Groot-Polen in de maak?

Wordt Polen straks het grootste EU-land? Als het van de Poolse intellectuele elite afhangt wel.

Nicolai Lilin is een Italiaanse schrijver van Russische afkomst. Hij blogt over het conflict. Dit is een recente podcast:

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan

Hij haalt de gezaghebbende conservatieve site “Mysl” aan, d.w.z. de Poolse “Gedachte”. Die publiceerde een artikel op 22 juli n.a.v. de NATO-top in Vilnius. Zie: “De zeven tragische fouten van Zelenski” 7 tragicznych błędów Zełenskiego | Myśl Polska (myslpolska.info) Schakel de vertaalmodus bovenaan in; het is een a met een krulletje, het vijfde symbool van links.

Zo ziet een Indische site de ontvangst in Vilnius:

Volgens de Poolse site maakt Zelenski zich belachelijk en is hij niet (meer) in staat om zijn land te leiden. Hij brengt het land in de vernieling, zeggen ze letterlijk. Ze gaan er van uit dat we als EU nu al alles voorschieten tot de wapenaankopen en de wedden.  Ze kunnen even goed West-Oekraïne overnemen. Dat deel is sowieso pro-Westers and pro-Europees. Ze halen dan de grote boeman Stalin aan. Het was zijn schuld. Hij was het immers die in 1945 West-Oekraïne van Polen los gemaakt heeft. De Polen zeggen er niet bij dat ze in 1945 Duits Silezië (Breslau) gekregen hebben, de grote havenstad Danzig en een deel van Oost-Pruisen (Elblag). Dat was een economisch veel rijkere streek dan West-Oekraïne.

Hier ziet u hoe Polen in 1945 naar het westen verschoven is.

De Polen en ook de Habsburgers hebben in de vorige eeuwen het historische Galicië en Volynië afwisselend gecontroleerd. De Poolse adel bestuurde de domeinen van op afstand met behulp van rentmeesters (vaak joden). Daarbij zijn tot het einde van de 18de eeuw vormen van lijfeigenschap blijven bestaan, die bij ons al heel lang verdwenen waren. Dat heeft de Polen niet populair gemaakt. In de Tweede Wereldoorlog hebben de ultranationalisten tienduizenden Polen vermoord maar ook joden en Sovjetburgers. Hun centrum was en is Lviv (Lemberg).

De West-Oekraïense stad Lviv doet zeer Habsburgs aan en doet je denken aan Praag.

De Polen gaan ervan uit dat de klok tikt en de Westerse steun voor Zelenski sowieso zal slinken. Voor hen is half september al een kritiek moment. De tijd dringt. Volgens “Mysl” moeten de Polen hun historische taak opnemen en de streek beschermen.

Wikipedia leert ons dat de Polen hun leger verdubbelen van 150.000 naar 300.000 en dat tienduizenden reservisten al een jaar deeltijds trainen. Dat is zonder meer het grootste leger in de EU, groter dan het Duitse of Franse leger. Ze hebben zeker de mankracht om de vijf westelijke provincies van Oekraïne (het historische Galicië en Volynië) te bezetten.

Wat denken de Russen daarover? Putin en Lukashenko hadden een ontmoeting vier dagen geleden. Hier het betreffende fragment met Engelse voice-over:

Lukashenko zegt dat hij niet kan toestaan dat Polen een deel van Oekraïne inneemt want dan is Wit-Rusland aan drie kanten door NATO-landen omringd. Hij zal desnoods tussenkomen. Hij merkt ironisch op dat hij moeite heeft om de Wagner-troepen die het Wit-Russische leger trainen, in de hand te houden. Ze zouden naar het Poolse Rzeszów willen doorstoten. Dat ligt amper 120 km van de grens, het is de NATO-luchthaven die 24/7 personeel en materiaal binnenhaalt.

Ondertussen is er wel al een vergaande administratieve overname bezig. Zo runt Polen in Lviv de zeer officiële internationale organisatie  Ukraine Reconstruction Service*.

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan

* https://www.polskieradio.pl/395/7786/artykul/3209957,poland-opens-ukraine-reconstruction-service-office-in-lviv

Tenax