Hoe gaat EU-kandidaat lidstaat Turkije om met de pers?

De cover van het tijdschrift Nokta.Het weekblad Nokta (Punt) is één van de oudste Turkse politieke tijdschriften.  Het publiceerde schokkende verhalen over de folterkamers tijdens de militaire dictatuur in de jaren ’80 en de corruptie van de politici in de jaren ’90.  Begin van de jaren 2000 verschenen de “coup dagboeken” met de verplichte sluiting als gevolg.  Enkele maanden geleden kwam het tijdschrift terug tot leven en het spaart geen kritiek op het beleid van de Kalief Erdoğan.

Zondag ll. plaatste het een eerder provocatieve titelbladzijde: een lachende Erdoğan die een selfie neemt, op de achtergrond de begrafenis van een Turkse soldaat.  Een bewerking, zwarte humor die tot uiting moest brengen dat Erdoğan “begrafenissen van martelaren” misbruikt om er politiek kapitaal uit te slaan.

Zijn “Wat zullen familie en vrienden van Ahmet blij zijn dat hij nu rust op een heilige plek.” bij de begrafenis van een soldaat, is bij velen in het verkeerde keelgat geschoten.

Velen denken dat hij opzettelijk de oorlog met PKK terug in gang gezet heeft als deel van zijn vuil spelletje.   De Kalief wil immers meer macht om zgz. het terrorisme effectief te kunnen bestrijden.

De media en Erdoğan, water en vuur.  Persvrijheid stopt bij kritiek op zijn persoon en beleid.
Om 01.00 uur tijdens de nacht van zondag op maandag viel de politie de kantoren van Nokta binnen en namen alle gedrukte exemplaren van het tijdschrift in beslag.  Ook ging de politie op jacht naar exemplaren op weg naar krantenwinkels en kiosken in heel het land.  Maandagochtend kon de geïnteresseerde lezer geen enkel exemplaar meer op de kop tikken.

Daar hield het niet mee op: de uitgever Murat Çapan werd gearresteerd.  Hij werd beschuldigd van “belediging van de president en propaganda voor een terroristische organisatie”.  Majesteitsschennis. De openbare aanklager vroeg zijn hechtenis in afwachting van zijn proces.  Iets dat maanden, zo niet jaren, kan duren.  Gelukkig liet de rechter hem vrij, al zal hij toch moeten rekening houden met vervolging.
Alarmerende maar geen verrassende situatie.  De pro-Erdoğan clan, politici en media, juichen als een “verrader krijgt wat hij verdient”.

Verschillende bronnen: Hürriyet, Zaman en diverse buitenlandse kranten.

Lees ook: journaliste Geerdink Turkije uitgezet

World Press Freedom Index 2015