Krim: een geschiedenisles

Krim-bewoners zijn tevreden onder Russische vlag

De “internationale gemeenschap” had stevige kritiek op de “Heim ins Reich-actie” van Rusland in 2014.  Men heeft het over een onwettige bezetting en erkent de hereniging niet.   Nochtans was de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) uitgenodigd bij het referendum over de toetreding tot Rusland.  Deze weigerde omdat het referendum “tegen de grondwet” was en er geen uitnodiging van de Oekraïense staat voorlag.

Ter herinnering:de Krim behoorde sinds 1783 tot Rusland.  Nikita Kroetsjow droeg in 1954 het schiereiland van de Russische Sovjetrepubliek symbolisch over aan de Oekraïense Sovjetrepubliek (beide deel uitmakend van de Sovjet Unie).  Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie bleef de Krim automatisch in Oekraïne.

Ook Wikipedia spreekt over een Russische bezetting.  Mocht Sophia Augusta Frederika, prinses van Anhalt-Zerbst-Dornburg, de latere Catharina De Grote, de Krim niet veroverd hebben, dan hadden de Ottomanen nu waarschijnlijk deel uitgemaakt van de EU.

Een tienkoppige delegatie Franse volksvertegenwoordigers, o.l.v.  Thierry Mariani (Republikeinen, vroeger UMP van Sarkozy, trok ondanks de EU-sancties naar de Krim.  Donderdag vlogen ze naar Moskou en vandaar verder naar de Krim.  Zij bezochten Jalta, Sewastopol en de Krim-hoofdstad Simferopol.
Zij stelden vast dat een meerderheid – Oekraïeners, etnische Russen en Tataren – van de Krim-bewoners met de hereniging tevreden zijn.

De Franse regering was niet bepaald enthousiast over het eigenmachtig optreden der politici.  Buitenlandse Zaken noemde het bezoek een “inbreek tegen het volkenrecht”.
Mensenrechten…  De EU-sancties hebben ertoe geleid dat Krim-bewoners moeilijk naar Europa kunnen reizen, dat buitenlandse politici het schiereiland niet rechtstreeks kunnen bezoeken.

Verschillende enquêtes naar de leefomstandigheden bevestigen dat het de bevolking niet slechter gaat.  Forbes en andere westerse instituten konden alleen maar vaststellen dat de bevolking niet negatief staat ten opzichte van de hereniging met Rusland, dat ze er zelfs tevreden mee is en dat ze absoluut weigert door het Westen “gered” te worden.
In maart 2015 schreef het Deutsche Presse Agentur dat slechts “5% van de Krim-bevolking bij Oekraïne wil horen.”

Rusland ontkent niet dat er nog problemen zijn, waaraan gewerkt wordt.  De vraag is of de Krim niet méér problemen zou hebben mocht het bij Oekraïne gebleven zijn.

FT

6 gedachten over “Krim: een geschiedenisles

  1. Waarde Redactie,
    ” Buitenlandse Zaken noemde het bezoek een “inbreek tegen het volkenrecht”.
    Van de Franse Buitenlandse Zaken mag men inderdaad dergelijke kemels verwachten. Misschien kan iemand hen duidelijk maken dat “inbreuk” hier meer correct zou zijn?

  2. Voor de Fransen gaat het uiteindelijk niet om de Krim, maar wel om het principe van de afscheiding. Dit laatste ligt in Frankrijk zeer gevoelig, gezien de Elzas Lotharingen, Frans Baskenland, Bretagne, Frans Vlaanderen, Nizza, de streek rond Perpignan(=Catalaans),en de Savoie. In Italië ligt dit ook gevoelig met Zuid Tirol en in Spanje nog meer met Catalonië en Baskenland!!
    Met de Krim werd dan ook de doos van Pandora geopend.
    Bovendien krijgt dit nog een groter wordend belang als Schotland er in slaagt om onafhankelijk te worden.
    In het Westen zijn de Fransen totaal niet geïnteresseerd in de bevolking van de Krim… moest dit wel het geval zijn dan zouden ze zich beter eerst bezig houden met de Fransen zelf in Frankrijk. Fransen die er mogen genieten van de multiculturele rijkdom.
    Ook tijdens debatten op de TV zenders LCI en France 24 werd het voormelde aspect niet aangeraakt. Het is echter wel de echte reden voor de woedende reacties van Parijs. Het illustreert hoe gevoelig deze materie dan ook ligt.
    Deze afscheidingen (=separatisme) gaan trouwens ook in tegen de “filosofie” van de EUSSR.
    In rechtse en nationalistische middens zou men de Krim dan ook moeten aangrijpen om de grenzen van Europa te hertekenen en om aan bepaalde bezettingen een einde te maken, en te splitsen wat moet gesplitst worden en samen te voegen wat samen hoort.

