Biologieles onder politiebescherming

Zover zijn we dus: biologieles onder politiebescherming

Een vreemd beeld aan de Humboldt-universiteit van Berlijn Mitte: Voor de grote ingang politie met overvalwagens. Mensen wachten geduldig tot ze door universiteitsmedewerkers zijn gecontroleerd op de inhoud van hun tassen. Flessen, andere gevaarlijke toestanden en rugzakken groter dan een A4-foraat zijn verboden. Bezoekers die zich vooraf via internet hebben ingeschreven, en degelijk gecontroleerd zijn, mogen naar binnen. Veiligheidsmaatregelen voor de biologievoordracht van mevrouw Marie-Luise Volbrecht over zeeanemonen en zeebaarzen, over genetica.

Het auditorium zit barstensvol. Veel televisiecamera’s, ZDF. Zal een fluitconcert losbarsten? Wordt de zaal overhoop gehaald? Het biologisch geslacht is blijkbaar een thema dat veel Duitse intellectuelen bezighoudt. Mevrouw Vollbrecht, biologe en doctoranda, zegt dat het haar enkel om biologie te doen is en dat ze geen vragen van toehoorders of van de massaal aanwezige pers zal beantwoorden.

Biologische feiten vernoemen kan uw gezondheid schaden!

De aanleiding van de commotie? Op 2 juli wilde de wetenschapster geïnteresseerde leken haar onderzoeksthema uitleggen. Met als titel: “Geschlecht is nicht (Ge)slecht: seks, gender en waarom het in de biologie twee geslachten bestaan”. Voor de linksradicale groep “Arbeitskreis kritischer Juristen en Juristinnen” aan de universiteit was deze titel genoeg om moord en brand te roepen. Samen met andere verenigingen riep ze via Internet op tot een demonstratie. Want: “Queer- en transvijandige ideologieën” mogen aan de universiteit geen uithangbord krijgen.

De universiteit ging direct in op het bezwaar en schrapte de voordracht uit…veiligheidsoverwegingen. “We betreuren ten zeerste dat mevrouw Vollbrecht haar voordracht niet kan houden”, aldus Birgit Mangelsdorf, chef communicatie van de universiteit aan de krant Welt am Sonntag.

Het schrappen zorgde voor boze reacties, want van enige transvijandigheid was en is bij mevrouw Vollbrecht geen sprake, aldus het Netzwerk Wissenschaftsfreiheit. Maar de bal was aan het rollen, en dus zelfs zonder gendervijandigheid zou links demonstreren tegen…gendervijandigheid. Mevrouw Vollbrecht moest haar voordracht dan maar via YouTube verspreiden.

De universiteit voelde nattigheid en liet de avond uiteindelijk toch doorgaan. Met één klein haakje: de universiteit organiseerde aansluitend op de voordracht van mevrouw Vollbrecht een podiumdiscussie, met daarin ‘genderspecialisten’ en andere pro-gender-wetenschappers. Terecht weigerde wetenschapster Vollbrecht voor deze vierschaar te verschijnen: “Dit panel is absoluut onevenwichtig”. Tja, de vrijheid van meningsuiting wordt stilaan een bijzonder smal pad. In Duitsland, maar eveneens bij ons zijn dergelijke toestanden niet uitgesloten.

Peter Logghe

https://www.welt.de/politik/deutschland/video239926785/Gender-Vortrag-der-Biologin-Marie-Luise-Vollbrecht-an-Humbold-Universitaet-Berlin-wurde-nachgeholt.html