Hoe lang mag deze toren er nog staan?

De toren staat in het pittoreske Waidhofen an der Ybbs (Niederösterreich).  De tekst verwijst naar de verdrijving van de Turken in 1532.  De stadstoren werd met 50 m verhoogd dankzij de “Turkenschat”, die de verdedigers der stad na de overwinning op de Turken buit gemaakt hadden.

De helden van toen draaien zich allemaal om in hun graf…

Wikipedia: “Zahlreiche Gefahren bedrohten die Stadt durch die Jahrhunderte: So kämpften die Ungarn 1490 vergeblich vor den Mauern der Stadt und versuchten danach Waidhofen durch eine Belagerung in die Knie zu zwingen, was aber durch den überraschenden Tod des Ungarnkönigs Matthias Corvinus (* 1443, † 1490) verhindert wurde.

Das markanteste Ereignis der Stadtgeschichte fand 1532 statt: Nach der ersten Wiener Türkenbelagerung (1529) zogen in einem weiteren Vorstoß berittene, leichtbewaffnete Hilfstruppen (Akıncı) als Renner und Brenner durch Niederösterreich und verwüsteten in einer Art Terrorkrieg das Land. Den 500 Bewaffneten, die Waidhofen aufbieten konnte, gelang es in drei Ausfällen, ohne wesentliche Kampfhandlungen, die Feinde in die Flucht zu schlagen. Diese mussten reiche Beute zurücklassen, so wie auch ihre Gefangenen, die aber großteils vorher von ihnen ermordet wurden: 339 Zivilisten kamen so ums Leben. Dank der Mittel durch den „Türkenschatz“ wurde der Stadtturm auf 50 m aufgestockt. In der Waidhofner Geschichtsschreibung wurde vor allem im 19. und frühen 20. Jahrhundert dieses Ereignis zur heldenhaften Bewährungsprobe Waidhofens hochstilisiert.”

Asiel in Waidhofen: “Building Bridges”

 

9 gedachten over “Hoe lang mag deze toren er nog staan?

 1. Er is veel veranderd sedert 1532 Nu krijgen de Toerkische bezetters allemaal een leefloon und die Oostenreiksche nationalität.

 2. Mooi plaatsje om er te wonen, doch de postbodes zijn er wel te beklagen: veel van-elkaar-gescheiden woningen en ook regelmatig trappen/hellingen op èn af… geef mij maar “het platte land dat het mijne is”. 😉

  • De Vlaamse kust is inderdaad heerlijk, maar enkele dagen Oostenrijk (Tirol) zijn toch niet te versmaden hoor Fikken.

 3. Zelf gaan de turken er niets op zeggen, het zullen de eigen inwoners zijn die de kat de bel zullen aanbinden.

  • Het heeft veel met het je opgedrongen liberalisme te maken, dat het verstand aantast zonder te begrijpen hoe het een cultuur ten gronde richt. Bij al dat liberalisme ben je verplicht naar de tegenpartij te kijken met als resultaat een gedeelde geest met 2 gezichten, altijd twijfelend met als slotsom een gebrek aan vertrouwen om het ridicule en het gevaar te bekampen.

 4. Hoelang mag het Mariabeeld aan het pand van de Steenhouwersvest nr 22 in Antwerpen dar nog hangen? Ze staat op een sokkel met bloemenslingers en engelenhoofdjes en wordt door een luifel tegen de weersomstandigheden in de Lage Landen beschermd. Het beeld heeft de naam ‘Bijstand en Victorie’ en slaat terug op de Slag om Wenen op 12 september 1683, toen de belegering door de Turken ongedaan werd gemaakt.
  Wat verder op nr 18 hangt het gedicht van de Flamingant Karel Van den Oever, Dinska Bronska. Misschien kunnen we de nieuwkomers daar naartoe leiden in de hoop dat ze hun valies pakken :
  O, Dinska Bronska;
  gij vertrekt naar Canada:
  de verroeste stoomboot wacht langs de kaai.
  Gij laast op een almanach
  der ‘Red Star Line’
  dat Canada grooter appels,
  o, hooger en geler koren heeft dan Plocka.
  Het moet in Canada veel beter zijn.

 5. Intussen heeft de Flup zijn speech gehouden in verband met de feestdag waar ik zo naar uitkijk.
  Terwijl de keurvorst van Beieren Maximiliaan II Emanuel in het hoger aangehaalde jaar 1683 mee op het slagveld ging staan om de Turken in de pan te hakken, roept de Flup het soevereine volk op om diepgaande, stevige en duurzame en oprechte banden te smeden en te koesteren. Ook met China waar hij een engagement voor de toekomst heeft verwezenlijkt. Hij wijst je er ook op dat aan de grenzen van Europa nood is aan solidariteit, een solidariteit die Europa aan zichzelf verplicht is.
  Hoe teerhartig, hoe gevoelig, wie kan zo’ n koning missen?

  • Mathilde heeft nog twee prinsjes en prinsesjes die zullen moeten gaan zoeken waar het geld zit. Wie weet komt de kroonprinses niet af met een prins derde in lijn van China, Saoedi Arabië of Koeweit. Als het maar geen Nederlandse prins is. Wie zal het zeggen? Ik weet het ik dwaal af.

Reacties zijn gesloten.