Brits diplomaat krijgt € 100.000…

A caricature of the political situation between UK and EU… voor een studie over de uittreding van Groot-Brittanië uit de EU, de ‘Brexit Prize’

Ze zitten ermee verveeld, daar over het Kanaal.  Een jonge Britse diplomaat, Iain Mansfield, verbonden aan het consulaat in de Filippijnse hoofdstad Manila, kreeg een bijzondere erkenning, in de vorm van € 100.000, voor zijn studie “Openheid in plaats van isolatie” door het Institute of Economic Affairs.  Zijn job is investeerders aan te trekken, die via zijn land hun weg naar de EU-markt moeten vinden.

De studie van de econoom Mansfield geeft een scenario weer over de weg die voor Groot-Brittanië open ligt buiten de EU.  Het doel is andere economische mogelijkheden zonder de voogdij van de EU te exploreren.  Conclusie: Groot-Brittanië zou groeien en bloeien.

Wat door EU-sceptici al aangetoond werd, wordt nu door een werknemer van hare Majesteits diplomatieke diensten aan de hand van een studie én door het Institute of Economic Affairs bevestigd.  Mansfield raadt een vrijhandelsakkoord met de EU aan, zoals vroeger, toen G.B. samen met de Scandinavische landen, Zwitserland en Portugal tot de EFTA-vrijhandelszone behoorde.

Gelijklopend moet Groot-Brittanië met ‘gelijkgezinde’ staten buiten de EU nauwer samenwerken, vooral met China, Zuid-Amerika en de VSA.
De Britse regering ‘is not amused’.  Mansfield mag tot nader order niet ingaan op gesprekken met de pers.  Zijn persoonlijke blog over economische problemen zou naar verluidt uit het www genomen zijn.  (ook Twitter)

FT

The Guardian

Financial Times