wirtschafts-nachrichten.de)

**https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/TurkStream-Pipeline-Has-License-Revoked-As-New-Sanctions-Come-Into-Effect.html

En laten we niet vergeten dat de transit door Oekraïne ook nog altijd loopt zoals afgesproken: Rusland betaalt hiervoor transittaksen.   De oproepen van de Zelensky dat we met z’n allen Russisch gas moeten weigeren is gewoon een stukje komedie, vermits Oekraïne gewoon de kraan van het Russisch gas, dat via Oekraïne richting westen loopt, kan toedraaien.  Maar doet dit niet, vermits de Oekraïense staatskas er beter van wordt.

Te spreken van Russische chantage is zoals het spreekwoord stelt dat “de balk in eigen oog niet gezien wordt”.  Honderden miljarden dollar, eigendom van de Russische Nationale Bank, werden immers door het westen in de diepvries gestopt.

Bovendien, hoe valt het te rijmen dat het westen stelt dat Rusland het geld, de opbrengsten van de gasverkoop, nodig heeft.  Met de westerse redenering dat het de Russische gasopbrengsten wil decimeren wordt ons een dure omschakeling op het dure “andere” gas opgelegd. 

Waarom zou Rusland de eigen gaspijpleidingen, die vele miljarden waard zijn en bovendien nog meer miljarden in de Russische staatspas moeten leiden, vernietigen?  Hiermee zou Rusland zichzelf de nek omdraaien, de mogelijkheid verhinderen jaarlijks tientallen miljarden te verdienen én – niet onbelangrijk – het onmogelijk maken gas als drukmiddel te gebruiken… iets dat om de haverklap beweerd wordt!    

Als een goed bewaard familiegeheim worden de VSA uit de geruchten- en vermoedensredacties gehouden.  Zij staan boven elke verdachtmaking. Hun belangen worden met de mantel der bondgenootschap bedekt.  Laten we niet vergeten dat de VSA altijd – én bijzonder duidelijk – tégen de bouw der pijpleidingen waren.  Tégen de bouw van élke pijpleiding naar Europa.  South Stream bv., een geplande pijplijn die door de ZwarteZee naar Bulgarije had moeten lopen, konden de VSA in 2014 tegen houden.  Dàt had echter weinig effect want als resultaat werd Turkish Stream gebouwd, wat voor Turkije een opbrengst van miljarden (euro of dollar) transittaksen betekent.  Transittaksen, die Bulgarije zich door de neus geboord zag worden.

We schreven het al: dit scenario treedt nu van kracht voor Turkije*, vermits de sancties nu ook impact hebben op de Turkish Stream pijplijn.

Qui bono?  De VSA willen ons sinds ca. 10 jaar hun fracking gas opdringen en Rusland van de Europese energiemarkt te verdringen.  Zo lang het Russisch gas naar Europa kon stromen, kregen de VSA geen voet aan wal omdat hun gas ca. 1/3 duurder is dan het Russische.  Pas door de EU zelf veroorzaakte gascrisis zijn de prijzen voor gas in de EU door het dak gegaan.  Zo hoog dat zelfs het Amerikaanse fracking gas nu mee kan concurreren.

En nu, door het uitschakelen van de Nord Stream pijpleidingen, hebben de VSA de Europese markt op een zilveren tablet aangeboden gekregen.

Polen is overigens de grote winnaar binnen de EU.  Polen heeft – dankzij financiële steun der VSA – een LPG-terminal gebouwd én heeft – toevallig? – op de dag dat Nord Stream gesaboteerd werd een nieuwe gaspijplijn geopend die Noors gas naar Polen moet brengen. 

De VSA heeft daarmee nog een doel bereikt: nl. verhinderen dat Polen eventueel in de toekomst de Jamal pijplijn weer in gebruik zal nemen.  Als we stellen dat Polen de grote winnaar is binnen de EU, dan is dat nogal wiedes vermits Polen hiermee als gas-kruispunt voor andere EU-landen kan optreden en bijgevolg gastaksen innen.  Niets is toeval in de politiek: dat Polen – opnieuw – tijdens de Dag van de Duitse eenheid – eiste dat Duitsland eindelijk over de brug komt met Wiedergutmachung, heeft er alles mee te maken dat het nu een drukmiddel in de hand heeft, nl. de levering van gas voor de Duitse economie en bevolking.

Polen: Deutschland soll Reparationen zahlen (deutsche-wirtschafts-nachrichten.de)

En de VSA… die wrijven zich in de handen.  Zij hebben – met Poolse hulp – drie Russische pijplijnen doen stilleggen, resp. uitgeschakeld: Nord Stream 1 en 2 en de Jamal-Europa pijplijn.  Wordt gevolgd door Turkish Stream* dankzij de idolate EU.

Buiten b.g. logica – qui bono? – is er het feit dat de explosies aan de Nord Streamleidingen gebeurden in een regio die door de NAVO optimaal gecontroleerd wordt.  Schepen, vliegtuigen en radarsystemen der NAVO houden het gebied voor het eiland Bornholm (de plaats van de explosies) angstvallig in het oog. 

Zelfs al zou Rusland in een sadomasochistische bui beslist hebben de pijplijnen te vernietigen, dan zouden hiervoor Russische schepen meerdere uren op bepaalde plaatsen moeten stil gelegen hebben om explosieven op de buizen aan te brengen.  De NAVO zou perfect de boosdoeners én hun verdachte activiteiten kunnen benoemen.  En dit telt ook voor Russische onderzeeërs in de eerder ondiepe Baltische Zee.  De NAVO heeft echter geen verdachte Russische activiteiten op de plaatsen waar de Nord Stream pijpleidingen gesaboteerd werden gemeld.   Wie gelooft dat de Russen zo doorgedraaid zijn dat ze in het zichtveld van de NAVO hun eigen gasleiding naar de vaantjes helpen i.p.v. dit te doen dichter bij huis, in het noorden van de Baltische Zee?   De NAVO daarentegen heeft wèl in de bewuste regio manoeuvres gehouden…

Het lijkt wel alsof von Münchhausen de westerse media overgenomen heeft:  Rusland beschiet de eigen mensen in Oekraïne.  Rusland beschiet de veroverde kerncentrale van Zaporizja.  Rusland saboteert de eigen gaspijpleidingen. 

Maar dat de VSA en Polen, na jarenlang wringen, er eindelijk in slagen hun wensen in realiteit om te zetten, dat is iets dat de politiek en media blijkbaar compleet ontgaat.

Alle gekheid op een stokje: Rusland liet steken vallen. Men telde vier explosies op drie pijplijnen.  Twee explosievenladingen werden aangebracht op dezelfde pijplijn, zodat nog één pijplijn onbeschadigd gebleven is.  Men kan ervan uitgaan dat de saboteur niet de bedoeling had één en dezelfde pijplijn twee keer te willen saboteren.  Waarmee de NAVO-sympathisanten hét argument voor de beschuldiging “Rusland heeft het gedaan!” meenden te hebben: immers: op deze manier zou Rusland nog steeds gas naar Europa kunnen brengen!  Van een kromme redenering gesproken!  We blijven het herhalen: Rusland had perfect de gaskraan aan de bron kunnen toedraaien i.p.v. de eigen infrastructuur die veel miljarden gekost heeft te vernietigen.

Ter overweging nog dit: àls Rusland een gaspijplijn had willen saboteren, zou het dan niet veel logischer geweest zijn explosieven aan te brengen op de nieuwe, die van Noorwegen naar Polen loopt?

En zou dan vervolgens niet snel de vraag geopperd worden: Qui bono?