Gerechtigheid in IJsland

In IJsland moeten vier voormalige bankdirecteurs de gevangenis in wegens fraude.  

Ze worden ervan beschuldigd de verkoop van een participatie in hun bank door een investeerder uit Qatar geheim gehouden te hebben, een participatie die hij betaald had met illegaal geleend geld van dezelfde bank.
De transactie gebeurde net vooraleer de bank over kop ging wegens immens grote schulden.

Reuters / Bob Strong

Hreidar Mar Sigurdsson, de voormalige CEO van de IJslandse Kaupthing Bank en Sigurdur Einarsson, de voormalige voorzitter van dezelfde bank, moeten beide voor vijf jaar de gevangenis in. Dat heeft het districtshof van Reykjavik beslist. IJsland heeft als bijna enig land in de westerse wereld rechtzaken aangespannen tegen de bankiers die de drie banken leidden die IJsland ruïneerden nadat ze samen groter dan 10 keer de omvang van de lokale economie waren geworden.

Dit terwijl de bevolking van overheidswege een reddingsboei kreeg aangereikt. Dat heeft het eiland onder de Poolcirkel geen windeieren opgeleverd. Want waar de EU, Japan en de VS , die precies het omgekeerde deden, nog steeds sukkelen, leeft Ijsland al geruime tijd economisch op. Daarom gaan er steeds luidere stemmen op om hier een voorbeeld aan te nemen. Vooral nu velen aanvoelen dat een nieuwe crisis nabij is omdat de structurele bancaire hervormingen zijn uitgebleven.

Hoeveel leden van de raad van bestuur van Dexia en Fortis zitten er hier in de bak? 

Klik op http://www.tijd.be/dossier/5jaarcrisis voor een tijdlijn van de financiële crisis.

RT

FT

 

2 gedachten over “Gerechtigheid in IJsland

  1. Het feit dat leden van het bestuur van Dexia en Fortis van het type Dehaene nog niet in den bak zitten is eenvoudig te verklaren door het feit dat de gevangenissen overvol zitten. Wij hebben een prima justitie ! die diefstallen , belangenvermenning , witwasserij ,. voorkennis , gesjoemel en noem maar op streng en rechtvaardig bestraffen . Wij mogen niet vergeten , in ons beschaafd land zijn de machten “gescheiden”. Het zou een misdadige gedachte zijn, dat politiek enige invloed zou hebben op een rechtvaardige rechter zijn vonnis !!. Wij beschikken over politici die hun gewicht in goud waard zijn en bovendien bijzonder correct. Zij ijveren allemaal , bijna belangloos ,voor het volk .Zij vergeten hun kiezers niet en willen hun vertrouwen niet beschamen . Daarenboven beschikt ons land over een verse rechtvaardige koning ! die symbool staat voor iets in de zin van dracht maakt meer macht . Wij koesteren onze helden die gestreden en gesneuveld zijn , voor een betere toekomst , voor onze kinderen , kleinkinderen enz. Wij plukken de vruchten van hun offer des fatherlands. Wij verwelkomen mensen die onze cultuur verrijken en voorbeelden zijn van verdraagzaamheid ,liefde en respect. Het geluk dat wij Belgen zijn , kent geen grenzen . Met dank aan de vakbonden , een politiek vol naastenliefde . Onze regering met aan het hoofd een homo als bewijs van aanvaarding der minderheidsgroepen ! Kleine min puntjes bij justitie die nogal vele verjaardagen viert met soms hier en daar wat procedurefoutjes , daar hebben wij alle begrip voor . Wat zou er met ons land gebeurd zijn zonder een Verhofstadt en al die anderen die hun stempel hebben gedrukt op ons welzijn. Wat mij betreft en ik denk niet de enige te zijn…dat ze allemaal in den beerput springen en vlug het scheel erop samen met de Euro dictators die het ons gemakkelijk maken want zij denken voor ons

  2. Hoeveel directieleden van lernout & hauspie zitten er hier in de bak? Beleggers in de US hebben al jaren geleden schadevergoeding gekregen, hier doen ze er alles aan om de zaak te rekken tot ze verjaart, of tot alle beschuldigden dood zijn. Wij hebben de moed of het IQ niet om witteboordcriminaliteit aan te pakken.

Reacties zijn gesloten.