Een blik in de CIA-keuken

De bronafbeelding bekijken

Voor wie zich afvraagt hoe de “gematigde rebellen” en ja, ook ISIS, aan Amerikaanse wapens geraakten, volgt hier een verduidelijking, die gepubliceerd werd in het Middle East Forum, dat echt niet kan beticht worden van Russische, Iraanse, Assad-sympathieën. De auteur, Patrick Poole, schrijver bij Islamist Watch, gebruikt de correcte naam van de zgn. “gematigde rebellen”: HTS, (Hay’at Tahrir al-Sham) = Al-Nusra = filiaal van Al-Qaeda, dezelfde terroristen die 9/11 op hun geweten (!) hebben.

In onze vorige ‘Quo Vadis, Syria?’ berichtten wij over verschillende aanvallen vanuit de noordelijke provincie Idlib die niet bepaald met proppenschieters uitgevoerd werden. Integendeel. Geleide raketten. Doelzoekende en -rakende raketten. Hoe geraakten die gebruikte zware wapens in het bezit van een terroristische groepering?

De bronafbeelding bekijken

Al-Qaeda gebruikt nog altijd door de CIA geleverde raketten in Syrië

De video toont hoe HTS door de VSA geleverde TOW raketten gebruikt tegen een groep Syrische soldaten.

Plaats: Abou Douhour. 8 Syrische soldaten zouden gesneuveld zijn. De raket: een BGM-71D/E TOW, behorend tot een gemengde zending van de CIA aan “doorgelichte”, lees goedgekeurde, Syrische groepen (voorafgaand aan juli 2017). De overvloed van wapens, geleverd door de CIA en het Pentagon aan zgnb. “gematigde” rebellen in Syrië, die vervolgens in de handen van terroristen zoals HTS en ISIS vielen, was wellicht het best voorspelbare resultaat van de burgeroorlog. Eén van de eerste maatregelen die Trumps regering nam twee jaar geleden was het CIA wapenprogramma te doen stoppen, wat de reden was dat de meeste van de door de VSA gesteunde groepen bij Al-Qaeda aansloten. Het CIA programma, dat de Syrische “rebellen” steunt, werd in juli 2017 helemaal afgesloten. Toen president Trump het programma sloot, kreeg hij zowel door de Washington Post als door de New York Times het verwijt dat hij hiermee Rusland hielp.

Intussen is het nu duidelijk dat de uiteindelijke begunstigden van het CIA wapenprogramma, waarover de Amerikaanse media jammerden, Al-Qaeda en ISIS waren. Zoals ik herhaaldelijk op PJ Media sinds 2014 schreef, zijn de wapens, geleverd door de VSA aan Syrische groepen, bij herhaling in de handen gevallen van terroristische groepen, actief in de regio.

In augustus 2018 nog, bracht ik nog aan het licht dat een USAID inspecteur aan het Congress had verslag uitgebracht dat de voedselhulp voor honger lijdende burgers in noord-Syrië door een “onderaannemer” – Catholic Relief Services (Katholieke Hulpdiensten) – aan HTS strijders omgeleid werd. Nochtans had het State Department, de sponsor van USAID, HTS in mei 2018 tot terroristische organisatie verklaard:

“In januari 2017 lanceerde het Al-Nusra Front de creatie van HTS als een vehikel om hun positie in het Syrische verzet en hun eigen doelstellingen, als een Al-Qaeda filiaal, vooruit te helpen. Sinds januari 2017 was de groep via HTS actief om deze doelstellingen te vervullen.”

De verspilling van Amerikaanse wapens bleef niet beperkt tot Syrië.

Na een uitgebreide drie jaar durende opzoekingsprogramma van de Conflict Armament Research (CAR) naar heroverde wapens in Syrië en Irak, gepubliceerd in december 2017, stond dat de door de VSA geleverde wapens, regelmatig in de handen van ISIS belandden. Bv. een Bulgaarse anti-tank raketbuis, gevonden door de Iraakse politie, gebruikt door ISIS in Ramadi op 9 februari 2016. Het verzendingsnummer op de raketbuis onthulde een zending, geëxporteerd door het Amerikaanse leger minder dan twee maanden voorafgaand aan de vondst, nl. op 12 december 2015. Het wapen werd bezorgd aan een “doorgelichte”, goedgekeurde, Syrische groep Jaysh al-Nasr. (Wikipedia: “The group was supplied with US-made BGM-71 TOW anti-tank missiles.” )

Je zou nu kunnen denken dat wapens, geëxporteerd door het Amerikaanse leger, die slechts 2 maanden later door ISIS in Irak gebruikt worden, het onderwerp van een uitgebreid onderzoek door het Congress zouden zijn. Niet dus. Noch een onderzoek, noch een nadere informatievraag, daar (zoals ik al in november 2014 schreef) zowel de GOP leiders van het Congress als de Obama regering even medeplichtig
waren aan de desastreuze steun aan Syrische groeperingen. In feite knipperde zelfs niemand in het Congress met zijn ogen toen ISIS grote oppervlaktes van Syrië en Irak bezette, 2300 door de VSA geleverd Humvees veroverde op het Iraakse leger in Mosoel, met daar bovenop 40 M1A1 tanks, 74,000 machinegeweren en 52 M198 Howitzer mobiele schietsystemen.

A view of humvees parked at a courtyard at Camp Liberty in Baghdad
Humvees in Camp Liberty, Bagdad, 30.9.2011

Zoals ik in het verleden al berichtte was één der laatste beslissingen van de Obama regering, slechts uren voor Trumps inhuldiging, een Al-Qaeda trainingkamp in Syrië te bombarderen. In het kamp opleiders van een door de VSA “uitgelichte”, goedgekeurde, “gematigde” Syrische rebellengroep, die TOW raketten via het CIA programma had mogen ontvangen en die nog recent, slechts enkele weken, gebruikt werden vooraleer Obama hen liet bombarderen.

In het algemeen hebben de Washington D.C. denktankgemeenschap en de poco media zowat alles in Syrië verkeerd begrepen en uitgelegd – met de enkele uitzonderingen in de persoon van Bill Roggio en Tom Joscelyn van de Long War Journal. Degenen onder ons die tegen de “fake news” berichten protesteerden (U.S.-Backed Free Syrian Army Operating Openly with ISIS, Al-Qaeda’s Jabhat al-Nusra), verspreid door bewezen bedriegers zoals John McCains raadgeefster Liz O’Bagy, dat de meesten van de “rebellen” in Syrië democratie-liefhebbende gematigden waren, werden gesmoord en genegeerd. Het voortdurende gebruik van door de VSA geleverde wapens door terroristische groeperingen in Syrië is een directe nalatenschap van de politiek van de D.C. SmartSet™ (woordspeling – een automatische garagepoortopeningssysteem) en de “chickenhawk” (laffe) media.

Misschien is het al lang hoog tijd om over de buitenlandse politiek eens opnieuw na te denken vooraleer dezelfde protagonisten ons in een volgend rampscenario leiden.

https://www.meforum.org/57906/al-qaeda-using-cia-missiles

Vertaling en verduidelijking: redactie Golfbrekers