Een ontmaskerde sprookjesverteller

Het Griekse volk moet in een referendum over de schuldenproblematiek en de nieuwe belastingen stemmen.   Premier Alexis Tsipras wil blijkbaar niet in de geschiedenisboeken vermeld worden als de Griekse leider die ter verantwoording werd geroepen voor het Griekse debâcle. 

Hij schuift de hete aardappel door: het volk moet op 5 juli zijn stem laten horen.  Na meer dan vijf maanden onderhandelen trekt hij zijn propere handen terug uit de vuile politiek.  De eurogroep en de internationale geldschieters gaan bijna op hun knieën zitten met het verzoek het aangeboden geld toch aub te willen aanvaarden! Echter, als hij geld, veel geld, van andere Europese belastingbetalers wil ontvangen dan moet hij en zijn regering een minimum van staatszin en goed beheer beloven – wat nog niet wil zeggen dat deze beloftes niet naar de Griekse kalender zouden verhuizen…

En dat wil hij niet, want hij trok met een beloftevol – geen-besparingen-aan-het-pensioenstelsel-wordt-niet-geraakt – partijprogramma, naar de kiezers, een programma dat – en dat wist hij verdomd goed – niet realiseerbaar was.  Toen niet en nu niet.   Hij heeft het over “vernederende” voorstellen in ruil voor miljarden steun.  Steun, die niets meer betekent dan een druppel op een hete plaat.  Binnen enkele maanden kunnen de discussies opnieuw beginnen met dezelfde problemen en dezelfde non-oplossingen.  Griekenland is failliet, niet concurrentieel.

De eurozone werd een eurocordon. Zolang Griekenland onbeperkt goedkope kredieten kon opnemen liep alles op rolletjes.  Tot de vervaldatum van de leningen bereikt werd.  Met terugbetaling werd geen rekening gehouden.  Schuldenherschikking is immers de nieuwe definitie voor kwijtschelding. 1/4 van de werkende bevolking is ambtenaar.  Elke Griek heeft een familielid die voor de overheid werkt…  Nou ja, die een overheidsloon opstrijkt.  En die ambtenaar gaat op quasi middelbare leeftijd al op pensioen, waarmee zijn ambtenarensalaris vlotjes in een pensioenuitkering glijdt.

Zielige Tsipras

Dus kaatst hij de bal terug in het kamp van de radeloze Griekse bevolking.  Een politicus weet dat hij moeilijke beslissingen moet nemen.  Dat is de reden van zijn benoeming, van zijn taak: het volk te vertegenwoordigen en achter genomen beslissingen te staan.  Maar Tsipras zet het op een lopen.  Een ontmaskerde sprookjesverteller.

Indien hij maanden geleden een referendum had gehouden, dan had hij zijn onbesmet blazoen kunnen behouden.  Dan had hij de illusie van een rechtschapen politicus, die zijn imaginaire verkiezingsbeloftes wou nakomen, niet verloren.  Wat rest?  Een glimlachende, komplotterende gokker.

Tot slot: een volk heeft de regering die het verdient, want zelf gekozen.  Ook in het land b.

Wie Duits verstaat, verwijzen wij naar het onderstaande:

GreekReporter           –         Die Zeit: was soll das nun wieder?
NRC.nl

9 gedachten over “Een ontmaskerde sprookjesverteller

 1. Ik vind het niet meer terug , maar ik zal niet de enigste zijn die het artikeltje ,enkele dagen geleden , in HLN online gelezen heeft . De dochter van indertijd een vooraanstaandse , die allang dood is , trekt iedere maand ongeveer 400 Eurootjes op voorwaarde dat ze niet huw . Zij verklaarde verder dat zij veel vrouwen kent , dochters dus die omwille van die gunst nooit zijn gehuwd . Het betreft een oude wet . Op die manier geraken uiteraard de centjes vlug op .

  • Evenmin zou er een bruikbaar kadaster zijn. Men ziet in Griekenland veel huizen met op het dak uitstekende stukken betonijzer. Naar verluidt zou zolang het huis niet afgewerkt is er geen belasting op verschuldigd zijn. Weet iemand meer?

   • Dat klopt.
    Het fundamentele probleem met GR is dat het in se een waardeloos volk is, wiens enige verdienste het is dat ze een ‘failed state’ geschapen hebben. Maar wij denken nog steeds verkeerdelijk dat ze afstammen van de oude Grieken, en dat alles dus nog wel ooit goed zal komen. Maar dat is net zomin waar als dat de Italianen zouden afstammen van de Romeinen, of de Palestijnen van de Filistijnen, (of wij van de oude Belgen, de dappersten aller Galliërs?)

    • Er zou iemand van de Vlaamse Beweging je eens moeten uitnodigen voor een realiteits-geschiedenis-lezing. Succes verzekerd. Wij zullen je affiche verspreiden.

     • Euh.. misschien omdat er een overtreffende trap van de dapperste aller Galliërs bestaat?

 2. Misschien binnenkort te koop in den betere boekhandel , voor de allerkleinsten
  “””” Het groot sprookjesboek van nonkeltje Tsipras “””

 3. Frans !
  Hoe zijn we dat ‘dappere’ dan kwijtgeraakt? Dat zijn we helemaal niet kwijtgeraakt . Het VB , zijn leden en sympathisanten hoe noem je die dan ?

 4. Ik zie wel vooruitgang voor de geldschutters . Op de foto van 22 juni staat een zelfzekere Tsipras met open armen “Laat de Eurootjes tot mij komen !” Op de huidige foto heeft hij de handen vermoedelijk in zijn lege broekzakken gestoken en zijn Griekse smikkel spreekt boekdelen .

Reacties zijn gesloten.