Hoe Erdogan de democratie afschaft

Afbeeldingsresultaat voor turkey dictatorPolitici en journalisten worden gearresteerd.  Media gesloten, duizenden rechters en politie-agenten geschorst.  Leraars ontslagen.  Is Turkije op weg naar…

“Europa ondersteunt het terrorisme”, concludeerde Erdogan in een toespraak op zondag.  Want, zo stelt hij, de PKK mag ongehinderd in Europa zijn gang gaan en bovendien zou elk bij PKK-leden in beslag genomen wapen uit het westen afkomstig zijn.
“Mij zal het worst wezen of ze mij een dictator of iets anders noemen.” Erdogan ging hiermee in de tegenaanval na de internationale kritiek op zijn radicaal ‘kalt stellen’ van de media en de oppositie.  “Dat gaat bij mij het ene oor in en het andere uit.  Het belangrijkste is hoe mijn volk mij noemt.”

De arrestatie van de voorzitter der pro-koerdische oppositiepartij HDP heeft protesten uitgelokt.  De Turkse regering verwijt de HDP, de tweede grootste oppositiepartij, verbindingen met de PKK.  HDP ontkent, Erdogan herhaalt zondag niet alleen de beschuldiging, maar bovendien “als volksvertegenwoordigers zich als terroristen gedragen, moeten ze ook zo behandeld worden.”

HDP-voorzitters Selahattin Demirtas en Figen Yüksekdag evenals zeven andere volksvertegenwoordigers der partij zitten in ‘onderzoekshechtenis’.  Uit protest verkondigde de HDP een boycot van het parlement.
In Istanboel werd geprotesteerd; slogans die de Turkse staat fascistisch noemen.  De politie zette traangas, waterkanon in en schoten met gummikogels.
Bovendien werd de aanhouding van de negen journalisten van de Turkse oppositiekrant Cumhuriyet, waarbij de hoofdredacteur Murat Sabuncu, verlengd.  Twee columnisten werden wegens ouderdom en gezondheid vrij gelaten, blijven echter onder toezicht van justitie.  Twee personeelsleden mochten beschikken.  De beschuldiging aan de journalisten luidt:  verbindingen met de PKK en Gülen.

En wat doet de EU?  Die blijft geloven in ‘dialoog’.  Nochtans was het verslag over de voortgang der toetredingsonderhandelingen niet rooskleurig.  Op het vlak van justitie,  mensenrechten en vrije meningsuiting boerde Turkije zelfs achteruit.  De EU-commissie is uiterst bezorgd – volgens het 100 blz voortgangsrapport, dat morgen zou gepubliceerd worden  – over de heftige reactie van de Erdoganregering op de operettenputsch van deze zomer.  De uitgestrektheid der reacties en de collectieve aard ervan doet wenkbrauwen fronsen.
60.000 mensen werden gearresteerd of geschorst, ontslagen, waarbij 20% der rechters en procureurs.

Een overzicht:

Spiegel-on-line

Wie een goed samengevat chronologisch verslag vanaf het begin der EU-kandidatuur tot   4 oktober wil lezen, kan op Europahuis klikken, waarmee niet automatisch moet verondersteld worden dat onze redactie met alle conclusies akkoord gaat.

Ter illustratie deze beelden over de krant Cumhurriyet, de publicaties, de hoofdredacteur:

3 gedachten over “Hoe Erdogan de democratie afschaft

 1. Dat de EUSSR blijft spreken met Turkije, Erdogan op of Erdogan af, is in opdracht van de bazen aan de overzijde van de Atlantische Oceaan. De broek op de kniën… Dit zal vandaag eventueel veranderen als Trump het haalt van Cillary. Zoniet zullen de Turken binnengesluisd worden in Europa; met ons (de basis) zal hoe dan ook geen rekening gehouden worden. Tenzij…..

  • @ Eddy Luyten.

   Over Trump en KILLary
   Pastoor Rutler in: http://www.catholicvote.org>on the election
   “Het is niet juist dat de komende verkiezingen je voor de keuze stellen te moeten kiezen tussen twee kwaden.
   Om ethische en esthetische redenen kan er iets slechts zitten in bepaalde kandidaten (Trump inbegrepen), maar slechtheid houdt in dat je iets slecht doet. Maar boosaardigheid is anders (Mrs. Clinton) het is de vrijwillige vernietiging van de waarheid, de waarden en de heiligheid”.

   Trump heeft natuurlijk uitspraken gedaan die je moeilijk ‘goed’ kan noemen, maar:
   Hij wil wel een einde stellen aan de catastrofale Amerikaanse ‘Policeman of the world’ rol, één van de geliefde dogma’s van de NWO.
   Hij wil geen oorlog met Rusland.
   Hij wil geen Russische vliegtuigen boven Syrië neerhalen in de door de USA verklaarde ‘no-fly-zone.
   Hij wil de Free Trade geschenken economie bestrijden plus de immigratie invasie.
   Wat zijn toenadering tot de Israël-lobby betreft, je zou wel heel naïef zijn om te denken dat je in de USA president kunt worden door openlijk deze lobby te bekampen.
   Trump laat me dikwijls de wenkbrauwen fronsen, maar de man is niet boosaardig.
   KILLary is de vijand, je hoeft alleen maar haar crimineel curriculum vitae te bekijken om overtuigd te zijn.
   Trump mag het misschien niet halen, maar hij heeft alleszins het Amerikaanse nationalisme hersteld en de hoop en energie op de weg naar een Second American Revolution. Wint hij of niet, deze rebellie zal verder gaan.

 2. Ik denk dat die ex-pittaverkoper aan al de voorwaarden voldoet om lid te worden van de Europese Unie . Kennen wij de persvrijheid , de vrije meningsuiting , tuurlijk , zolang het in de kraam past van de huidige “voor het zeggen hebbers” Vertonen die grootlichten van de Euro geen dictatoriale trekjes . Hoe wordt , of liever gezegd , het zogenaamde “extreem” rechts behandeld met welke scheldnamen werden zij bedacht .Binnen enkele jaren spreken wij niet meer van de Europese Unie maar van de Verenigde staten van Turkije . Het kan mij niet schelen hoe ze mij in het buitenland noemen zolang het volk in mij blijft geloven ,ze moeten wel anders zwaait er wat ! Het doet me denken aan de Nazi-tijd , het uitzuiveren van tegenstanders alle macht naar zich toe trekken . Binnen afzienbare tijd “Sieg Heil” maar dan in het Turks

Reacties zijn gesloten.