Het Westen heeft Rusland bedrogen

Maarten van Rossum: «Als Poetin het had gewild, dan had hij heel Oost-Oekraïne op drie dragen tijd discreet kunnen annexeren en het daarna in een persbericht meedelen. Wat in Oekraine gebeurt, is niet meer dan een klunzig militair conflict. En Vladimir Poetin doet niet aan klunzig.»«Als Poetin het had gewild, dan had hij heel Oost-Oekraïne op drie dragen tijd discreet kunnen annexeren en het daarna in een persbericht meedelen. Wat in Oekraine gebeurt, is niet meer dan een klunzig militair conflict. En Vladimir Poetin doet niet aan klunzig.»

Volgens u hebben de EU en de VS het conflict in Oekraïne veroorzaakt. Waarom zegt u dat?

‘De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een duidelijke deal gesloten met Rusland bij het einde van de Koude Oorlog: van elkaars invloedssferen blijven we af. Rusland heeft het Warschaupact meteen ontbonden, maar wat deed de Navo? Uitbreiden, uitbreiden en nog eens uitbreiden. Het Westen heeft Rusland snoeihard bedrogen en moet zich nu vooral niet gaan moeien met Oekraïne. Als je de Navo al tot aan Poetin zijn voordeur uitbreidt, moet je niet ook nog Rusland zelf proberen te verleiden met een handelsakkoord.’ 

Lees verder…

FT

8 gedachten over “Het Westen heeft Rusland bedrogen

 1. Voilà, c’est ça. In de laatste fase van de Koude Oorlog zou men het gehad hebben over de “normalisering van de betrekkingen” en na wat verbaal getouwtrek het burenruzietje in der minne geschikt hebben. Een lokaal conflict moet men klein houden. Small is beautiful, weet je nog. Maar de grote EU- en VS-leiders zien het nu even anders. En wie is er intussen beter van geworden?
  De failliete Kiev-aanhangers? Vrhfstdt & C°?
  De op de vlucht geslagen Oost-Oekraïners? De (lucht)doden in dat gebied?
  De geboycotte boeren en tuinbouwers in Europa? De Europese banken die geen zaken meer mogen doen met de boze Poetin?
  Wel de wapenleveranciers, want die gaan Polen en Oekraïne beter bewapenen…
  Ik vind dat de EU genomineerd moet worden voor de Nobelprijs voor de Vrede 2014.

 2. Het pleit lijkt beslecht: met het opgeven van de luchthaven van Lugansk tekent Kiew de capitulatie, de russen hebben gewonnen. De oude dominee Gauck probeert de Ukrainers nog wat op te jutten met oorlogstaal, maar het zal niet lukken, gewoon omdat hij slechts een bewegend stuk van het duitse staatsdecor is. En dat de EU niet wil dat de gegevens van de zwarte dozen openbaar worden gemaakt, zal hem niet bepaald helpen.

 3. In NL heeft men zich er blijkbaar al bij neergelegd dat de inhoud van de zwarte dozen voor altijd geheim zal blijven, en spreekt men al zalvend van ‘een zwarte bladzijde in onze geschiedenis’ en ‘toch een beetje glans gegeven door de ceremonies’…
  Blijkbaar heeft de regimepers europawijd verbod gekregen om het onderwerp van de zwarte dozen nog te behandelen…
  Deze geestelijke tirannij werd reeds in 1948 (!) voorspeld door George Orwell in zijn roman ‘1984’.

 4. Heel die Oekraine kwestie is toch voor een eenvoudige oplossing vatbaar. Deel dat land in twee ! De helft voor de Oekrajiners en de andere helft voor de Russen , eventueel met een paar faciliteiten gemeente om de politiek wat draaiend te houden . Voor het overige zie ik geen enkel probleem . De Russen spreken geen frans en Poetin is geen homo .

 5. Nu stukje bij beetje de schuldige waaronder Rutte en consorten samen met de amerikaneen met veel bombarie hun vingers naar de Russen wezen , hoop ik dat de zwarte doos ondanks stiekeme geheimhouding openbaar worden gemaakt en die ozo democratische landen hun smerige politieke spelletjes samen met Rutte en Timmerman , ontmaskerd zullen worden.

Reacties zijn gesloten.