EU-kaas met gaten

EU-kaas met gaten

Hoe lek de EU-grenscontroles zijn wordt bewezen door recent aan het licht gekomen CIA documenten (Wikileaks).  In twee handleidingen van de Amerikaanse geheime dienst wordt in detail opgesomd hoe gemakkelijk het EU beleid betreffende de veiligheid, resp. het overschrijden, van de grenzen kan uitgehold worden.

Ze zijn niet meer of minder dan richtlijnen hoe Amerikaanse agenten met een valse identiteit zonder enig probleem de EU-grenscontroles kunnen passeren.

Die CIA erklärte ihren Spionen, wie sie auch mit Sprengstoff Grenzkontrollen erfolgreich passieren. (Foto: dpa)

In het eerste handboek met de titel „Surviving Secondary“ van 2011 staan richtlijnen “hoe men niet betrapt kan worden”.  Als voorbeeld wordt een commando-actie van een CIA-agent beschreven, die zijn eigen arrestatie kon verhinderen, alhoewel er in zijn reistas sporen van springstof gevonden werden.   De CIA-agent wees bij het onderzoek door de grenscontrole erop dat hij tevoren aan een anti-terreur-training in Washington deel genomen had.  De EU-grenspolitie accepteerde dit zonder meer en liet de man lopen.

Het handboek raadt aan op voorhand een plausibel verhaaltje te verzinnen.  Daartoe hoort een online profiel.  Alle elektronische apparaten die de ware identiteit kunnen onthullen moeten vermeden worden.

In het tweede handboek “Infiltrating Schengen” van 2012 wordt beschreven hoe gemakkelijk het Europees visa-informatiesysteem (VIS) uitgehold wordt.  Men stelt erin vast dat het grenscontrolesysteem van de EU geen grote uitdaging aan een Amerikaanse (geheime) agent biedt, want het systeem werd niet voor anti-spionage ontwikkeld.

Uitgaande van alternatieve online-identiteiten wordt alles opgesomd wat er nodig is om te infiltreren zonder ontdekt te worden. Wat hierin beschreven wordt zou binnenkort in de EU nog gemakkelijker kunnen worden gezien het feit dat EU-lidstaat Estland in de toekomst de virtuele nationaliteit en identiteit zal toestaan.  Hiermee wordt in de EU de deur wijd open gezet voor terroristen.

Een eventuele uitzondering is het in- en uitreissysteem (EES) dat volgend jaar in werking zal treden.  Tijd en plaats van in- en uitreizen van alle niet-EU-burgers, ook van hen die geen visum nodig hebben, wordt hierin geregistreerd en opgeslagen.

FT

Deutsche Wirtschaftsnachrichten

 

Eén gedachte over “EU-kaas met gaten

  1. Diezelfde CIA heeft bevriende groepen in het Midden-Oosten, die dan later niet meer zo bevriend meer leken te zijn, opgeleid en leidt sommige nog steeds op.

Reacties zijn gesloten.