Berouw komt na de zonde

Groene Duitse burgemeester: “Ik ken niemand meer die deze massamigratie ok vindt”

Boris Palmer, de eertijds groene burgemeester van Tübingen die sinds kort als partijloze burgemeester door het leven gaat, speelde de rol van enfant terrible bij de Grünen, zoals Sahra Wagenknecht bij de zeer linkse Die Linke. Boris Palmer, die met zijn ongezouten mening over migratie lange tijd onder vuur lag bij de Grünen, slaat alarm op Facebook.

Zo schrijft hij: “Wij zijn op hetzelfde punt beland als in 2015. Wie met burgemeesters spreekt, merkt overal het hoofdschudden op. Ik ken eigenlijk niemand meer, die lokale verantwoordelijkheid draagt, en die deze ongecontroleerde migratie ok vindt en de gevolgen voor de gemeenten draaglijk”. De migratietsunami heeft dramatische gevolgen, zegt hij: “Uit getraumatiseerde jonge mannen groeien zonder individuele begeleiding vaak uit tot gewelddadige mensen. De staat kan de burgers hiertegen geen bescherming meer geven. Dodelijke steekincidenten hopen zich op”.

Er zijn ook veel sociale gevolgen, waarschuwt Palmer: “In de woningbouw kan men momenteel de vraag niet voldoen. Betaalbare woonruimte gaat eerst naar migranten, waardoor voor mensen met weinig spaargeld niets meer overblijft”. En bij de kinderopvang is het al niet beter: “In de Kitas is er geen plaats meer en ontbreekt het personeel. Zolang kinderen van migranten hetzelfde recht hebben als de andere kinderen, betekent dat lange wachttijden voor veel ouders”.

Palmer trekt de conclusies: “Ik wil terug naar de basis van de grondwet. Wie politiek wordt vervolgd, krijgt asiel. Wie echter via veilige landen naar Duitsland komt, heeft geen recht op bescherming in Duitsland”.

Palmer is niet de enige dissidente stem in het links-liberale Duitsland. Zelfs de minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser (SPD) zou zich intussen hebben uitgesproken voor grenscontroles aan de grenzen met Tsjechië en Polen. De Beierse Ministerpresident Markus Söder (CSU) stelt: “We moeten naar een ander migratiebeleid en we hebben een pakt nodig tegen illegale migratie. Dat betekent onder andere: integratiegrenzen, daadwerkelijke uitzetting van criminele daders, een halt aan bijzondere opnameprogramma’s en een grenspolitie over het ganse land”. Faeser, lange tijd één van de overtuigde pro-migratie-figuren bij de SPD, werd intussen electoraal afgestraft in haar deelstaat Hessen. En ook de Beier Söder moet rekening houden met sterke concurrentie ter rechterzijde.

Eén ding is alvast zeker: migratie is momenteel hét politieke thema in Duitsland en het zal niet snel van de politieke agenda verdwijnen.

Peter Logghe