Het kan ook anders

Men vergelijke met ons vorig artikel, gewijd aan de Griekse slangenput.

IJsland… spijtig dat het niet wat zuidelijker ligt.  Voor de meesten onder ons te koud, te nat, te weinig zonlicht, te onherbergzaam.  Té.
IJsland… zegt ‘neen‘ tegen de EU.
IJsland… redt niet de banken, maar wel de bevolking. 
IJsland… houdt niet de hand boven het hoofd van de touwtjestrekkers, maar snijdt de touwtjes door.  
IJsland… waar justitie nog recht spreekt wat krom was.

Het IJslandse Hoger Gerechtshof heeft midden februari de veroordeling van de vier voormalige bestuursleden van de Kaupthing Bank bevestigd en zware gevangenisstraffen uitgesproken.  De voormalig baas van de eens grootste bank van het eiland moet  5 1/2 jaar naar de gevangenis, de baas van de Luxemburgse tak en een grote aandeelhouder mogen elk 4 1/2 jaar gaan brommen en de voorzitter van de beheerraad mag hen daarbij 4 jaar gezelschap houden.

Kaupthing en alles wat rond hing is tot op heden de ingewikkeldste en meest omvattende economische (rechts)zaak in IJsland.  De bank ging aan haar schuldenlast ten onder op 8 oktober 2008 en  werd intussen genationaliseerd.  Het onderzoek van meer dan 10.000 bladzijden toont aan, dat de het bestuur de marktwaarde van Kaupthing door de systematische aankoop van hun eigen aandelen hoog hield.   Procureur Olafur Thor Hauksson, die sinds 2009 criminele constructies bloot legt, leidde het onderzoek.  Zijn resultaten leidden mede  tot de ineenstorting van de IJslandse banksector.
Hauksson en zijn medewerkers onderzochten meer dan 500 zaken.  In een reeks van processen werd o.a. de voormalige bedrijfsleiders van de drie samenwerkende banken tot gevangenisstraffen veroordeeld.  De drie Kaupthing-bestuurders moeten binnenkort weer voor de rechtbank verschijnen wegens marktmanipulatie.  Als ze schuldig gevonnist worden, kan hun hechtenis met drie jaar verlengd worden.

Lees ook ons vorig artikel: Gerechtigheid in IJsland

Ze zijn er nog niet, maar ze zijn goed op weg.
Er is een strikte controle op het verkeer van kapitaal.  De wisselkoers werd gestabiliseerd.  Privé personen mogen maandelijks slechts 350.000 IJs. Kr. (ca. 2360 euro) inwisselen voor een buitenlandse munt op voorwaarde dat ze over reisdocumenten beschikken.  Op de aankoop met kredietkaart staat geen limiet.  Wie wil emigreren, kan slechts een deel van zijn vermogen meenemen.

De economie komt aarzelend op gang.  Volgens de recentste prognoses van de Nationale Bank zou het BNP dit jaar verdubbelen op 4.2%, de hoogte ingedreven door de privé consumptie en bruto investeringen.  Inkomens stijgen, arbeidslozencijfers zijn van 8% naar 3% gedaald, productiecapaciteit wordt quasi volledig benut en het toerisme bloeit, dankzij de zwakke Krone.

FT

2 gedachten over “Het kan ook anders

  1. 5 jaar slechts en de ganse bankensector staat voor het gerecht! Hier is het al 14 jaar geleden dat één bedrijf, L&H, de beleggers hun geld afpakte, en een proces is nog altijd niet in zicht…
    Maar dat gaat ntl allemaal beteren eens Vlaanderen onafhankelijk is. Of zou het dan toch waar zijn dat wij een volk zijn zonder toplaag?

Reacties zijn gesloten.