Democratiseringsproces loopt niet over rozen

Hoe zou het nog met het nieuwste beste vriendje van de EU zijn?
Zelfs de poco media konden er niet omheen.  Dagen, weken,  nadat men door RT al van de problemen op de hoogte gebracht was kon de kwaliteitspers niet anders dan berichten over de chaos op Maidan.  Tijd dat Vrhfstdt zich nog eens laat zien.  Vechten, schieten, met granaten gooien,  gekwetsten, gedode soldaten… eens komt er een punt dat zelfs de meest rabiate EU-uitbreidingsfanaat én VS-adept moet inzien dat de democratiserende kandidaat EU-lidstaat nog ver van het doel is.

Aan het geld dat de EU de laatste maanden erin gepompt heeft zal het niet liggen.  Miljarden van het IMF en van de EU.  Ook niet aan begripvolle westerse schuldeisers die – in vakjargon – de schuld “herschikt” hebben.  Lees: kwijtgescholden onder druk van het IMF.  Een kwijtschelding van 20%, goed voor ca. 3.6 miljard dollar.

Wat hier ook onder de mat geschoven wordt is dat de Oekraïense oligarch Igor Kolomoiski 1.8 miljard dollar achterover gedrukt heeft, geld dat bestemd was voor de door hem gecontroleerde PrivatBank en had moeten dienen om de lokale industrie een impuls te geven.  Welnu dat geld heeft de banktegoeden van Kolomoiski op enkele belastingparadijzen een behoorlijke “impuls” gegeven, maar niet de kleine bedrijven in Oekraïne.  Spijtig.  Niets aan te doen.  Kolomoiski is (was?… hij zou naar verluidt de benen genomen hebben naar de VSA) immers gouverneur van Dnipropetrovsk en hij heeft het Oekraïense leger ter zijde gestaan met een zelf opgericht privé leger van 20.000 man om de separatisten tegen te houden.  Voor wat hoort wat.  De binnengerijfde 1.8 miljard dollar doen zijn vermogen meer dan verdubbelen.   Kolomoiski’s leger wordt genoemd als de ware schuldige van het neerschieten van MH17 – een vergissing want het toestel met Poetin aan boord was het eigenlijke doelwit.

Oekraïne staat op plaats 142 van de 175 meest corrupte landen ter wereld, met als concurrenten o.a. Afghanistan, Zimbabwe.  En toch stond het IMF een krediet van 17 miljard toe – begeleid van een complimentje aan het adres van de Oekraïense regering voor het terugdringen van de corruptie…  Madame Lagarde van het IMF gaf dat geld niet zomaar.  Er waren voorwaarden aan verbonden, nl.  controle over de bestemming.  Wat ertoe geleid heeft dat de ontvangers zelf hun eigen controleurs aanstelden… En het IMF zweeg en slikte.

Cartoon: Ukrainian truce (medium) by Igor Kolgarev tagged ukraine,donbass,donetsk,lugansk,poroschenko,krieg,truppen,flagge,bestrafer,junta,bandera,nazis,waffenstillstand,poroshenko,war,troops,flag,punishers,truceNochtans is er ook goed nieuws.  Bij het begin van het schooljaar zwijgen voor het eerst in zes maanden de wapens in Oost-Oekraïne, een mini-akkoordje tussen het leger en de separatisten.  Als het van de VSA en de EU had afgehangen dan zou een “internationale” strijdmacht daar al lang ingegrepen hebben.  Duitsland en Frankrijk gingen op de rem staan.  Rusland houdt zich bewust op de achtergrond en laat zich niet provoceren.  De Amerikaanse ex-buitenlandminister Henry Kissinger verklaarde dat Poetin nooit een oorlog in Oekraïne gewild heeft en door het Westen in een rol gedwongen werd die hij niet wil spelen.

Voor de VSA en de EU moeten het bittere dagen zijn.  Hun favoriete schijnregering heeft intern oppositie.  Niet alleen de rechts-extreme, maar ook andere partijen verlaten de coalitie.  Je moet het de Oekraïeners nageven, hun reputatie doen ze alle eer aan.  Niet akkoord met de regeringskoers? Je zal het geweten hebben.  Mét geweld.  Want ze zijn het niet eens met Poroschenko’s poging om de oostelijke regio’s een bepaalde vorm van zelfbestuur te geven.  Niet te slikken voor de rechts-extremen.

Militair zit Poroschenko vast.  De Russisch-gezinde separatisten hebben hun stellingen kunnen behouden.  Het Oekraïense leger zit er moreel onderdoor.  De rechtse extremisten doen gewoon hun goesting, regering of geen regering.  Politieke benoemingen hebben een averechts effect.  De door de VSA gewenste benoeming van de voormalige Georgische president Saakaschwili als gouverneur van Odessa kan elke dag voor nog meer heibel zorgen.

Binnen vier maanden loopt de termijn van het in Minsk afgesproken vredesakkoord af.  De nog te doen lijst is lang: gevangenenruil, terugtrekking van wapens en een toekomstgericht plan voor de Donbass (Oost-Oekraïne).  Rechtstreekse onderhandelingen hierover zijn inmiddels uitgesloten.  Na de gewelddadige protesten van zijn rechts-extreme coalitiepartner zal Poroschenko het niet durven.

In oktober organiseren de Oost-Oekraïeners hun eigen verkiezingen.  In Luhansk werd de Russische roebel als officieel betaalmiddel ingevoerd.  Waarmee Poroschenko het perfecte excuus heeft om af te zien van de voorgestelde speciale wetten in Donbass.  En Rusland de schuld geven.

In Oekraïne heerst chaos.  Politiek en economisch.  Ondanks de schuldenherschikking moet Oekraïne geld lenen.  Nog meer lenen.  Waarschijnlijk bij ons. Rusland wou een kwijtschelding van de Oekraïense schulden niet in overweging nemen – niet moeilijk als men weet dat Kolomoiski zichzelf 1.8 miljard dollar toegeëigend heeft.  Rusland wil hem graag aan de tand voelen over georganiseerde misdaad, moord en de inzet van ontoelaatbare wapens in de Donbass. Vanuit Russisch standpunt geldt Kolomoiski als een hindernis bij de vredesbesprekingen in Oost-Oekraïne.

Verder verloopt alles naar plan.  Als het van Juncker afhangt mogen de Oekraïeners, ongeacht de migratiecrisis,  binnenkort zonder visum vrij binnen de EU reizen.  In vergelijking met hen zijn bv. Roemenen collegejongetjes. De importsecretaris kan dan rekenen op een nieuwe toevloed “oorlogsgeteisterde vluchtelingen”.  Een andere verrijking.  Welkom bij Vrhfstdt?

FT

Deutsche Wirtschaftsnachrichten en andere bronnen

2 gedachten over “Democratiseringsproces loopt niet over rozen

  1. Een nieuw Griekenland, een nieuwe mislukte staat voor de EU.
    44 miljoen inw, en vroeger een produktief landbouwgebied, vandaag kunnen ze zich niet eens meer verwarmen.

  2. Oekraine pro westers ? Dat zouden zij kunnen bewijzen met hun grenzen wagewijd open te gooien voor migranten en hun solidariteit te tonen met De verenigde rampen van Europa . Dat Verhofstadt daar nog niet aan gedacht heeft

Reacties zijn gesloten.