    • @ Lovenaar,
      ik weet niet of je het beseft maar door al de bijdragen die ik van je las kom ik tot de conclusie dat je het land (en bevriende naties) aantast in wat hen het dierbaarst is :
      in haar vreemde goden dienerij : een broodwinning.
      In haar zeden met abortus, euthanasie en gay parade : een broodwinning. In haar vooroordelen tegen al wat nationalistisch is : een broodwinning.
      In haar zogenaamde Staatkunde : een broodwinning.
      In haar immigratie wanbestuur : een broodwinning.
      In haar principes over democratische verkiezingen : een broodwinning.
      In haar cultuurbeleid : een broodwinning.
      In haar huichelarij : och ja, die sluit alle overige broodwinningen in zich.
      Het is een palmares om fier op te zijn.

      • Anna,
        Ik besef dit maar al te goed, maar de “vijanden” beseffen dit nog meer. Het gevolg is, in voetbaltermen uitgedrukt, dat ik nu in de toegevoegde tijd leef. Iets wat sommige “durvers” nooit zal overkomen. Men wordt immers pas aangevallen als men een gevaar vormt, en men vormt een gevaar als men de waarheid zegt, en vooral schrijft.
        Dit “besef” door de “vijanden” dateert al van voor mijn publicaties op internet. Via de moderne middelen is het bovendien niet moeilijk om te weten te komen wie er achter mijn schuilnaam zit.
        Sommige van mijn reacties zijn soms nogal cryptisch en de doorsnee lezer zal het dan ook niet altijd begrijpen, maar de “insiders”, voor wie het bestemd is, die hebben het direct door, waardoor de toegevoegde tijd nog verkort wordt.
        Ik blijf echter doorgaan..wat de gevolgen ook mogen zijn voor mij.

  3. ‘De vraag is…’
    Mijn reactie heeft niet rechtstreeks met de Kim te maken maar met de zotternijen die de schuldigen aanwijzen.
    Zo las ik in de bedenkingen van dominee Franken uit het verhelderende jaar 1870 : ‘De protestanten hebben de kerken geplunderd, de katholieken hebben het niet belet, Zij zijn schuldig.’
    De dominee had duidelijk het licht gezien, een licht waarvan de rechtspraak dankbaar gebruik heeft gemaakt zo in de trant van : je huis geplunderd? Had je geen driedubbel slot? Jij bent schuldig.

  4. Via de Krim, ‘t ligt op de weg, kom ik in Rusland bij Poetin terecht.
    Mag ik de bevoegde Vlaamse minister van cultuur vragen om de mosterd bij Poetin te gaan halen?
    Boekhandelaars krijgen daar belastingvoordeel als ze ‘helpen om boeken te promoten die een grote historische waarde hebben’ zoals Dostojevski, Tolstoi, Toergenjev, Prisjvin, Saltykov enz. Als je die schrijvers in Vlaanderen nog te pakken wil krijgen moet je in het antiquariaat duiken en met veel geluk…
    Goed, ik ga geen reclame maken voor hen -hoewel ze het verdienen- maar kan de Vlaamse bevoegde minister enkele werken van Vlaamse schrijvers aanbevelen met een grote historische waarde. Bij gebrek aan kennis kan hij mij altijd telefoneren of mailen, ik help hem graag uit zijn onwetendheid. Het kan ‘dikke nek’ achtig klinken van mij maar bescheidenheid tegenover onkunde is hier niet op zijn plaats.

Reacties zijn gesloten.