Het gaat om olie… zegt Erdogan

“Olie belangrijker dan mensen voor anti-IS-coalitie”

 

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de door de VS aangevoerde coalitie tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) beticht van economische motieven. De door de Amerikanen geleide alliantie is pas opgetreden tegen de IS in Irak en Syrië toen de jihadisten oliebronnen bedreigden. Dat zei Erdogan volgens het gezagsgetrouwe Turkse persbureau Anadolu tijdens een werkbezoek aan Riga. “Hun bezorgdheid gaat niet zozeer uit naar de mensen, maar naar de olie”.  Lees verder…

Erdogan beschouwt niet alleen de Turkse PKK maar ook de Syrische PYD als een terroristische organisatie.  Klopt niet, volgens de Amerikanen, de Syrische PYD staat bij hen niet als dusdanig geboekt.

Zijn conclusie dat het hoofdzakelijk, – evenwel niet uitsluitend –  om olie gaat, zal wel kloppen.  Dat was ook het motief voor het ingrijpen in Irak toen het Iraakse leger het grondgebied van Koeweit bezette.  Intussen is het fenomeen islamradicalisme, met al zijn aspecten en uitwassen,  uitgegroeid tot een bedreiging in heel de wereld.

HurriyetDaily

World Bulletin

Turkije gefileerd