Het wordt met de dag angstaanjagender

Talrijke huiseigenaars kunnen de kosten verbonden aan “maatregelen om de klimaatcrisis tegen te gaan”, isoleren, verluchten, verwarmen, ‘duur’zame energiebesparing, belastingen, niet betalen. In dit fragment hoort u hoe een mogelijke “oplossing” eruit ziet voor huiseigenaars, die te veel ruimte innemen: ofwel verkopen die onder de reële waarde, moeten een huurwoning zoeken, die er niet is, ofwel wordt de woning door de overheid in beslag genomen – in het algemeen belang – ofwel kunnen de huiseigenaars er blijven wonen op voorwaarde dat ze asielzoekers in huis nemen. Een laatste wanhopig alternatief is zelfmoord. Er is er nog een andere, maar die mogen we niet noemen, laat staan uitvoeren.

Toen we maanden geleden ietwat satirisch schreven dat het bovengenoemd scenario in de toenmalige DDR zonder problemen zou uitgevoerd worden, toen konden we nog niet bevroeden wat er ons in de nabije toekomst eventueel boven het hoofd hangt. En ja, voorlopig is dit scenario nog niet aan de orde in het land b, maar in Nederland en Duitsland wordt dit wel degelijk door de politieke machtshebbers in petto gehouden. Kwestie van druk op de ketel te zetten.

In plaats van de asielzoekerstsunami tegen te houden wordt er naar mogelijkheden gezocht om ze allen te huisvesten. Tégen de zin en de belangen van de eigen bevolking. En dan schrikken ze ervan dat rechtse partijen overal in de EU aan een opgang bezig zijn.