Een verslag uit Syrië, zonder poco bril

Goede Vrienden,

Ditmaal slechts een klein berichtje van de  twee dagen dat ik nog in Qâra was. Nu ben ik tot eind volgende week in België. Vrienden blijven me wel trouw hun informatie sturen en  ik geef die ook graag door, zodat je  nog ruimschoots  informatie krijgt over de situatie in Syrië. We mochten inmiddels ons oorlogsdagboek over Syrië voorstellen op de boekenbeurs en voor het nationalistisch studentenverbond (NSV) te Antwerpen, waar we met een open geest ontvangen werden. Afbeeldingsresultaat voor pater daniel maes boekenbeursDe avond met de studenten was erg aangenaam en boeiend. Er zijn de volgende dagen nog enkele interviews en voorstellingen voorzien. Van schrijven wordt het dus praten. Hierbij denk ik aan de wijze woorden van de grote Engelse econoom E.F. Schumacher: Als God zulke praatzieke wezens geschapen heeft als u en mij, zou Hij dan zelf ook niet iets te zeggen hebben?

P. Daniel

Opmerkelijk standpunt in Veterans Today van Mark Dankof, voormalig kandidaat voor de Amerikaanse Senaat; citaat:

The CIA needs to spend more time investigating terrorists and a lot less time recruiting them and financing them. The United States and Israel, and secondarily Saudi Arabia, have created the very monsters that they are decrying.”

Juni 2017: ‘gehate’ president Assad loopt gewoon te voet door Damascus naar de tentoonstelling “Made in Syria”, om de verkoop van eigen producten aan te moedigen.

De Italiaanse douane onderschepte een drugslading uit Indië van 24 miljoen tabletten met een verkoopwaarde van 50 miljoen euro, die I.S. via Calabrië naar Libië zou willen smokkelen hebben.  Eén pil kost op de zwarte markt in Noord-Afrika omgerekend 2 euro.  Men gaat ervan uit dat I.S. met de drugshandel haar terrorismeactiviteiten financiert.  Het gaat om Tramadol, een morfine-achtige pijnbestrijder, die zowel in het M.O. als in Noord-Afrika als roesmiddel geconsumeerd wordt. Ook gebruikt door de I.S.-terroristen om hun pijndrempel te verhogen.

Vrijdag 3 november 2017

’t Is gelukt

De organisatie van het huwelijksfeest vorige zaterdag was voor ons tevens bedoeld als oefening. We willen ons klaar maken om groepen te ontvangen. En we hebben gemerkt dat het mogelijk is. Het is allemaal wel anders verlopen dan we voorzien hadden. Vooreerst was de groep groter dan verwacht zodat we bij hun aankomst nog een aantal bedden moesten voorzien. Vervolgens kwam de groep vrijdagavond vanuit Libanon ook veel later toe dan voorzien, zodat na het eten en de kamers toewijzen er geen tijd meer was voor een geestelijke bezinning. Zaterdagmorgen bij het ontbijt werden vrijwilligers gevraagd: een groep om de kerk te versieren, een groep om de zalen te versieren, een groep om in de keuken te helpen. En zo gebeurde het. Omdat een byzantijnse huwelijksviering zonder eucharistie verloopt, heb ik ’s avonds eerst de eucharistie gevierd – voorafgegaan door biechtgelegenheid – en daarna volgde de byzantijnse huwelijksinzegening. De kerk was rijkelijk versierd en de kinderen strooiden overvloedig   bloemen. Ook de feestzaal was prachtig met opzij een groot tapijt voor de kleine kinderen, die zich met elkaar wel amuseerden. De grotere kinderen hadden meer zin in voetbal op de grote koer. Kortom, we hebben voor het eerst weer een grote groep opgevangen en ervaren dat het mogelijk is, nog met de nodige aanpassingen.

Omdat ik zondagmorgen met deze groep mee naar Beiroet rijd om naar België te komen voor een twaalftal dagen, wil ik nog een grondig onderzoek van mijn ogen. Ik heb een nieuwe bril nodig. Daarvoor moest deze keer in het ziekenhuis betaald worden: om-gerekend één euro! Toen mijn medebroeder aan de doctores zei dat ik naar België vertrek, vroeg ze spontaan: “Kun je me niet meenemen?” Mijn medebroeder hielp me door te antwoorden dat ik wel chocolade kan meebrengen. Dit bevestigde ik en zei dat ik voor haar chocolade zal meebrengen, waarop zij weer: “ik vraag het niet, hij zegt het”. Bij welzijn en leven zal zij Belgische chocolade krijgen.

Aanbevolen

Van harte willen we de voordracht aanbevelen van dr. L. Kiebooms op vrijdag 10 november in Brugge over de seksualisering in een pornografische wereld en van Kathy Lamoral over het Sensiplan, het nieuwe denken over anticonceptie, op 1 december in Brugge: http://www.tegenstroom.eu/source_agenda/Kiebooms-Lamoral.pdf

En dit nog:

Ze maakten er nochtans geen geheim van: bloem werd in beslag genomen en zelfs vernietigd:

P. Daniel