Kou lijden uit solidariteit met Oekraïne?

Hoewel het gastekort nijpend wordt en nadat de importeurs uit de EU vooral in december en januari weinig tot zeer weinig Russisch gas besteld hadden, de verbruikersprijzen tot ongekende hoogtes stijgen, bestellen importeurs nu – de schrik voor het einde van Russische gasleveringen zit er diep in – recordhoeveelheden Russisch gas. En daarbij is nog niet beslist wie de gaskraan zou toedraaien. Het zou het westen kunnen zijn, als deze het betalingsverkeer verder verhindert of Rusland compleet van SWIFT afgeschakeld wordt. Het zou echter ook Rusland kunnen zijn waar intussen al luidop over een beëindiging van de gaslevering via Nord Stream 1 nagedacht wordt.

Op de Russische tv wordt hierover als volgt bericht:

“Tijdens een vergadering van de Russische regering, die door de tv-zender Rossiya 24 uitgezonden werd, verklaarde Vladimir Poetin dat Rusland alle verplichtingen betr. de levering van energiedragers aan buitenlandse partners nakomt. Ook de Oekraïense pijplijn is volledig benut. Poetin: “Ook de Oekraïense gaspijplijn draait voor de volle 100% van onze contracten. Dit is verrassend, maar een feit.”

Wat betreft de landen die tegenover Rusland en diens economie onvriendelijk staan, hebben zij hun burgers reeds aangeraden “de riem aan te spannen en zich warmer te kleden”… En zij verwijzen helemaal niet naar de sancties die zij ons opleggen als reden voor de verslechtering van hun situatie”

Poetin zegde dat dit, rekening houdend met het feit Rusland al zijn energieverplichtingen nakomt, er wel “zeer eigenaardig uitziet.”

De Duitse kanselier Scholz is een realist: