Het Neo-Ottomaanse Rijk (5)

Erdogans megalomane wensdromen zijn nog lang niet aan hun eindpunt gekomen (ter herinnering ons vorig artikel onderaan). Nadat hij zijn huurlingenleger (het amalgaam zgn. Syrische rebellen dat de Syrische provincie Idlib onder schrikbewind houdt en de Koerden uit de grensstreek verdreven heeft) ingezet heeft in Libië, in Nagorno Karabakh, heeft hij nu een nieuwe reisbestemming voor hen in petto.

De Greek City Times meldt dat Turkije nu huurlingen recruteert om daar hun soldij te verdienen in de grensstreek met Griekenland. Dit bericht komt van een Armeense journaliste die als één der eersten berichtte over de inzet van Erdogans huurlingenleger uit Idlib tegen de Armeense strijdkrachten in Artsakh.

Prijsbekroonde journaliste Lindsey Snell, die de geneugten van een ontvoering door Erdogans huurlingen aan den lijven kon ondervinden in Noord-Syrië, vervolgens – na haar ontsnapping – gedurende twee maanden in een Turkse gevangenis mocht nadenken over een gestructureerde vorm van meningsvrijheid, schreef op twitter dat leden van de Hamza Divisie via Turkije in Baku, de hoofdstad van Azerbeidjan, geland waren.

Dit jaar kwam de Hamza Division in de belangstelling toen bleek dat zij naakte en misbruikte vrouwen in hechtenis hielden. Zij was trouwens één der belangrijkste terroristengroepen die door Turkije naar Libië overgevlogen werden om daar zij aan zij met de Moslimbroederschapsregering-van-nationale-eenheid te vechten. Soldij: $2000 per maand. De lokroep van EUropa was voor menigeen echter groter. Tenslotte, je leeft maar één keer en doodgaan kan je beter op je 80ste in bed, in EUropa, voorzien van alle sociale middelen en comfort. De meeste van Erdogans huurlingenleger in Azerbeidjan komen uit Idlib, wat niet wil zeggen dat dit hun thuisland is; ca. 70 van hen hadden al een carrièrestop in Libië beleefd.

Azerbeidjan ontkent. Wat niet kan ontkend worden, zijn de lijkzakken die terugkeren naar Idlib.