De SP.AKP

Gerelateerde afbeeldingVroeger had men het altijd over “Belgen van Turkse afkomst” of “Turkse Belgen”. Na elke wedstrijd tussen een Turkse en Belgische  voetbalploeg kon iedereen nochtans zien hoe foutief die begrippen waren. De Turken juichten altijd voor de Turkse ploeg, en zij vierden de overwinning met Turkse vlaggen. Dat was duidelijk, maar nog relatief onschuldig.

Sinds de geslaagde machtsgreep van Erdogan,  is het echter niet meer zo ludiek. Die “Turkse Belgen” blijken zich nu gewoon te gedragen… nu ja, als Turken. Niet eens als seculiere, democratisch ingestelde, westersgezinde Turken, maar als fundamentalisten die de repressie van Erdogan luidkeels toejuichen. Zij doen ijverig mee met de heksenjacht tegen echte of vermeende aanhangers van de Gülen-beweging.

De seculiere Turken in Gent of Limburg, de critici van Erdogan en de aanhangers van de Gülenbeweging durven geen kik meer geven. Ze worden geïntimideerd en bedreigd. Hun lokalen worden met slogans besmeurd, hun ruiten ingegooid. In Limburg werd zelfs een schoolbus van een Lucerna-college in brand gestoken, omdat men beweert dat die school banden heeft met de Gülen-beweging.

Bij ons worden politieke conflicten met woorden uitgevochten. In Turkije vallen er bij iedere verkiezingscampagne wel een paar doden. En nu vechten de Turken hun conflicten in onze straten uit…

Erdogan gebruikt de Turken in Europa als stoottroepen om zijn politiek van islamisering en heksenjacht tegen Koerden, Armeniërs en opposanten ook hier door te drukken. Zij zijn de vijfde colonne van zijn gedroomde Ottomaans Rijk. Erdogans gewillige strijders…  Zelfs de sp.a, die jarenlang op Turkse stemmen had geaasd – in Gent en Limburg nog meer dan elders – schrok van het fundamentalistische gedrag van haar Turkse verkozenen. Provincieraadslid Ahmed Koç, een fanatiek aanhanger van Erdogan, moest uit de partij gezet worden om de schade te beperken.

Maar tien Turkse verkozenen protesteerden daar luidkeels tegen. Het gaat hen niet alleen om Erdogan. De Turkse sp.a’ers zijn ook woedend omdat de sp.a de Armeense genocide heeft erkend. Dat vinden zij onaanvaardbaar.

Als Turkse moslims anderhalf miljoen Armeense christenen afslachten, dan mag niemand daar iets van zeggen.  Metin  Külünk, vertrouweling van Erdogan en parlementslid van de AKP, vatte zijn standpunt over de sp.a als volgt samen: “En nu kiezen we niet meer voor u!” Dat was tijdens een toespraak in Beringen en hij werd luidkeels toegejuicht.

We hebben geen medelijden met de sp.a. Ze oogsten wat ze zelf hebben gezaaid. In de aanloop naar de verkiezingen van 2014 zat dezelfde Metin Külünk in dezelfde zaal in Beringen samen met Ingrid Lieten, toen nog minister voor de sp.a. Külünk beloofde haar toen: “Als de sp.a bereid is een aantal zorgvuldig uitgekozen Turken op de lijst te zetten, zijn de duizenden stemmen van de Limburgse Turken voor jullie.” En zo gebeurde het. Ja, de socialisten stelden hun lijsten samen op aanwijzing van een kopstuk van Erdogans AKP. Niet eens een “Belgische Turk”, maar een AKP’er uit Istanboel. En nu hebben die “zorgvuldig uitgekozen Turken” hen in de tang.

Afbeeldingsresultaat voor marc jorisMarc Joris