Het non-akkoord met Turkije.

We hebben het al geschreven: het akkoord met Turkije dat visumplicht  voor een bezoek van Turken aan de EU ruilt voor de terugname van illegalen, die via het Ottomaanse Rijk onze geliefde EU binnengeslopen zijn, is niet meer waard dan de gedroogde inkt op het papier.

Wat te voorzien was en wat we ook voorspeld hebben.  Turkije neemt economische vluchtelingen die via de Bosporus de beloofde EU-landen van melk en honing betreden niet terug.  De Syrische vluchtelingen zijn daarvan vrijgesteld, maar het is moeilijk een onderscheid te maken, menen de NGO’s.  Wie is wie en wat is wat?

Turkije zou volgens Cecilia Malmström  een ‘serieuze inspanning’ moeten doen.  Quod non.   De ‘vluchtelingenvakbonden’ hebben het akkoord scherp bekritiseerd.  Pro Asyl vindt dat de procedure omgekeerd moet verlopen.  Men is vluchteling tot het tegendeel bewezen wordt.  Als je het niet kan bewijzen dat de nieuw gearriveerde tafelschuimer slechts de ontelbare voordelen van de sociale wetgeving voor ogen heeft, dan moet je deze met open armen en bijhorende steun ontvangen.  Tenslotte is een verhuis geen kattepis.

Malmström stelt dat Turkije ten laatste vanaf oktober 2017 tot verplichte terugname moet overgaan.  Deze periode moet het land in staat stellen zich erop voor te bereiden en de nodige voorzieningen in te richten, waarvan tot op heden niet veel vast te stellen valt.
Niet alleen de EU is ontevreden.  Ook de overheid van andere staten heeft kritiek op Ankara.  Zo is er quasi geen sprake van samenwerking met buurland Griekenland, hoewel er sinds vele jaren een bilateraal terugnameverdrag afgesloten werd.  En met Bulgarije heeft Ankara het akkoord gewoon eenzijdig opgezegd.

Het is niet alles kommer en kwel.  De productie van biometrische paspoorten gaat goed vooruit in Turkije en zo zouden er cursussen en controlesystemen ingebouwd worden om de corruptie bij de visa- en paspoortoverheid tegen te gaan.

FT

Die Welt

2 gedachten over “Het non-akkoord met Turkije.

  1. Die aalstroom is gewoon een heel dom en gevaarlijk wijf wat heel snel definitief naar Zweden gestuurd moet worden, die heeft verschrikkelijk veel schade aan Europa veroorzaakt en die rekening moeten we haar presenteren.

    • IJdele hoop, Jean. Onkruid is moeilijk te verdelgen. Zij krijgt gewoon een andere portefeuille: Handel. Vanmiddag wordt er over de nieuwe commissie gestemd in de EU-praatbarak.

Reacties zijn gesloten.