Russofobie kent geen grenzen

Wie een fles wodka aan de kassa durft te presenteren, wordt met vernietigende blikken neergesabeld. Voor zover de wodka nog in de rekken te vinden is. En eigenlijk, feitelijk, is wodka geen Russische drank, zeggen de Polen. Rusland heeft dit gewoon gepikt, klagen de Polen. Het zou in werkelijkheid Pools erfgoed zijn, een stukje nationale identiteit.

Niet toch. Wodka zou in 1440 in Rusland uitgevonden zijn, maar de naam “wodka” zou dan wel een Poolse oorsprong hebben. Verneem er alles over: “Hoe Russisch is vodka?”

Dus Russisch of Pools. Of Russisch én Pools. En bovendien…. dàt hebben ze niet zien aankomen!…. Nederlands! Uit Texel of de Hoeksche Waard.

Gehandicapte Russische atleten worden geweerd. Voetbalwedstrijden tegen Russische ploegen geannuleerd. Russische voetbaltrainers verliezen hun licentie en kunnen nergens meer aan de bak, zelfs niet in Rusland.

In Nederland gaan de media op heksenjacht naar de dochter van Poetin. En de doos met roddels en vermoedens wordt ongegeneerd open getrokken.