Quo vadis, Syria?

Het Syrische leger heeft xxx duizenden sms’jes naar de burgerbevolking in de provincies Idlib en Hama gestuurd met de boodschap zich zo snel mogelijk uit de voeten te maken. Men verwacht dat het offensief van het Syrische en Russische leger eerstdaags zou kunnen beginnen.

Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst

Dit wordt bevestigd door het Libanese Al Masdar:

Het zou de bedoeling zijn de 20km de-escalatiezone, een halve cirkel tussen Hama, Aleppo, Idlib en Latakia provincies, te heroveren. Initieel was de afspraak dat in die zone iedereen zich zou terugtrekken, wapens en manschappen, maar Al-Nusra en hun kompanen negeerden dit en blijven dag na dag de burgerbevolking in regeringsgebied aanvallen. Niet alleen de burgerbevolking, maar ook de elektriciteitscentrales, zodat de bevolking zonder stroom komt te zitten. (…)

Erdogans beschermelingen werden begin februari betrapt toen ze een thermische elektriciteitscentrale aan het leegroven waren. (…)

Erdogan: Syrian factories and economy thief

Het offensief wordt verwacht binnen de volgende twee weken – zodra het Syrische leger (SAA) en de Russische strijdkrachten hun voorbereidingen afgesloten hebben. Het is afwachten hoe Turkije zal reageren. (…)

Military Situation In Idlib De-Escalation Zone And Afrin Region On March 3, 2019 (Map Update)

Dat ze niet langer als een konijn naar een lichtbak kunnen kijken blijkt uit de zware aanval van Al Nusra (HTS) in het noorden van de Latakia provincie gisteravond. Zowel het Syrische leger (SAA) als Al Nusra (HTS) leden zware verliezen. (…)

Ook in de provincie Hama probeerden de terroristen uit te breken. Een twintigtal slachtoffers zowel bij de terroristische Tanzim Ansar Al-Tawheed als bij de regeringstroepen.

De video hieronder toont de achtergelaten lichamen van de terroristen.

De Koerden (SDF) ruilden 32 militairen van het Syrische leger (SAA), die ze buit gemaakt hadden van ISIS, met 7 SDF-strijders, die in handen waren gevallen van de Syrische overheid. (…)

Een Koerdische bron bevestigt de dagenlange hardnekkige geruchten dat er 50 ton goud, buit gemaakt op ISIS, naar een VSA basis vervoerd werd, waar de Koerden er een deel van mochten hebben. De geruchten worden o.a. door het in Londen gevestigde éénmansobservatorium voor Syrische rebellenrechten bevestigd. (…)

Baghouz wordt stilaan de bekendste plaats in Syrië. Nog steeds willen een aantal ISIS terroristen zich niet overgeven. De VSA & co. bombarderen volgens verschillende bronnen met witte solferbommen. (…)

Spijt hebben ze niet, de Kalifaatbruiden. Integendeel. Moordmachines.

Het Israëlische leger (IDF) zou artilleriegranaten afgevuurd hebben op een garnizoen van het Syrische leger (SAA) in de buurt van Hadar op het platteland van Al-Quneitra. En dat was van 11 februari geleden. (…) Ze voelden zich zonder enige twijfel bedreigd door Iran… Tegelijkertijd vloog de Israëlische luchtmacht op de grens met Libanon. (…)

De VSA richten twee nieuwe militaire bases op in Irak, m.n. in de provincie al-Anbar, waar er toevallig een grote hoeveelheid gas in de ondergrond voorradig is. De eerste stutpunt zou weldra operationeel zijn. In het Iraakse parlement zouden de verschillende fracties een wet voorbereiden die de Amerikaanse terugtrekking van het Iraakse grondgebied eist. Volgens verschillende officiële bronnen zouden er intussen meer dan 10.000 Amerikaanse militairen in Irak verblijven, verspreid over 13 militaire bases, waarbij de twee nieuwe nog niet meegeteld werden. (Libanese AlAkhbar)

Libanon wil dat er haast gemaakt wordt met de terugkeer van Syrische vluchtelingen, die nog op hun grondgebied verblijven. Een voorstel wordt deze week nog aan het kabinet voorgelegd. President Michel Aoun trekt tegen het einde van de maand naar Moskou, waar dit op de agenda der besprekingen zal staan. (…)

Syrië zat zondag voor het eerst sinds het conflict begon in 2011 mee aan tafel bij een conferentie van Arabische staten in Amman. De Jordaanse afgevaardigde brak een lans voor “een politieke regeling van de Syrische crisis” opdat Syrië “zijn plaats” in de Arabische wereld weer zou kunnen opnemen. Er werd op de rem gedrukt, wat de Ver. Arabische Emiraten er niet van weerhield hun ambassade in december in Damascus te heropenen. (…)

Het koninkrijk der Saoedi’s vindt dit echter nog te vroeg. Eerst moet de oorlog voorbij zijn. Misschien willen ze vooraf nog hun wapens gaan ophalen? In Jemen kunnen ze tenslotte nog van pas komen. (…)

Als afsluiter deze beelden – geen satire – , waarin volksvertegenwoordigers in Merkelland gevraagd worden waarom de Duitse strijdkrachten zich eigenlijk moeien in Syrië, wat rebellen zijn… Zéér merkwaardige antwoorden. En ze hebben allemaal voor de Duitse militaire betrokkenheid gestemd!